Miercuri, 23 martie 2016, crescătorii de animale iau cu asalt sediul Guvernului, anunţă Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).
UPDATE! Liderul Federației Crescătorilor de Bovine ne-a comunicat că la protest participă aproximativ 8.000 de fermieri! Locul de întâlnire al fermierilor rămâne Parcul Izvor, iar locul protestului, așa cum am anunțat, este Piața Victoriei. Primăria capitalei a autorizat protestul fermierilor de miercuri, 23 martie, până la ora 18.
Protestul fermierilor începe la ora 14.30, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, acolo unde este sediul Guvernului, declară Claudiu Frânc, pentru Agroinfo. Liderul crescătorilor de bovine a făcut această declarație marți, 22 martie, în jurul orei 12.
Sunt la Primăria Capitalei, în acest moment, și trebuie să stabilim unde ne strângem la ora 11. S-ar putea ca locul de întâlnire al fermierilor să fie în Piața Izvor, spune liderul crescătorilor de bovine.
Pe 24 februarie 2016, preşedintele FCBR s-a întâlnit cu ministrul Achim Irimescu. Frânc era atunci „înarmat” cu o listă de revendicări şi cu un ultimatum din partea crescătorilor de bovine şi ovine din FCBR şi din Federaţia Oierilor de Munte: găsim soluţii sau, în caz contrar, pe 1 martie venim cu miile în faţa Guvernului!
Vedeţi aici toate revendicările crescătorilor de bovine şi de ovine: Mărţişor cu proteste! Ce îi cer crescătorii de animale ministrului Agriculturii?
Ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor că va încerca să găsească soluţii, iar fermierii au fost de acord să aştepte câteva săptămâni să vadă "cum se mişcă lucrurile, dacă într-adevăr se întâmplă ce au promis”.
Iată ce i-a convins pe fermieri în urmă cu trei săptămâni să renunţe, temporar, la proteste: Subvenţii plătite în aprilie? Ce bani le-a mai promis ministrul agriculturii fermierilor?
După cât de furioşi sunt fermierii, pare însă că nimic din ceea ce le-a promis ministrul Achim Irimescu în urmă cu trei săptămâni pentru a-i convinge să nu iasă în stradă nu a fost rezolvat. Mai mult, lista de revendicări a fost completată cu câteva puncte noi:
- Legea 17/2014 a vânzării terenurilor către străini să fie suspendată un an, timp în care să fie modificată;
- Eliminarea plăţii CAS pentru fermierii care plătesc impozit pe norma de venit şi calcularea impozitului datorat către CASS la nivelul normei de venit, nu la cel al salariului minim pe economie;
- Pentru sprijinul cuplat la ovine şi bovine, condiţiile de eligibilitate să fie cele definite în schema de plată la data depunerii cererii, fără a se interveni în maualul de sancţiuni cu alte criterii. Discutarea de urgenţă a modificării criteriilor de eligibilitate pentru SCZ şi notificarea în timp util la Comisia Europeană, astfel încât să poată fi aplicate din 2017;
- Dublarea subvenţiei naţionale (ANTZ) pentru crescătorii de ovine pentru 50-150 capete animale;
- Sprijin financiar pentru transhumanţă, aşa cum este şi în UE;
- Desecretizarea cererii unice depuse de fermieri la APIA, pentru a evita fraudele;
- Acordarea unui ajutor de minimis pentru crescătorii de ovine pentru tineretul femel de înlocuire matcă, respectând principiul UE “şanse egale pentru fiecare fermier”;
- Eliminarea controalelor SMR în perioadele critice de gestaţie şi fătări la ovine. Acţiunile de control şi inspecţie să se facă în comun de către APIA, ANSVSA şi ANZ, pentru a evita stresul animalelor.