Fermierii români estimau că ar fi nevoie de un ajutor de 200 de milioane euro care să le acopere pagubele provocate de războiul din Ucraina. Nu au obținut de la Comisia Europeană nici măcar 10% din sumă. Fermierilor români le revin doar 10 milioane de euro în timp ce fermierii din Polonia iau 30 de milioane de euro, iar cei din Bulgaria, 17 milioane euro. Comisarul european pentru agricultură a refuzat un ajutor mai mare pentru România.
România a obţinut astfel un sprijin mai mic decât Bulgaria, care va primi 17 milioane sau Polonia, care va primi 30 de milioane de euro, iar comisarul european pentru agricultură a explicat de ce.
Comisarul european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, spune că România este cel mai puţin afectată de importul de cereale ieftine din Ucraina şi nu se află într-o situaţie exagerată de supraofertă. Astfel, totalul producţiei româneşti adunate cu importurile din Ucraina nu sunt mult mai mari decât volumele pieţei româneşti din ultimii cinci ani dinaintea războiului, pe când, Polonia şi Bulgaria se confruntă cu supraofertare. Comisarul european spune că statele respective au acordul de a dubla aceste fonduri de la bugetul de stat. Polonia, cea care a obţinut cele mai multe fonduri, anunţa zilele trecute că va dubla aceste sume, pe când Guvernul de la Bucureşti nu a făcut nicio precizare în acest sens. Conform asociaţiilor de agricultori din ţara noastră, România ar avea nevoie de compensaţii în valoare de 200 de milioane de euro. Ministrul român al agriculturii, Petre Daea, nu a făcut nicio declaraţie la Bruxelles, a transmis de la Bruxelles Bogdan Isopescu, corespondent Radio România Actualități.
"Fermierii români vor primi cele mai mici compensații de la Comisia Europeană," spune fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, care îl critică aspru pe actualul șef MADR.
"Doar 10 milioane vor ajunge la fermierii români din cele 56 de milioane de euro acordate de Comisia Europeană statelor afectate. Restul vor merge în Polonia (30) și Bulgaria (16).
De ce? Analizați și dumneavoastră.
In 2 Februarie 2023, când grupuri de agricultori polonezi au blocat circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor de "slabă calitate" şi care le provoacă pierderi, domnul Daea, ne spunea tuturor că “aproape trei milioane de tone de cereale au ajuns în România, la preţuri mult mai mici, afectând astfel fermierii autohtoni.”
Și ne-a mai zis una înțeleaptă: “ Cu magazii pline și conturi goale nu poți să continui”.
Dar ce să vezi? în 8 Martie 2023, domul Daea a fost în vamă să verifice personal cerealele din Ucraina și ne-a spus ca totul este în regulă. Deși asociațiile importante ale fermierilor spuneau altceva.
Doar că, după cum domnia sa declară, s-a urcat pe un camion ce venea din Moldova si pleca în Bulgaria.
”Eu am fost în vamă. Eu sunt omul care mă informez până la capăt și nu mă joc cu vorbele. Am fost în vamă, unde am găsit cereale care mergeau în Bulgaria, pentru că am mai auzit că au destinația Bulgaria și rămân aici. Nu există așa ceva, pentru că tirul este sigilat și plătit de un destinatar din țara respectivă, nu poate rămâne pe drum. Am găsit rapiță, floarea-soarelui sau porumb care veneau din Moldova. Am luat un specialist de la ANF, a luat probe și le-a trimis la laborator. Eu am fost acolo, m-am urcat pe tir. Am spus cine sunt și am văzut direct produsul, am vrut să văd cu ochii mei ca să știu despre ce vorbesc și când vorbesc”, ne spunea Petre Daea în emisiunea Agrostrategia.
Ce să mai creadă cei de la Comisia Europeană?
Pe de o parte fermierii români strigă de câteva luni cu disperare că cerealele ucrainiene au invadat piața românească si le produc pierderi imense, iar pe de altă parte ministrul Daea ne spune că a verificat el în vamă și totul e în regulă.
De aceea în România vor ajunge cele mai mici compensații de la Comisie, după cum s-a anunțat oficial," a postat Oros pe Facebook.