Pentru a stimula creșterea suprafețelor cultivate cu cartofi, Ministerul Agriculturii acordă fermierilor un ajutor de 200 de euro la hectar, în anumite condiții. Fermierii au făcut calcule, susțin fermierii la TVR 1, iar ajutorul ar acoperi doar o mică parte din investiția la hectar.
"Fermierii nu mai sunt atrași de această cultură. E o cultură din ce în ce mai puțin rentabilă, foarte riscantă și cu inputuri foarte mari pe hectar. Prețul cartofului nu se mai face în România. Importăm între 50% șo 60% din cartoful care se consumă", spune fermierul Romulus Oprea, președinte Federația Cartoful.
"Cartoful s-a scumpit cu 40% și inputurile cu 400%. Deci, în condițiile astea, foarte greu de spus dacă merită sau nu merită", spune fermierul Vitos Ladislau, producător de cartofi din Harghita.
Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere, pe site-ul oficial, proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum", în anul 2022. Cuantumul pentru acest an al noului ajutor de minimis este de 200 euro/ha.
Potrivit proiectului de act normativ, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de cartof de consum.
Beneficiarii sunt:
a) producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil pana la 31 decembrie 2022.
b) producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016;
c) producătorii agricoli persoane juridice
Valorificarea producției de minim 15 tone/ha se face în perioada 6 iunie - 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.
Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha și se plătește în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C nr.323 din 1 octombrie 2021, pentru schema de ajutor de minimis. Proiectul de hotărâre este în dezbatere, trebuie aprobat de Guvern. MAI MULTE DETALII AICI!
Cartofii s-au scumpit continuu în ultimii ani. Numai în martie, prețurile au crescut cu aproape 37% față de perioada similară din 2021, conform statisticilor oficiale. De exemplu, în perioada Paștelui, în piețele din București, kilogramul a costat între 2 lei și 50 de bani și 4 lei, în funcție de sortiment. Cartofii noi s-au vândut chiar și cu 15 lei.
Producția de cartofi a scăzut după 1990. Suprafața totală cultivată a fost de 84.000 de hectare anul trecut, conform statisticilor oficiale, mai mică decât în 2020. Din datele fermierilor, nu s-au cultivat însă mai mult de 30.000 de hectare cu cartofi pentru consum. Este pentru prima oară când Ministerul Agriculturii acordă un ajutor de minimis pentru cultivatorii de cartofi.