Protest în faţa Parlamentului European de la Strasbourg. Fermierii au blocat miercuri cu utilaje intrarea principală în instituție, dar şi mai multe străzi şi bulevarde din oraşul francez. Ei nu sunt de acord cu intenţia Uniunii Europene de a importa produse ieftine din America de Sud.
Acordul dintre Uniunea Europeană și statele membre ale convenției Mercosur, respectiv Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay, prevede anularea de ambele parti a taxelor vamale pentru 95% dintre produsele comercializate. Fermierii europeni susțin că importurile ieftine vor destabiliza piața agricolă europeană.
Fermierii au venit atât din Alsacia cât și din Germania, din apropierea Strasbourgului. Ei au venit și în sesiunea trecută și spun că vor protesta în continuare, în fiecare sesiune, împotriva acordului Mercosur, pentru că, afirmă ei, ratificarea acestui acord le-ar crea mari probleme atât fermierilor cât și crescătorilor de animale.
”Problema este că, astăzi Mercosur sacrifică libera concurență. Europa nu ne protejează și dacă se va semna așa cum este astăzi, va trebui beneficiem și noi de reducerea standardelor care ne sunt impuse acum”.
Statele sud-americane au alte standarde și produc la costuri mai mici, ceea ce înseamnă o concurență neloială pentru fermierii europeni, acuză protestatarii. Europarlamentarii cer condiții suplimentare de calitate și siguranță pentru produsele agricole importate din țările Mercosur.
Daniel Buda, europarlamentar PNL: Vedem că avem provocări legate de acordul cu Mercosur, suntem la Strasbourg unde vedem că avem fermieri în stradă care protestează împotriva acestui acord, și punem presiune pe Comisia Europeană să vină cu niște norme foarte clare privind impactul pe care o să îl aibă acest acord în interiorul UE și al fermierilor și bineînțeles ceea ce înseamnă mai departe consolidarea sectorului agricol și din perspectiva importurilor și exporturilor de produse din Ucraina.
Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentul European: A fost o epocă în Uniunea Europeană când se făceau foarte multe tratate cu state terțe și aici înțeleg că este vorba de zootehnie și de creșterea animalelor și eu cred că, dacă dăm subvenții pe capetele de animale, nu putem să subminăm acea producție aducând importuri mai ieftine.
Negocierile dintre Comisia Europeană și țările Mercosur s-au încheiat în decembrie anul trecut, însă acordul are nevoie de sprijinul a cel puțin 15 state membre pentru a trece la etapa următoare. (TVR Info)