Fermierul George Hrițuleac, județul Botoșani, susține că e timpul ca subvențiile APIA să se acorde pentru producția obținută, nu la hectar, așa cum sunt acordate în prezent. Trebuie să existe o diferență la suma încasată din subvenții între fermierul care obține o producție mică la hectar și cel care obține o producție mare.
„Subvențiile în România se dau pe unitate de hectar și acest lucru reprezintă o problemă. În Uniunea Europeană există subvenția pe producție, care în România se oferă doar pentru soia și sfeclă.
Nu consider că este potrivit ca un fermier care obține 3 tone de porumb la hectar să primească aceeași subvenție precum un fermier care obține 15 tone de porumb la hectar, pentru că investițiile și cheltuielile nu sunt aceleași.
Este necesar să schimbăm modul de aplicare a subvențiilor și să nu mai fie pe unitate de hectar, ci pe producție pentru a stimula fermierii,” a declarat fermierul George Hrițuleac (foto), declarația sa fiind postată pe pagina Romanian Agriculture, Facebook.
George Hrițuleac administrează 700 hectare în județul Botoșani și a participat la conferința regională "Fermierii Noștri" Iași 2022.
Fermierului i-au replicat mai mulți agricultori:
"Moise Viorel: Subvenția trebuie sa reprezinte 80-100l motorina pe ha, prețul la sămânță și prețul la un minim de îngrășăminte pe ha. Sa nu mai punem ierbicid, fungicid, și toate cele necesare.
Popa Georgian: Gresit, subventia corecta ar trebui sa reprezinte procent din costul la hectar.
Marius Dumitrașcu: Mai bine nu am mai accepta toți să luăm subvenții, sa vedeți voi ăștia deștepți ce mâncați voi paine și mămăligă cu 50 lei pe bucată, inca o vrăjeală sa ne mai scadă din subvenții care și așa sunt mici și ne țin sub control din cauza lor.
Gheorghe Terhes: Dar si nivelul de productie si veniturile sunt diferite. In zootehnie ar fi ok cu plata subventiei în funcție de productie
El Ștefan: Toată lumea nu mai poate de grija subvențiilor din agricultură fără să gândească că de fapt cu subvenția ne tine cu capul in sac , cel mai bine să dispară subvenția din toată lumea , sa avem imputuri egale și să vindem pe piata comună! Intreaba-l pe d-nu Muscă care este cel mai tare fermier din Ro, anul ăsta când a făcut 700kg la ha nu tot la fel a investit că atunci când făcea 20 tone?"