Micii fermieri din Buzău, lider național la cultivarea usturoiului, în ultimii patru ani, sunt în toiul recoltatului și spun că înregistrează producții foarte bune. În 2023, suprafața cultivată în județul Buzău cu usturoi este de 600 de hectare, dublă față de anul trecut.
Valentin Jecu este cel mai mare cultivator buzoian de usturoi, cu o suprafață de 20 de hectare într-o comună de lângă Râmnicu Sărat. Fermierul se află în plină campanie de recoltare a unui soi local de usturoi, îmbunătățit de cercetătorul Costel Vânătoru și omologat sub numele Benone. Soiul cultivat în comuna Râmnicelu are multe calități, pe lângă aroma și gustul deosebit.
Usturoiul Benone dă o producție de circa opt tone la hectar. Valentin Jecu promite însă un soi și mai productiv, cu un randament de până la zece tone la hectar. „Am venit în întâmpinarea gospodinelor cu acest soi, cu aceleași calități, acesta având căpățâna mai mare. Sunt de asemenea mult mai ușor de curățat. Nu am în cultură decât soiurile locale”, spune Valentin Jecu, producător de usturoi, pentru adevarul.ro
În ultimii ani, tot mai mulți buzoieni au pariat pe cultivarea acestei legume. Tone de usturoi ajung zilele acestea de pe câmp în multele depozite de pe raza comunei Râmnicelu. Căpățânile de usturoi stau o perioadă la uscat, după care ajung la sortat. „Traseul începe de pe câmp, când este recoltat cu codița cât mai verde. După ce ajunge la uscare, este tăiat exact așa cum se vede în lădiță, apoi sortat pentru depozitare și ulterior pentru comercializare”, ne explică Adrian Dochia, cultivator de usturoi din comuna Râmnicelu.
Usturoiul românesc din noua recoltă va ajunge în piețe abia peste o lună. Bulbii de usturoi românesc, cel mai apreciat de gospodine pentru aroma sa puternică, nu sunt la fel de mari și frumoși ca cei din străinătate. Au o greutate cuprinsă între 30 și 50 de grame și sunt formați din până la zece căței de usturoi.
Potrivit Direcției Agricole Buzău, în 2023, suprafața cultivată cu usturoi este de 600 de hectare, dublă față de anul trecut. „Noi sperăm să scăpăm de usturoiul din import, pentru că-i destul de dezastruos la gust. Îl recunoști dintr-o mie și nu ai cum să-l confunzi cu cel românesc care are un gust dulce spre acrișor”, spune Adrian Dochia.