Fermierii din țara noastră trebuie să-și adapteze culturile la schimbările climatice și să vină cu noi tehnologii de lucru. Fermierul Nicolae Apopi, fost președinte Clubul Fermierilor Români, a declarat, la Radio România Actualități, că lipsa precipitațiilor și diferențele mari de temperatură afectează grav culturile de grâu sau porumb.
În aceste condiții, agricultorii trebuie să se orienteze și către alte culturi, precum cele de hamei sau fasole, care au reprezentat o tradiție în urmă cu mulți ani în România.
Nicolae Apopi, pentru Radio România Actualități: "Să fim atenți și la celelalte culturi care, dacă ne uităm în istorie, noi le-am cultivat foarte mult, hameiul... Trebuie să fim atenți să adaptăm la schimbările climatice și să luăm plante care să reziste în aceste condiții, să ne gândim la fasole, la fel. Astăzi, dacă mă uit pe rafturi, foarte multă fasole este de import. Efectiv că unele culturi au dispărut din fermele românești, dar după cum vedem că piața este extrem de volatilă la culturile de bază, grâu porumb, orz, cu siguranță trebuie să ne orientăm și spre culturile care odinioară erau destul de importante în fermele noastre. Putem să adaptăm tehnologii moderne și vom putea să fim rezilienți, mai ales dacă suntem susținuți și de statul român, așa cum a promis domnul ministru Daea."
Planul Național Strategic 2023-2027 cuprinde intervenții și forme de sprijin și pentru astfel de culturi, cum sunt cele de hamei, fasole sau mazăre, care aduc azotul în sol.