Adama
Vinasa Rompak

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

Publicat: 13 mai 2021 - 08:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pesta porcină africană a decimat fermele mari de creștere a porcilor din România, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. De la fermele de porci, pericolul a tracut acum la fermele de păsări. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a depistat trei noi focare de gripă aviară după ce săptămâna trecută era unul singur, într-o fermă din Mureș. ANSVSA a impus interdicții și imediat s-a declanșat o avalanșă de amenzi aplicate fermierilor, transportatorilor.

"Din nefericire, pe lângă pesta porcină africană, care evoluează în România din 2017 și care a decimat efectivele de porci din crescătoriile profesionale, la acest moment, reușim să producem în țară sub 25% din cantitatea de carne consumată, de aproximativ o săptămână, au fost înregistrate și diagnosticate și focare de gripă aviară. Sigur, această gripă aviară se găsește în Europa în peste 1.000 de focare, în Franța sunt 440 de focare, există vreo 50 de focare și-n Polonia, și-n Germania, dar iată că de o săptămână, avem gripă aviară și-n unele crescătorii din România.

Sper ca colegii mei din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară să reușească să reducă impactul acestei epizootii, să neutralizeze și să combată această boală, pentru că extinderea ei în crescătoriile mari de păsări ar produce, de asemenea, pagube importante și-n acest sector unde, în ultima perioadă, am avut liniște și performanță", a declarat miercuri, 12 mai 2021, ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Galei Pria a Fermierilor din Moldova, ținută la Iași.

ANSVSA a transmis miercuri, 12 mai 2021, un comunicat pentru Agroinfo, cu evoluția gripei aviare, interdicțiil impuse, amenzile aplicate.

"Actualizarea măsurilor întreprinse pentru a limita răspândirea gripei aviare și situația evoluției acestei boli.

În perioada 10 -12 mai au avut loc videoconferințe cu Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, pentru a se urmări stadiul implementării măsurilor adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile.

În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate și analizate ultimele informații din anchetele epidemiologice și stadiul stabilirii trasabilității păsărilor din exploatația comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș.

Totodată, se monitorizează rezultatele acțiunilor de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA și Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizează transporturile de păsări vii și de produse provenite de la acestea.

Ca urmare a acestor controale, au fost depistate și sancționate mai multe abateri, în următoarele județe:

Mureș - activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională de 600 lei;
- 1 mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 3.000 de lei;

Arad - 2 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu un total de 12.000 de lei;

Olt - 3 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu un total de 4.320 de lei;

Vaslui - 2 mijloace de transport animale vii care nu respectau condițiile de bunăstare (densitate pui depășită) pentru care au fost emise 2 avertismente;

Teleorman - o căruță care transporta păsări, fără a deține certificatul de sănătate vizat de către medicul veterinar, motiv pentru care a fost emis un avertisment;

Bihor – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.200 de lei;

Harghita – 1 mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 3.600 de lei.

Hunedoara – 1 mijloc de transport neautorizat pentru păsări, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 6.000 de lei;
- activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.200 de lei.
 
Au fost convocate o reuniune a Grupului Național de Experți pentru Influență Aviară și o ședință a Consiliului Consultativ al Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), unde s-a analizat evoluția gripei aviare în țara noastră, în contextul epidemiologic european, planul de măsuri dispus de autorități și implementarea acestuia la nivel național pentru prevenirea răspândirii și combaterea gripei aviare.
De asemenea, cu acest prilej, au fost solicitate și discutate propuneri privind aplicarea unitară a măsurilor cuprinse în Decizia nr.1/7.05.2021,  adoptată în cadrul  Comitetul Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor.

gripa-aviara-doi_b

În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 3 noi focare de gripă aviară în județul Mureș, în gospodării ale populației din localitățile: Sântana (cu un efectiv de 31 de păsări), Cozma (cu un efectiv de 199 de păsări), Grebenișu de Câmpie (cu un efectiv de 119 păsări).

Imediat au fost luate măsuri, la nivelul exploatațiilor infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor.

S-au finalizat acțiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare și au fost demarate cele de curățenie și de dezinfecție.
În jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice importante generate de această boală.

ANSVSA monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră.

În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România și cu asociațiile ornitologice."


Vizualizat: 2374 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii