COMUNICAT. 5 milioane de hectare de terenuri agricole vor fi abandonate până în 2030, iar 30% din terenurile agricole (56 milioane hectare) se află în risc de abandon, la nivelul Uniunii Europene. România este printre statele cele mai afectate de acest fenomen, anunță europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
Potrivit studiului, comandat de Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European (AGRI) și prezentat miercuri, 24 februarie, principalii factori care conduc la abandonul terenurilor agricole sunt, toți, prezenți în România: accesul dificil la piață și creditare, lipsa irigațiilor, contextul economic și social, depopularea spațiului rural, acapararea terenurilor pentru scopuri speculative și extinderea zonelor urbane.
„Acest studiu îngrijorător vine cam târziu, pentru că datele lui contrazic, pe alocuri, actualele planuri pentru viitorul agriculturii. Cum ar fi, de exemplu, recomandarea de a atrage oameni noi în sector, pentru a preveni abandonul. Însă structura noii Politici Agricole Comune permite destul de greu accesul unor oameni din afara sectorului, chiar dacă lor, în principiu, li se oferă ajutor financiar. Sau faptul că un teren neirigat este motiv de abandon, în timp ce Comisia tocmai a decis să nu mai finanțeze dezvoltarea sistemelor de irigații și știu asta pentru că țara mea, România, este într-o situație complicată. Ca să nu mai vorbim despre paragraful care menționează plafonarea subvențiilor la 100.000 de euro, care, aflăm din studiu, nu ar garanta automat o distribuție mai echitabilă a fondurilor. Și atunci aș vrea să întreb, dacă din punct de vedere metodologic, există posibilitatea de a obține informații și dacă da, ce informații ar avea nevoie realizatorii studiului ca să afle de la statele membre ce bază de date și ce criterii vă lipsesc pentru a reuși să identificăm provocările și oportunitățile acestui fenomen al abandonului, în fiecare stat membru și nu doar în cele 4 alese ca studiu de caz. Pentru că eu cred că ar trebui să revenim asupra acestui subiect, să dezvoltăm acest studiu, să avem o versiune completă a lui. Acest fenomen trebuie tratat cu foarte multă seriozitate, în continuare, în strategia pentru zonele rurale ”, a subliniat eurodeputata Carmen Avram, membră în Comisia AGRI.
Europarlamentarul român a tras un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl va avea reducerea suprafețelor de teren care vor fi utilizate în agricultură și importanța politicilor europene și naționale care să conducă la reducerea abandonului terenurilor agricole.
Intervenția eurodeputatei Carmen Avram, în Comisia AGRI, este disponibilă la acest link: https://youtu.be/TeH_AhIvSDI
Studiul comandat de Comisia AGRI este disponibil la acest link: https://tinyurl.com/23d4mcvs