Adama
AGRICOVER

Facilități fiscale pentru fermierii români!

Publicat: 17 ianuarie 2024 - 11:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Facilități fiscale pentru fermieri, credite cu dobânzi avantajoase în cadrul Programului Creditul Fermierului, modificarea GAEC 7 și 8 sunt câteva din solicitările făcute acum către ministrul agriculturii Florin Barbu într-o scrisoare deschisă a Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR).

"Domnule ministru,

Noi, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), am participat ieri, prin doi reprezentanți, la discuțiile cu mediul asociativ privind solicitările legate de problemele grave cu care se confruntă fermierii români la acest început de an. După cum am afirmat, prin prezența la discuțiile de ieri am fost o voce pentru cei care nu sunt aliniați politic. Vă asigurăm că am tratat și tratăm cu maximă seriozitate dialogul instituțional cu MADR si cu dvs. personal, chiar atunci când avem opinii diferite, pe care nu ezităm să ni le susținem transparent și cu argumente. De altminteri, considerăm că un dialog în contradictoriu ar trebui să fie constructiv (mai constructiv decât laudele și aplauzele – obiceiuri ce le consideram aparținând altor vremuri).

Atragem încă o dată atenția că suntem conștienți că nu am obținut tot ceea ce si-ar fi dorit fermierii, dar apreciem efortul dumneavoastră în direcția unui schimb de idei și considerăm ca s-a făcut un pas în găsirea de soluții concrete.

Nu ne putem asuma să cerem incetarea protestului, așa cum nu ne-am asumat declanșarea lui – iar în cele de mai jos revenim asupra unor probleme din lista pe care v-am înaintat-o vineri 12 ianuarie, care fie au rămas în afara chestiunilor menționate în provesul-verbal semnat ieri de reprezentanții mediului asociativ, fie necesită discuții și asigurări suplimentare că vor fi puse în practică. In acest sens, solicităm, conform discuțiilor, constituirea sau convocarea (după caz) grupurilor de lucru (inclusiv a celor ad-hoc) cu părțile interesate sau afectate, astfel încât să ne asigurăm că soluțiile propuse vor fi implementabile și corect implementate. Detaliem mai jos:

IRIGAȚII ȘI GESTIONAREA RISCURILOR
-In ceea ce privește continuarea planului de investiții în irigații-infrastructură principală, vă rugăm să detaliați cum se va desfășura acesta în următorii doi ani.

-Ce măsuri de compensare aveți în vedere pentru fermierii din zonele unde nu este posibilă realizarea irigațiilor?

-Vă rugăm să dispuneți cu celeritate convocarea GL privind gestionarea riscurilor, pentru convenirea mecanismelor de funcționare și despagubire a fermierilor afectați de calamități majore (și, în general, neasigurabile) precum seceta.

CREDITARE
-În ceea ce privește creditele agricole cu dobândă subvenționată si garanții de stat pe care le-ați anunțat, fie că vorbim despre cele de capital de lucru sau de investiții, solicităm consultări urgente cu băncile comerciale și cu fermierii, în grupuri de lucru comune, pentru a ne asigura că nevoile celor din urmă sunt înțelese și, pe de altă parte, că resursele vor fi accesibile și fermierilor nebancabili, adică celor care au cea mai mare nevoie de astfel de lichidități.

-Creditul Fermierului și alte tipuri de ajutoare acordate pe cadrul de ajutor de stat “Ucraina”, se cumulează la beneficiari? Dacă da, care va fi, de fapt, suma rămasă efectiv la dispoziția beneficiarului sub formă de credit pentru capital de lucru, având în vedere că ajutorul de stat, de cel mult 280 000 euro/fermă, va include și garanția acordată de stat și cei 100 de euro/ha pentru culturile din toamnă 2022?

-In același context, vă solicităm să notificați Comisiei Europene schema de ajutor de stat privind despăgubirile la culturile de primavară, tot pe cadrul Ucraina, pentru ca aceasta să fie pregătită în momentul rectificării bugetare.

control-fermieri_b

GAEC 7 și 8
Când vom ști exact cum se aplică GAEC 7 (rotația obligatorie) și GAEC 8 (procentul mininim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive), având în vedere că în postarea dvs. de pe FaceBook, referitoare la întâlnirea de la MADR din 15 ian., vorbiți de diminuarea procentului de sancțiuni, având la bază forța majoră ?

TAXE SI IMPOZITE
-Într-o perioada atât de complicată, inclusiv din perspectivă geo-politică, constatăm și o înăsprire a regimului fiscal, respectiv noile taxe guvernamentale asupra sectorului bancar, energetic, multinaționale etc., se vor repercuta mai departe pe lanț. Aveți în vedere măsuri concrete de reducere a poverii fiscale în agricultură?

LOGISTICĂ PORT CONSTANȚA ȘI MĂSURI DE MONITORIZARE
-În prezent, capacitatea anuală de operare în portul Constanța este de cca 36 milioane tone cereale și oleaginoase. Ucraina si Romania au o sezonalitate similară a ritmurilor de export, de unde rezultă o uriașă presiune în vârful de sezon din intervalul iulie-noiembrie, exacerbată de retragerea Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră. Care sunt masurile de investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii astfel încât fermierii din România să nu fie privați de posibilitatea de a-și valorifica la momentul optim recolta?
-In privința monitorizării fluxurilor, solicităm plasarea de cântare obligatorii, în vamă și pe traseele prestabilite tranzitului cerealelor.

INREGISTRAREA CONTRACTULUI DE ARENDĂ
In practica curentă, acolo unde nu sunt dezbatute moștenirile, există cerința unor declarații notariale de la toți moștenitorii. Indeplinirea acestei condiții este foarte complicată, anevoioasă și nejustificată, deoarece secretarul primăriei ar putea ține loc de notar pentru astfel de spețe. Cum intenționează autoritățile să simplifice acesată povară?

După cum am mai subliniat, avem încredere că veți putea operaționaliza lista de angajamente semnate ieri, 15 ianuarie 2024 prin mobilizarea expertizei necesare și vă asigurăm că dorim să contribuim direct, în grupurile de lucru, la acest demers. Între timp, am aprecia, după cum suntem siguri că o vor face și fermierii rămași să protesteze în stradă, clarificările dvs., în cel mai scurt timp posibil, la chestiunile ridicate aici.

Cu gânduri bune,
CONSILIUL DIRECTOR al Forumului APPR"

Vizualizat: 2061 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii