Adama
Vinasa Rompak

Facilități fiscale fermieri!

Publicat: 30 decembrie 2024 - 18:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită Guvernului amânarea cu un an a prevederilor din "ordonanţa trenuleţ", care au impact în sectorul agroalimentar, respectiv eliminarea facilităţilor pentru angajaţii din agricultură şi industria alimentară, precum şi aplicarea "taxei pe stâlp" pentru mijloacele fixe care au legătură cu producţia agricolă.

"Unul dintre subiectele centrale ale campaniei electorale recent încheiate, dar şi al campaniei pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor a fost şi va fi dezechilibrul cronic al balanţei comerciale cu produse agroalimentare. Exportăm materii prime agricole, cu valoare adăugată mică, şi importăm produse alimentare, finite, cu valoare adăugată mare. Acest dezechilibru are un impact direct asupra consumatorului final, asupra fiecărui român. Îi îmbogăţim pe alţii în timp ce ai noştri sărăcesc, vă amintiţi tema această de campanie, doamnelor şi domnilor guvernanţi, nu? Ştiţi ce impact a avut în rândul alegătorilor, nu? Pentru întreg mediul de afaceri din agricultura românească este nevoie ca o schimbare guvernamentală să NU aducă acelaşi tip de schimbări pompieristice, propuse de pe azi pe mâine. Firmele şi-au făcut planurile de afaceri şi bugetele cu mult timp înainte, iar astfel de măsuri fiscale vor dezechilibra totul. Deja mediul de agribusiness este bulversat de contextul agroclimatic şi regional, astfel că propunem amânarea măsurilor fiscale care vor prăbuşi mediul de afaceri din agricultură. Falimente sau revenire în agricultură?!", se arată în comunicatul AAC, transmis astăzi.

taxe-colaj_b

Astfel, antreprenorii din agricultură şi din industria alimentară avertizează Guvernul şi coaliţia politică care îl susţine că efectele introducerii pârjolului fiscal în sectorul agroalimentar va avea rezultate catastrofale pentru fiecare român, indiferent că activează sau nu în acest sector. O balanţă comercială cu produse agroalimentare şi mai strâmbă decât în prezent, subminarea gravă a securităţii alimentare prin dependenţa masivă de importuri, falimentele în lanţ din agricultură şi din procesare, stoparea marilor investiţii în sector, toate acestea se vor vedea în cifrele dezastruoase ale execuţiei bugetare din următoarele luni şi, mai grav, îi vor vulnerabiliza şi îi vor înfuria şi mai tare pe români.

"În condiţiile unui an agricol 2024 extrem de dificil, în care mulţi fermieri au evitat, milimetric, insolvenţa, anul 2025 va însemna lacăt pe majoritatea fermelor din România, dacă aceste măsuri fiscale, care au fost propuse peste noapte, vor fi şi adoptate. Drept urmare, 'taxa pe stâlp' în agricultură va aduce zero încasări la bugetul de stat, măcar asta ştiţi şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor guvernanţi! Şi atunci de ce vreţi să distrugeţi agricultura naţională?", afirmă aceştia.

Potrivit acestora, facilităţile pentru angajaţii din sectorul agroalimentar au fost introduse recent, în comparaţie cu sectorul IT şi construcţii.

"Considerăm că este o decizie rezonabilă amânarea cu un an a eliminării acestor facilităţi pentru agricultură şi industrie alimentară, pentru a permite şi antreprenorilor din acest sector să rămână pe linia de plutire în 2025. Reamintim că agricultura şi industria alimentară reprezintă peste 12% din PIB-ul României, iar o prăbuşire a acestor ramuri economice înseamnă garantat recesiune economică majoră în 2025. Vă asumaţi acest dezastru, doamnelor şi domnilor guvernanţi?", întreabă AAC.

Ministerul Finanţelor a publicat duminică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, care propune, printre altele, eliminarea facilităţilor fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este formată din organizaţiile Federaţia Naţională PRO AGRO, LAPAR - Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, UNCSV - Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal şi AFF - Asociaţia Forţa Fermierilor.

Vizualizat: 684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți APIA agro-mediu și climă, modificări aplicate de la 1 ianuarie 2025!

Plăți APIA agro-mediu și climă, modificări aplicate de la 1 ianuarie 2025!

02 ianuarie 2025 - 10:42

În vigoare de la 1 ianuarie 2025. Cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027, versiunea 7.1, modifică și câteva dintre pachetele măsurii de agro-mediu și climă, plăți APIA suplimentare de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale.

Oficial! Plăți directe APIA zootehnie, vegetal, modificări în vigoare de la 1 ianuarie 2025!

Oficial! Plăți directe APIA zootehnie, vegetal, modificări în vigoare de la 1 ianuarie 2025!

02 ianuarie 2025 - 09:48

Cu aplicare de la 1 ianuarie 2025! Cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027 aduce modificări în condițiile impuse pentru plățile directe APIA. Conform documentului, aceste modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Document! De la 1 ianuarie 2025: Noua subvenție APIA pe hectar! Suma alocată!

Document! De la 1 ianuarie 2025: Noua subvenție APIA pe hectar! Suma alocată!

02 ianuarie 2025 - 08:53

De la 1 ianuarie 2025, fermierii români beneficiază de o nouă plată APIA pe hectar, PD-28 - Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Modificarea a fost deja făcută în Planul Național Strategic 2023-2027, în versiunea 7.1, cea mai recentă a acestui document care stă la baza plăților din agricultură și dezvoltare rurală.

De la 1 ianuarie 2025: Noua condiție la plata subvențiilor APIA!

De la 1 ianuarie 2025: Noua condiție la plata subvențiilor APIA!

02 ianuarie 2025 - 08:09

Fermierii, crescătorii de animale sunt obligați să respecte o nouă cerință pentru a încasa subvențiile APIA pe hectar și cap animal, norma de condiționalitate socială. Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2025, conform Regulamentului UE 2021/2115 care reglementează condițiile pentru plățile directe, plăți compensatorii și alte intervenții și ajutoare din agricultură.

Crește în 2025 subvenția APIA pe hectar! Cuantum hectar pentru acest an!

Crește în 2025 subvenția APIA pe hectar! Cuantum hectar pentru acest an!

01 ianuarie 2025 - 16:56

Sprijinul de bază în scopul sustenabilității, BISS, sau plata de bază pe suprafață care a înlocuit schema unică de plată pe suprafață, SAPS, crește în anul 2025, potrivit documentelor furnizate pentru Agroinfo de Ministerul Agriculturii. Cât va fi anul acesta suma pe hectar?

Echipa AGROINFO vă dorește un an cât mai bun! La mulți ani!

Echipa AGROINFO vă dorește un an cât mai bun! La mulți ani!

31 decembrie 2024 - 16:12

MEREU ALĂTURI DE FERMIERI! Au mai rămas puține ore până la anul 2025. Pentru noi, care vă aducem informația atât de necesară în societatea în care trăim, pregătirile de sărbătoare se fac printre știri. Așa cum v-am demonstrat deja, noi, echipa Agroinfo, suntem mereu cu sufletul alături de voi. Ne străduim să vă informăm cât mai corect și cât mai repede cu putință.

Șeful APIA, mesaj ASTĂZI pentru fermieri!

Șeful APIA, mesaj ASTĂZI pentru fermieri!

31 decembrie 2024 - 15:52

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Gheorghe Tinel, are un mesaj astăzi, în ultima zi a anului 2024, pentru fermieri, crescători animale.

Plăți ANT ajutor național tranzitoriu pe hectar pentru anul 2024! ANT1 cuantum maxim 27,63 euro/ha!

Plăți ANT ajutor național tranzitoriu pe hectar pentru anul 2024! ANT1 cuantum maxim 27,63 euro/ha!

31 decembrie 2024 - 07:39

Ajutoarele naționale tranzitorii, subvenții plătite de la bugetul de stat, se acordă atât în sectorul zootehnic, cât și-n cel vegetal. ANT pe hectar aferent acestui an urmează să se achite în anul 2025 din bugetul aprobat pentru anul viitor.

Suma ANT ajutor național tranzitoriu ovine/caprine, vaci pentru anul 2024!

Suma ANT ajutor național tranzitoriu ovine/caprine, vaci pentru anul 2024!

31 decembrie 2024 - 07:01

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, este una dintre cele mai populare subvenții APIA printre crescătorii de animale deoarece beneficiază mulți de acești bani. ANT însă se acordă în sistem regresiv ceea ce înseamnă că-n fiecare an bugetul alocat pentru plata acestei subvenții scade.

Prețul pe hectarul de pășune și teren arabil!

Prețul pe hectarul de pășune și teren arabil!

31 decembrie 2024 - 05:45

Cât costă un hectar de pășune, dar un hectar de teren arabil în România? Informațiile sunt furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Au început cu scarificatoare şi grape cu discuri - câteva sute de utilaje pe an şi au ajuns acum să producă o gamă largă de utilaje pentru prelucrarea solului, inclusiv pluguri şi prese de balotat, peste 5000 de utilaje pe an şi o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de euro. Pentru anul acesta, Maschio Gaspardo România are noi planuri de extindere a unităţii de producţie de la Chişineu-Criş şi promovarea printr-un utilajele sale în cadrul unui demo-tour în fermele din România.

Un interviu cu Paolo Rocchi, director general Maschio Gaspardo România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Control

Control
Tatăl controlează caietul feciorului mai mic: Detalii