ANGAJAŢI APIA NEMULŢUMIŢI, BANII FERMIERILOR RISCĂ SĂ FIE BLOCAŢI! „Să nu facem plăţile cererilor pentru animale pe 16 noiembrie şi plăţile finale începând cu 1 decembrie! Hai să ne mobilizăm cu toţii şi să ne apărăm drepturile!” Este strigătul de revoltă şi de ajutor al unor anagajaţi APIA din teritoriu, împărtăşit de foarte mulţi. Ce spun ministrul Petre Daea şi şeful APIA, Adrian Pintea, despre această situaţie?
Angajat APIA: NU CEREM MAJORĂRI DE SALARII, DOAR SĂ NU NE SCADĂ SALARIILE! AM FOST MINŢIŢI!
Domnul ministru (ministrul Agriculturii, Petre Daea – n.red.) ne-a promis că nu se vor micşora salariile, dar, din analizele făcute, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile angajaţilor din teritoriu vor fi diminuate drastic, a declarat, pentru AGROINFO, un angajat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Potrivit acestuia, odată cu aplicarea noii legi a salarizării 153/2017, angajaţii APIA din centrele din ţară vor pierde între 700 şi 2.800 de lei din salariu. Singurii care ar primi bani în plus ar fi consilierii asistenţi şi cei principali, care ar câştiga cu 150 de lei mai mult, după noua lege. Dar nu mai avem aşa ceva în instituţie, spune aceeaşi sursă din interiorul APIA.
Toate astea, în contradicţie cu Aparatul Central al APIA, unde toate salariile cresc. Noi ne asumăm totul, aici jos, facem controale, facem controale administrative, autorizăm la plată. Să fie foarte clar: NU AM CERUT NICI UN LEU ÎN PLUS! Nu am cerut majorare de salarii. Am cerut doar alinierea la grila de salarizare a Aparatului Central, cum s-a procedat, de exemplu, pentru ANAF şi instituţiile teritoriale. ANAF-ul a fost în aceeaşi situaţie, numai că ei au fost mai deştepţi şi au ieşit în stradă, şi automat s-a rezolvat problema, li s-a schimbat grila de salarizare.
NU CEREM MAJORĂRI DE SALARII, DOAR SĂ NU NE SCADĂ SALARIILE! AM FOST MINŢIŢI!, mai spune, revoltat, anagajatul APIA. Promisiunea care le-a fost repetată anagajaţilor APIA din teritoriu ar fi că legea va fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent. Luni, 13 noiembrie, angajaţii din mai multe centre APIA din ţară au început să se revolte: Cine vine la ora 12 noaptea să facă plăţile? Cine a fost cu ideea să nu avem salarii ca la APIA Central? Cine a făcut delegaţii, controale, digitizări, ore peste program? Sunt câteva mesaje transmise de angajaţi ai APIA din ţară. Unii ar vrea ca acestea să ajungă la directorul general al APIA, la ministrul Agriculturii, şi la Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, care spune că nu scade nici un salariu!
Oamenii au interpretat că suntem "duşi cu preşul" ca să facem plăţile, şi apoi ne zice: Pa-Pa, asta e!, mai spune angajatul APIA.
Aceeaşi sursă din APIA susţine că dacă ar trebui să ne luăm zile libere în locul orelor suplimentare pe care le-am lucrat, n-am mai lucra aproape un an de zile. Recunoaşte că este o oarecare exagerare în această comparaţie, şi adaugă că s-au distrus familii din cauză că am muncit peste program zile la rând, şi sâmbetele şi duminicile.
Şeful Sindicatului APIA: AM AVUT SALARII BUNE, DAR S-A ŞI MUNCIT. AR TREBUI CA FERMIERII SĂ NU AIBĂ DE SUFERIT!
Octavian Mateescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din APIA, cu membri în 30 de judeţe, spune acelaşi lucru: NU VREM SALARII MAI MARI, CI SĂ NE MENŢINEM SALARIILE. Ne-au spus că se rezolvă şi problema noastră. La noi salariile scad foarte mult în teritoriu. Noi suntem o agenţie în subordinea Ministerului Agriculturii, suntem un tot unitar, de aceea am cerut să avem aceeaşi grilă de salarii cu Aparatul Central APIA, asta am solicitat încă din vară, de când s-a lansat legea salarizării. Atunci nu s-a vrut, ne-au tot spus că o să se rezolve, să ne facem treaba, să dăm banii fermierilor, că o să se rezolve şi situaţia noastră, cum sunt multe alte instituţii, ANAF, ANSVSA, Protecţia Consumatorului, pentru care s-a făcut această modificare ca să nu le scadă salariile. Nu cerem ceva imposibil, ci ceva ce pentru alţii s-a făcut.
Toată lumea se laudă că APIA a absorbit fonduri, ne lăudăm cu munca funcţionarilor APIA, dar le tăiem din salarii! Pădure fără uscături nu este, dar nu putem penaliza toţi angajaţii pentru câteva cazuri. Pe ăia pe care îi prinde că greşesc, să îi dea afară. Dacă au prins câţiva judecători incorecţi, ce-ar însemna, să nu mai dăm salarii judecătorilor? Sau deputaţilor şi senatorilor, că ei şi-au crescut salariile!
Noi am avut nişte salarii bune, dar s-a şi muncit. S-a muncit noaptea, sâmbăta, fără a plăti ore suplimentare. Ar trebui ca fermierii să nu aibă de suferit. Le-am cerut colegilor mei din ţară să spună ei păreri şi propuneri despre ce să facem. Mâine (marţi, 14 noiembrie 2017 – n.red.) o să avem o întâlnire cu domnul ministru Petre Daea şi o întâlnire cu cei 11 membri din Biroul Executiv al Federaţiei, pentru a lua o decizie despre ce să facem mai departe. Depinde de ceea ce o să discutăm mâine cu domnul ministru.
DAEA: Nu ştiu nici o nemulţumire eu!
Contactat de AGROINFO, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ne-a dat un răspuns şocant la întrebările legate de nemulţumirile care au dus la situaţia explozivă din interiorul APIA şi de întâlnirea care ar fi programată cu reprezentanţii sindicatelor angajaţilor din APIA pentru 14 noiembrie: Nu ştiu nici o nemulţumire eu!, a repetat, de câteva ori, Petre Daea.
PESTE 4.000 DE ANGAJAŢI APIA CU SALARII MAI MICI, DIN 2018. Ce spune şeful Agenţiei de Plăţi?
Adrian Pintea, director general APIA, recunăaşte că s-a întâlnit recent cu reprezentanţii sindicatelor din Agenţia de Plăţi.
Într-adevăr, pe legea salarizării, ar fi o problemă în ceea priveşte centrele judeţene, la funcţiile de conducere ar fi o scădere, dar este ordonanţă de urgenţă care se pregăteşte. (...) Categoric că, fiind împreună o echipă, eu îi susţin şi îmi doresc să găsim cea mai bună soluţie pentru toţi salariaţii Agenţiei, indiferent că sunt de la ultimul Centru Local, sau de la Aparatul Central, a declarat Pintea, pentru AGROINFO.
Pintea ne-a spus că APIA are, în total, 4.859 de funcţii, din care sunt ocupate, în prezent, peste 4.600 de posturi. Între 300 şi 400 de posturi sunt la nivel central, restul sunt la centrele judeţene şi locale.