OFICIAL BRUXELLES. Fermierul român trebuie lăsat să muncească, să producă hrană de calitate, nu trebuie agasat de controale peste controale. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) avertizează că funcționarii din instituțiile statului care gestionează banii europeni pentru agricultură și care sunt chitiți să distrugă fermierul român cu controalele, vor pleca acasă. Voi avea grijă să se înțeleagă acest lucru, iar cei care nu înțeleg să plece din sistem, a spus tranșant eurodeputatul român.
Ministerul Agriculturii cu cele două agenții de plăți subordonate, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale sunt instituțiile care se vor ocupa să pună în practică tot ce s-a votat la Bruxelles pentru noua Politică Agricolă Comună. Lucrurile trebuie să se schimbe, funcționarii trebuie să fie constructivi, nu distructivi și să năvălească peste fermieri cu tăvălugul de controale. Meteahna sistemului trebuie înlăturată și mentalitatea schimbată.
Pe de alt parte, eurodeputatul Daniel Buda avertizează că trebuie o mare atenție la tot ce se scrie în Planul Național Strategic al României. Odată bătute în cuie condițiile pentru acordarea subvențiilor APIA, a finanțării AFIR, nu se mai poate schimba nimic. Acum e momentul ca fermierii să-și negocieze viitorul.
Dacă aceste instituții ale statului nu înțeleg să fie proactive, nu înțeleg că fermierul are nevoie să fie lăsat să muncească, să producă hrană de calitate pentru consumatori și vor veni mereu cu controale asupra lor, bineînțeles că-i vor distruge. Și, din păcate, în România, și asta este o meteahnă a României, de-a lungul timpului, am avut parte de astfel de abordări din partea autorităților statului.
Deci, de aici trebuie să plecăm, să schimbăm aceste mentalități din partea autorităților statului, în așa fel încât fermierii să fie învățați cum să facă ceva, nu să li se spună că nu pot să facă anumite lucruri. Pe de altă parte, sigur că acum suntem în faza a ceea ce înseamnă creionarea acestor planuri naționale strategice. Asociațiile de fermieri trebuie să fie active în așa fel încât să aibă discuții constructive cu Ministerul Agriculturii, pentru că aceste planuri naționale vor fi trimise la Bruxelles și odată asumate de Bruxelles, ele trebuie să fie respectate întocmai.
De aceea este important să avem această colaborare și, slavă Domnului, că în momentul de față, cel puțin din informațiile pe care le am de la nivelul Ministerului Agriculturii, cu asociațiile de fermieri din România există un dialog constant în această direcție. Însă, repet, nu este important doar să punem pe hârtie anumite lucruri, ci trebuie să vedem cum implementăm și ceea ce punem pe hârtie. Este foarte complicat în momentul în care ai pus pe hârtie o chestiune care corespunde realităților din România, ca mai apoi, tu să vii, după un an, să vii să spui, stai puțin, nu este așa, eu vreau altceva. Sunt chestiii serioase aici, de aceea trebuie să fie o consultare largă încât ceea ce ai pus pe hârtie să rămână mai departe timp de 7 ani.
Avem o problemă din cauza funcționarilor care, din păcate, sunt în instituțiile statului și care nu înțeleg să fie constructivi și nu distructivi. Ei nu înțeleg că dacă distrug sectorul zootehnic sau sectorul agricol, de exemplu, nu o să aibă ce să facă mai târziu. Voi avea grijă de acum înainte să se înțeleagă acest lucru, iar cei care nu înțeleg să plece din sistem, pentru că nu au ce să caute în astfel de sisteme de control sau instituții ale statului oameni care nu înțeleg să fie constructivi pentru fermieri, a declarat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European, la Bruxelles, în cadrul emisiunii Be EU.