ZOOTEHNIA DIN ROMÂNIA! Rasa Țurcană, una dintre cele mai populare rase de ovine de la noi din țară, are nevoie de o îmbunătățire a performanțelor, printr-un proces de încrucișare cu alte rase din Europa care să permită obținerea unor carcase de foarte bună calitate, a scris eurodeputatul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European, pe pagina sa Facebook.
Ameliorarea rasei țurcane, cheia deschiderii spre piețele de desfacere și consolidării competitivității fermierilor!
Alături de președintele Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean, directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, domnul Bela Vaida, dar și împreună cu lideri ai asociațiilor crescătorilor de oi, am vizitat ferma care aparține de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie din localitatea Cristian, județul Sibiu.
Acest institut se ocupă cu cercetarea științifică în domeniul dezvoltării rural –montane, a creșterii ovinelor, caprinelor și taurinelor din rase adaptate zonei montane. Astfel, în ferma pe care am vizitat-o, se cresc zeci de vaci și zeci de oi din rasa țurcană. Țurcana este cea mai populară rasă de oi din România, preferată de păstori pentru rezistența, dar și pentru producția de lapte, carne și lână. Progresul genetic obținut în urma unor procese serioase și îndelungate de cercetare este cheia succesului în zootehnie. Pentru a avea un sector competitiv la nivel mondial, sunt mai multe opțiuni pe care trebuie să le avem în vedere, una dintre acestea fiind ameliorarea rasei țurcane, o rasă adaptabilă. Este nevoie de o îmbunătățire a performanțelor, printr-un proces de încrucișare cu alte rase din Europa care să permită obținerea unor carcase de foarte bună calitate.
Îi îndemn pe fermierii români să investească în genetică și animale de calitate! Uniunea Europeană a alocat 10 miliarde de euro pentru cercetare în agricultură. Sunt bani care trebuie să se regăsească în fiecare fermă într-o formă sau alta. De noi depinde acest lucru! A scris europarlamentarul pe pagina sa Facebook.