Adama
AGRICOVER

Este oficial! Subvenția APIA 17 euro/oaie/capră se împarte la toți crescătorii!

Publicat: 14 decembrie 2023 - 05:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ce s-a modificat în condițiile pentru obținerea sprijinului cuplat pentru venit pe cap de oaie și capră? Au fost eliminate două condiții impuse crescătorilor de oi și capre pentru acești bani, înscrierea animalelor în registrele genealogice ale raselor și respectarea raportului de un berbec cu origine la 35 de femele ovine. Modificările sunt făcute în documentul oficial al subvențiilor APIA, Planul Național Strategic 2023-2027, și sunt valabile de la 1 ianuarie 2024.

"Modificare condiții eligibilitate în cadrul intervenției ce vizează sprijinul cuplat pentru venit – ovine-caprine

Modificarea efectuată la nivelul condițiilor de eligibilitate pct. 5 din fișa intervenției PD-24 „Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine” vizează cerința referitoare la asigurarea unui raport de sexe, precum și acordarea sprijinului numai pentru animalele înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei/în BND în exploatații cu cod ANSVSA.

Eliminarea raportului maxim de sexe din cadrul fișei intervenției este necesar întrucât această condiție există atât în programele de ameliorare, cât și în literatura de specialitate, nefiind justificată menținerea condiției de eligibilitate în cadrul fișei

Prin eliminarea acestei condiții crescătorii de ovine și/sau caprine pot optimiza acest raport, astfel încât să obțină rezultate superioare într-un timp cât mai scurt, crescând astfel performanța efectivelor de animale.

Modificarea textului la nivelul fișei intervenției PD-24 va conduce la îmbunătăţirea competitivităţii și calităţii produselor din sectorul ovin/caprin.

Modificarea este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024," precizează Planul Național Strategic. 

Așadar, pe înțelesul tuturor, dispare condiția de a asigura un berbec cu origine la 35 femele ovine înscrise sau neînscrise în registrele genealogice ale raselor și nu mai e nevoie ca animalele să fie înscrise în registrele genealogice ale raselor pentru a obține subvenția APIA mare ovine/caprne, e suficient ca animalele să fie înscrise în Baza Națională de Date (BND) și să se găsească în exploatații cu cod ANSVSA. 

Ministerul Agriculturii a anunțat ieri că aceste modificări au fost aprobate de Comisia Europeană. 

oi capra bani_b

Celelalte condiții APIA rămân valabile:

Ovine

Solicitanții sprijinului cuplat pentru specia ovine trebuie să fie fermieri activi, crescători de animale din speciile ovine şi să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

solicită sprijin cuplat pentru venit pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine, inclusiv pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din unitățile administrativ-teritoriale din zona montană prevăzute în Planul strategic PAC 2023-2027, aprobat prin Decizia Comisiei C(2022) 8.783 din 7 decembrie 2022, pentru care solicită sprijin cuplat pentru venit pentru un efectiv cuprins între 60 şi 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci inclusiv, pe beneficiar, în exploatație cu cod ANSVSA;
animalele din exploatație, pentru care beneficiarul solicită sprijin cuplat pentru venit, au vârsta de minimum un an, la data de 31 martie a anului de solicitare; 
animalele din exploatație, pentru care beneficiarul solicită SCVZ, au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data de depunere fără penalizări a cereri de plată.
efectivul de animale pentru care se solicită sprijin este identificat şi înregistrat în BND, conform Ordinului MADR nr. 208/2022, la data depunerii cererii de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
deţin registrul individual al exploataţiei completat în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 208/2022;
animalele pentru care se solicită sprijin trebuie menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/ menţionate în cerere. 
solicitanții respectă normele de condiţionalitate

Caprine

Solicitanții sprijinului cuplat pentru specia ovine trebuie să fie fermieri activi, crescători de animale din speciile ovine şi să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
solicită sprijin cuplat pentru venit pentru un efectiv cuprins între 50 şi 500 de capete femele caprine şi/sau țapi de reproducție, inclusiv, pe beneficiar, în exploatații cu cod ANSVSA;
animalele din exploatație, pentru care beneficiarul solicită sprijin cuplat pentru venit, au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită sprijin cuplat pentru venit au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la țapii de reproducție,
efectivul de animale pentru care se solicită sprijin este identificat şi înregistrat în BND la data depunerii cererii de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
deţin registrul individual al exploataţiei completat și actualizat în conformitate cu Ordinul ANSVSAnr.208/2022;
solicitanții cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele caprine și/sau țapi de reproducție, beneficiază de sprijin calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele caprine și/sau țapi de reproducție;
animalele pentru care se solicită sprijin sunt menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/ menţionate în cerere. 

 

Vizualizat: 12693 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii