OFICIAL! Astăzi, 9 decembrie 2020, a fost promulgată de către președintele României, Klaus Iohannis, o lege care modifică Ordonanța subvențiilor din agricultură. Astfel, la cazurile de forță majoră admise de Agenția de Plăți și Intervemție pentru Agricultură (APIA) au fost incluse și pagubele provocate de animalele sălbatice, indiferent că este vorba de animale din ferme ucise de sălbăticiuni sau de terenuri agricole distruse de acestea.
Potrivit legii, pentru plata subvențiilor, APIA va considera caz de forță majoră sau circumstanță excepțională distrugerea terenurilor agricole și a animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare.
Această prevedere nouă este inclusă în Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, la articolul 30:
Art.30 În sensul finanțării, al gestionării și al monitorizării politicii agricole comune, "forța majoră" și "circumstanțele excepționale" sunt recunoscute, în special, în următoarele cazuri:
a) decesul beneficiarului;
b) incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
c) o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploatația agricolă;
d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor, aflate pe exploatația agricolă;
e) o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parțial sau integral șeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
f) exproprierea întregii exploatații agricole sau a unei mari părți a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.
(2) În ceea ce privește plățile, dacă nu a fost în măsură să respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligații din cauza unui caz de forță majoră sau a unor circumstanțe excepționale, beneficiarul are în continuare dreptul la ajutor pentru suprafața eligibilă sau pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale.
(3) În situația în care neconformitatea rezultată ca urmare a unor astfel de cazuri de forță majoră sau circumstanțe excepționale se referă la ecocondiționalitate, nu se aplică sancțiunea administrativă corespunzătoare menționată la art. 91 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013.
Noul articol:
Cazurile de forță majoră se notifică la APIA în termen de 15 zile de la emiterea actelor doveditoare, astfel încât crescătorul de animale, fermierul să poată beneficia de subvenții.