Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.
Pesta porcină africană (PPA) este o boală care afectează porcii domestici și sălbatici. Deși este inofensivă pentru oameni, este mortală pentru porci și are consecințe socio-economice grave pentru țările afectate. În ultimii ani s-a răspândit în toată Europa.
Întrucât în prezent nu este disponibil niciun tratament și niciun vaccin, este importantă prevenirea focarelor prin luarea măsurilor adecvate ca cetățean, turist, fermier sau vânător.
În zonele de focar, uciderea în masă a porcilor domestici și a mistreților este, în prezent, singura modalitate eficientă de a preveni răspândirea în regiunile și țările adiacente. Prin urmare, detectarea din timp, prevenirea și raportarea sunt cruciale pentru a controla această epidemie.
Nu există vaccin împotriva pestei porcine africane (PPA), prim urmare un focar poate duce la sacrificarea unui număr mare de porci de fermă într-o zonă afectată.
Întrucât un focar de PPA poate avea efecte devastatoare, detectarea, prevenirea și raportarea reprezintă cheia combaterii acestei boli mortale.
Pesta porcină africană este inofensivă pentru oameni,dar zonele afectate de PPA suferă pierderi financiare semnificative din cauza restricțiilor legate de exportul cărnii, iar activitățile cinegetice locale pot fi afectate de scăderea numărului de mistreți din cauza virusului, rrată EFSA într-un material publicat pe site-ul oficial.
De asemenea, EFSA atenționează crescătorii de animale asupra simptomelor care ar trebui să-i determine să anunțe urgent medicul veterinar.
"Dacă porcii dvs. prezintă oricare dintre următoarele simptome, contactați medicul veterinar local.
Febră
Pierderea poftei de mâncare/Pierderea în greutate
Starea generală proastă
Vomă
Diaree
Înroșirea pielii."