Adama
Vinasa Rompak

E lege! Contractul de arendă minim 7 ani!

Publicat: 17 decembrie 2024 - 18:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care este stabilită, fără diferențiere, o durată minimă de 7 ani a contractelor de arendare.

Legea nr. PLX 435/2024 modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă și, potrivit jucătorilor din industrie, „asigură stabilitate și predictibilitate în sector și, în același timp, deschide noi perspective pentru fermierii români, în special în ceea ce privește accesul la fondurile europene destinate dezvoltării rurale și protejării mediului”.

Camera Deputaţilor este for decizional. „Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”, prevede proiectul. Subarendarea totală sau parţială este interzisă, sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi. Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendaşului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract. În cazul decesului arendatorului, moştenitorii sunt obligaţi să menţină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendaşul.

parcele-terenuri_b

În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să menţină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate. Contractele de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile până la încetarea duratei acestora, mai prevede actul normativ. „Având în vedere dificultățile apărute în implementarea legii, dificultăți care afectează atât arendatorul cât și arendașul, prin prezenta inițiativă legislativă se propune modificarea următoarelor articole: Art. 1837 – prin care se instituie ca durata arendării să fie de minimum 7 ani pentru a asigura o previzibilitate și stabilitate în această materie. Durata minimă obligatorie se impune ca urmare a dreptului, cât și a obligației arendașului de a investi în teren, ori orice investiție se face într-un context de stabilitate, fiind imperios necesară o perioadă de amortizare a investițiilor.

Astfel, se urmărește dezvoltarea în domeniul agriculturii, ori dezvoltarea este condiționată de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investiții pe termen mediu și lung, toate acestea impunând o stabilitate, care se poate asigura doar prin impunerea unei durate minime a contractelor de arendare”, se arată în expunerea de motive. Alianța pentru Agricultură și Cooperare au transmis, despre această modificare: „Această măsură oferă fermierilor certitudinea necesară pentru a investi în tehnologii moderne, a îmbunătăți calitatea solului și a asigura o producție agricolă sustenabilă pe termen lung.”

De asemenea, organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare consideră că impactul adoptării proiectului legislativ nr. PLX 435/2024 asupra sectorului agricol este major. Potrivit acestora, România se aliniază la practicile europene în domeniul agriculturii, facilitând accesul la fonduri europene și consolidând poziția țării în cadrul pieței comune agricole. „Legea va facilita accesul fermierilor la fondurile europene, contribuind astfel la modernizarea și creșterea competitivității sectorului. Fermierii vor putea planifica pe termen lung activitățile agricole, știind că nu vor fi nevoiți să își schimbe constant partenerii. Cu o durată mai mare a contractelor, fermierii vor fi încurajați să investească în tehnologii moderne și în îmbunătățirea infrastructurii agricole. (...) Legea facilitează asocierea fermierilor pentru a implementa proiecte comune și a accesa fonduri europene mai mari (...)”, mai arată alianța. (Digi 24)

 

Vizualizat: 175 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Târg de Crăciun la MADR

Târg de Crăciun la MADR

17 decembrie 2024 - 17:04

În pragul sărbătorilor de iarnă, între 19-21 decembrie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui „Târgul de Crăciun”, organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia.

Din 2025, o nouă plată APIA pe hectar! Care sunt condițiile pentru obținerea banilor!

Din 2025, o nouă plată APIA pe hectar! Care sunt condițiile pentru obținerea banilor!

17 decembrie 2024 - 07:26

De anul viitor, fermierii, crescătorii de animale beneficiază de o nouă plată APIA pe hectar, PD-28 - Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile, o ecoschemă. Un proiect de Ordin MADR anunță condițiile pentru obținerea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nou! Cum se plătește anul viitor subvenția APIA de 100 euro/vacă!

Nou! Cum se plătește anul viitor subvenția APIA de 100 euro/vacă!

17 decembrie 2024 - 06:41

Crescătorii de bovine care vor să beneficieze și anul viitor de ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate trebuie să știe că un proiect de Ordin MADR schimbă modalitatea de calcul pentru această subvenție. Proiectul de act normativ este publicat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.

Ordin MADR: Plata APIA de 70 euro/ha condiționată de un angajament!

Ordin MADR: Plata APIA de 70 euro/ha condiționată de un angajament!

17 decembrie 2024 - 06:06

Un nou Ordin MADR schimbă o parte dintre condițiile de eligibilitate pentru subvențiile APIA de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale. Proiectul de Ordin este publicat pe pagina oficială a ministerului. Ce se schimbă la subvenția PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil.

Ajutor de maxim 280.000 euro/fermier acordat până la 31 decembrie 2024!

Ajutor de maxim 280.000 euro/fermier acordat până la 31 decembrie 2024!

16 decembrie 2024 - 19:10

Comisia UE aprobă un ajutor de 167 de milioane pentru fermierii italieni. Ajutorul nu va depăși 280 mii euro per beneficiar și va fi acordat până la 31 decembrie 2024, relatează Agenzia Nova.

ANSVSA: Controale oficiale în depozitele de legume și fructe!

ANSVSA: Controale oficiale în depozitele de legume și fructe!

16 decembrie 2024 - 18:26

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat recent controale în 276 de unități, inclusiv magazine și depozite de legume și fructe, pentru a verifica respectarea condițiilor de funcționare și a normelor de siguranță alimentară.

Ajutor micii fermieri 50.000 euro/fermier!

Ajutor micii fermieri 50.000 euro/fermier!

16 decembrie 2024 - 09:39

Ajutorul de minimis acordat fermierilor a fost majorat de la 25.000 euro/fermier la 50.000 euro/fermier, anunță un comunicat al Comisiei Europene.

Un fermier în fruntea Guvernului!

Un fermier în fruntea Guvernului!

16 decembrie 2024 - 06:32

Un om de la țară, așa se autointitulează noul prim-ministru al Guvernului din Franța, François Bayrou. Conduce tractorul, este „fiu al pământului” şi crescător de cai de rasă. El a candidat de trei ori la preşedinţie, afirmând că rădăcinile sale rurale şi politica de centru l-au determinat să încerce să găsească un teren comun între stânga şi dreapta, relatează The Guardian.

Ordin MADR în vigoare! Ajutor fermieri!

Ordin MADR în vigoare! Ajutor fermieri!

16 decembrie 2024 - 05:42

Ordinul pentru modificarea art. 1 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 414/2024 privind stabilirea cotei pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru irigații, realizat în anul 2024 a fost publicat vineri, 13 decembrie 2024, în Monitorul Oficial.

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Drenatorul Apache de la Pastò Agriculture

Drenatorul Apache de la Pastò Agriculture

APACHE prelucrează terenul în profunzime, până la o adâncime de 65cm şi permite drenarea apei, eliminând băltirile. Drenatorul Apache ajută la refacerea porozităţii solului şi creştrea fertilităţii acestuia. Prezentarea drenatorului Apache - Marius Mitra, reprezentant PASTÓ Agricultură în România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Răsplată...

Răsplată...
Un cuplu căsătorit prin anii 60, îşi sărbătoreşte nunta de 40 de ani într-un mic restaurant liniştit şi romantic. Detalii