Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care este stabilită, fără diferențiere, o durată minimă de 7 ani a contractelor de arendare.
Legea nr. PLX 435/2024 modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă și, potrivit jucătorilor din industrie, „asigură stabilitate și predictibilitate în sector și, în același timp, deschide noi perspective pentru fermierii români, în special în ceea ce privește accesul la fondurile europene destinate dezvoltării rurale și protejării mediului”.
Camera Deputaţilor este for decizional. „Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”, prevede proiectul. Subarendarea totală sau parţială este interzisă, sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi. Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendaşului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract. În cazul decesului arendatorului, moştenitorii sunt obligaţi să menţină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendaşul.
În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să menţină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate. Contractele de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile până la încetarea duratei acestora, mai prevede actul normativ. „Având în vedere dificultățile apărute în implementarea legii, dificultăți care afectează atât arendatorul cât și arendașul, prin prezenta inițiativă legislativă se propune modificarea următoarelor articole: Art. 1837 – prin care se instituie ca durata arendării să fie de minimum 7 ani pentru a asigura o previzibilitate și stabilitate în această materie. Durata minimă obligatorie se impune ca urmare a dreptului, cât și a obligației arendașului de a investi în teren, ori orice investiție se face într-un context de stabilitate, fiind imperios necesară o perioadă de amortizare a investițiilor.
Astfel, se urmărește dezvoltarea în domeniul agriculturii, ori dezvoltarea este condiționată de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investiții pe termen mediu și lung, toate acestea impunând o stabilitate, care se poate asigura doar prin impunerea unei durate minime a contractelor de arendare”, se arată în expunerea de motive. Alianța pentru Agricultură și Cooperare au transmis, despre această modificare: „Această măsură oferă fermierilor certitudinea necesară pentru a investi în tehnologii moderne, a îmbunătăți calitatea solului și a asigura o producție agricolă sustenabilă pe termen lung.”
De asemenea, organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare consideră că impactul adoptării proiectului legislativ nr. PLX 435/2024 asupra sectorului agricol este major. Potrivit acestora, România se aliniază la practicile europene în domeniul agriculturii, facilitând accesul la fonduri europene și consolidând poziția țării în cadrul pieței comune agricole. „Legea va facilita accesul fermierilor la fondurile europene, contribuind astfel la modernizarea și creșterea competitivității sectorului. Fermierii vor putea planifica pe termen lung activitățile agricole, știind că nu vor fi nevoiți să își schimbe constant partenerii. Cu o durată mai mare a contractelor, fermierii vor fi încurajați să investească în tehnologii moderne și în îmbunătățirea infrastructurii agricole. (...) Legea facilitează asocierea fermierilor pentru a implementa proiecte comune și a accesa fonduri europene mai mari (...)”, mai arată alianța. (Digi 24)