Adama
AGRICOVER

Document MADR: Fermele ovine/caprine de până-n 500 capete, cel mai mic profit, cele mai ridicate cheltuieli!

Publicat: 24 octombrie 2022 - 07:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

"În România, exploatațiile de ovine/caprine de până în 500 capete au cele mai ridicate cheltuieli în raport cu valoarea producției, cel mai scăzut profit, cele mai scăzute rate ale venitului, cea mai ridicată rată a riscului de exploatare și cel mai scăzut indice de securitate. De asemenea, au cea mai scăzută productivitate a muncii," precizează Planul Național Strategic 2023-2027, document al Ministerului Agriculturii, transmis pe 18 octombrie 2022 Comisiei Europene.

"Efectivele de ovine și caprine au crescut constant din anul 2015 conform datelor de la Eurostat, de la 11,2 milioane capete la 12,1 milioane capete în anul 2020, o creștere cu 8%.

De asemenea, producția de carne în viu a crescut în perioada 2015 – 2017 de la 109,6 la 116 mii tone, urmată de o ușoară scădere în anul 2018 la 115,8 mii tone, pentru ca anul următor să se înregistreze un vârf de 127,2 mii tone, adică o creștere cu 16% față de anul 2015, conform datelor de la INS.

Creșterea ovinelor/caprinelor în România este un sector care se confruntă cu un anumit nivel de dificultate, atunci când vine vorba de profitabilitate, ceea ce este în special cazul fermelor mici și mijlocii. În medie, numai fermele cu efective de peste 50 UVM au avut marje brute și nete pozitive. Mai mult decât atât, fără plăți cuplate, chiar și cele mai mari ferme au reușit doar să atingă pragul de rentabilitate.

Conform analizei Băncii Mondiale pentru anul 2018, per total, fără plăți cuplate, 60% din fermele cu venituri din creșterea ovinelor/caprinelor au avut marje brute negative, în timp ce 68% au avut marje nete negative.

Deși efectivele de ovine/caprine şi producția de carne au crescut în perioada 2015-2020 profitabilitatea sectoarelor ovine/caprine rămâne la un nivel scăzut, crescătorii confruntându-se în continuare cu dificultăți financiare.

Greutatea medie la sacrificare a ovinelor (miei și ovine adulte) în România (36,2 kg) este mai mică comparativ cu cea din alte state membre UE, deoarece rasele de ovine predominante din România se caracterizează prin creșteri medii în greutate și randamente de sacrificare mai mici decât cele ale raselor de ovine pentru carne din alte țări europene, iar exploatarea lor se face în principal în exploatațiile mici, în cazul în care tehnologiile de înaltă performanță nu pot fi aplicate.

În România, exploatațiile de ovine/caprine de până în 500 capete, au cele mai ridicate cheltuieli în raport cu valoarea producției, cel mai scăzut profit, cele mai scăzute rate ale venitului, cea mai ridicată rată a riscului de exploatare și cel mai scăzut indice de securitate. De asemenea, au cea mai scăzută productivitate a muncii.

Considerăm că fermele din aceste categorii sunt cele mai vulnerabile din punct de vedere economic și nu reușesc să se adapteze repede la modificările mediului economic, cu excepția cazurilor în care numărul mai redus de capete este compensat de o producție medie ridicată pe cap de animal. În cazul fermelor mai mari, chiar dacă producția medie nu este ridicată, aceasta este compensată de numărul de capete, care va asigura obținerea unor rezultate pozitive.

Structura dimensională a fermelor de ovine:

structura ferme oi_b


Din datele prezentate se poate observa că exploatațiile cu efective de maximum 100 capete au ponderea cea mai mare în structura exploatațiilor de ovine, dar în intervalul 2019- 2021 numărul de exploatații din această categorie a scăzut cu circa 32%, iar efectivele din acestea au scăzut cu aproximativ 29%.

Exploatațiile cu efective cuprinse între 100-500 capete au crescut în intervalul 2019-2021 cu aproximativ 16%, dar efectivele de animale din aceste exploatații au scăzut cu aproximativ 10%.

De asemenea se observă o creștere a exploatațiilor cu efective peste 500 capete ovine în intervalul 2019-2021 cu aproximativ 20%, iar efectivele de animale în aceste exploatații au crescut cu aproximativ 13%.

Analizând datele prezentate observăm că exploatațiile cu efective cuprinse între 1-500 capete reprezintă aproximativ 70% din totalul exploatațiilor, în aceste exploatații în intervalul 2019-2021 efectivele de animale au înregistrat o scădere de aproximativ 24%.

Exploatațiile de ovine de până în 500 capete, au cele mai ridicate cheltuieli în raport cu valoarea producției, cel mai scăzut profit, cele mai scăzute rate ale venitului, cea mai ridicată rată a riscului de exploatare și cel mai scăzut indice de securitate. De asemenea, au cea mai scăzută productivitate a muncii.

Considerăm că fermele din aceste categorii sunt cele mai vulnerabile din punct de vedere economic și nu reușesc să se adapteze repede la modificările mediului economic, cu excepția cazurilor în care numărul mai redus de capete este compensat de o producție medie ridicată pe cap de animal.

Fermele peste 500 de capete reprezintă 30% din numărul exploatațiilor, iar în aceste exploatații în intervalul 2019-2021 efectivele de animale au înregistrat o creștere de aproximativ 13%.

În concluzie, efectivele de ovine au crescut în exploatațiile mari de peste 500 de capete, în timp ce în exploatațiile cu efective între 100 – 500 capete, care au ponderea cea mai mare, efectivele sunt in continuă scădere, demonstrând astfel dificultatea sectorului.

CAPRINE

Structura dimensională a fermelor de caprine efectiv matcă

structura ferme capre_b


La caprine, conform datelor prezentate, în perioada 2019-2021 numărul total de caprine matcă a înregistrat o scădere de 14 %, iar numărul de exploatații s-a redus cu 23 %., fapt care evidențiază declinul sectorului.

În exploatațiile de peste 50 capete, exploatații care au primit sprijin cuplat, efectivele au înregistrat o creștere de 7,7 % în perioada 2019-2021, în timp ce în exploatațiile între 1-50 capete s-a înregistrat o scădere a efectivelor de 28,7 %.

În concluzie fără sprijinul cuplat pe venit, fermele de caprine înregistrează un declin și o profitabilitate redusă, ceea ce ar descuraja continuarea activității în acest sector.

În termeni de profitabilitate, în medie, numai fermele cu efective de peste 50 UVM au avut marje brute și nete pozitive. Mai mult, fără sprijin cuplat chiar și fermele mari abia au reușit să își acopere cheltuielile. În total, fără SCV, 60% din fermele cu venituri din creșterea ovinelor au avut marje brute negative, iar 68% au avut marje nete negative. Un factor îl reprezintă costurile: fermele de ovine/caprine cu marje brute negative au avut costuri de producție semnificativ mai mari pe UVM cu furajele, reînnoirea efectivelor, utilaje și combustibil, în comparație cu cele cu marje brute pozitive. Un al doilea factor îl reprezintă veniturile: fermele cu marje brute și nete negative au fost mai slab organizate în vederea comercializării producției.

Se urmărește menținerea activității de creștere a ovinelor/caprinelor la un anumit nivel având în vedere următoarele:
-lipsa de alternative în utilizarea suprafețelor mari de pășuni și fânețe naturale;
-existența riscului de abandon al acestei categorii de animale în zonele cu pajiști permanente.
-necesitatea aprovizionării piețelor locale cu produse din carne, lapte, pielicele și lână, în vederea utilizării capacităților de producție existente," se arată în Planul Național Strategic 2023-2027, transmis pe 18 octombrie 2022 Comisiei Europene, la argumentarea acordării subvenției APIA cu un cuantum de maxim 24 euro/cap, de care crescătorii din România ar urma să beneficieze anul viitor. 

Vizualizat: 3146 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii