O lege așteptată de fermieri, crescători de animale, promulgată în 2020 și publicată în Monitorul Oficial, dar care nu a fost pusă încă în aplicare este din nou amânată, anunță Ordonanța de urgență a Ministerului de Finanțe, publicată pe site-ul oficial. Este vorba de primele de comercializare de 10.000 de euro/fermier/an și respectiv 20.000 de euro/fermier/an.
Potrivit acestei legi, fermierii români urmau să beneficieze de la 1 ianuarie 2022 de prime de comercializare în valoare de 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare, care nu poate depăși 20.000 de euro anual/beneficiar, respectiv 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar. Aceste subvenții urmează să fie acordate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Inițial, normele pentru aplicarea legii ar fi trebuit să apară la 1 ianuarie 2021. În locul normelor, aplicarea legii a fost amânată pentru 1 ianuarie 2022. Acum, Ministerul Finanțelor amână din nou aplicarea legii pentru că nu sunt bani pentru aceste noi subvenții destinate fermierilor, crescătorilor de animale.
"Legea nr.236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializază produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, cu numărul 1037 din data de 6 noiembrie 2020, prevede la art.9 data intrării în vigoar 1 ianuarie 2022. Întrucât aplicarea măsurilor preconizate prin proiectul legislativ are implicații majore asupra bugetului de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru fiecare exercițiu financiar de aplicare a legii și având în vedere că măsurile dispuse sunt suspceptibile unei scheme de ajutor de stat, apreciem că este necesară parcurgerea etapelor procedurale prealabile aplicării prin notificare la Comisia Europeană, sens în care se impune progarea datei de intrare în vigoare a Legii nr.236/2020 până la data de 1 ianuarie 2023.
Astfel, se evită riscul imposibilității asigurării resurselor financiare necesare pentru plata primei de comercializare de la bugetul de stat, prin bugetul MADR, cu consecințe negative în percepția generală a potențialilor beneficiari cu privire la acordarea acestei forme de sprijin, precum și riscul unor posibile sancțiuni din partea Comisiei Europene, în condițiile unei decizii nefavorabile privitoare la caracterul acestei forme de sprijin acordată producătorilor agricoli", stabilește proiectul de Ordonanță de urgență a Ministerului de Finanțe.