De la 1 ianuarie 2025, fermierii români beneficiază de o nouă plată APIA pe hectar, PD-28 - Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Modificarea a fost deja făcută în Planul Național Strategic 2023-2027, în versiunea 7.1, cea mai recentă a acestui document care stă la baza plăților din agricultură și dezvoltare rurală.
Conform Planului Național Strategic, este o plată suplimentară la BISS (plata de bază pe suprafață) pentru menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de noi elemente de peisaj, contribuind astfel la crearea de noi zone destinate biodiversității, îmbunătățirea sănătății solului și a resurselor de apă, ceea ce poate duce la creșterea productivității pe termen lung.
Urmare a modificărilor cadrului general de implementare aferent Politicii Agricole Comune pentru perioada 2023-2027, prin Regulamentul (UE) 2024/1468 (...) se estimează că o suprafață totală de 5.804.000.00 ha, în perioada 2025-2027, va beneficia de această plată suplimentară la BISS pentru menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de noi elemente de peisaj, contribuind astfel la crearea de noi zone destinate biodiversității, îmbunătățirea sănătății solului și a resurselor de apă, ceea ce poate duce la creșterea productivității pe termen lung, stipulează PNS.
Alocarea totală a intervenției a fost stabilită la 337,7 milioane euro. Fermierii o vor putea bifa în cererea unică APIA începând din acest an.
Cerință specifică: Fermierii trebuie să aloce cel puțin 2% din suprafața arabilă a fermei în vederea menținerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj.
În categoria menținerii zonelor neproductive se încadrează următoarele suprafețe:
Margini de câmp, petice sau zone tampon pentru parcele agricole, cu lăţime minimă de 1 m. Suprafaţa inclusă în ponderea minimă se calculează
până la o lăţime maximă de 20 m.
Teren lăsat pârloagă
Zone umede mici. Întinderi de bălți, mlaștini, turbării, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, de mică dimensiune, unde apa este
stătătoare sau curgătoare, cu suprafaţa de minimum 0,1 ha, pentru care suprafaţa eligibilă pentru ponderea minimă se calculează până la o dimensiune maximă de 1,0 ha.
Garduri vii individuale, șiruri de arbori/ arbuști și arbori în aliniament
Grup de rânduri de arbori, pâlcuri arbustive, arbori în grup, tufe sau pietre
Arbori solitari/ izolați
Movile.Ridicături de pământ sau de pământ și pietre, permanente, de formă circulară sau alungită, înierbate sau împădurite, eligibile pentru calcularea
ponderii minime de la o suprafaţă minimă de 0,01 ha până la o suprafață maximă de 0,3 ha.
Beneficiarul:
• se încadrează în categoria fermierilor activi, definiți în înțelesul art. 4, alin. (1) al Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 conform legislației naționale,
• este beneficiar al schemei BISS,
• este utilizatorul unei suprafețe agricole localizată pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) și având o categorie de utilizare eligibilă,
• deține o suprafață minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha,
• se angajează, pe baze anuale, să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice,
• se angajează să țină o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de bază și specifice la nivelul suprafețelor aflate sub angajament.
Suprafața eligibilă:
• terenurile agricole utilizate ca teren arabil.
Condiționalitatea se aplică la nivelul întregii exploatații și pe parcursul întregului an calendaristic.
În anul ulterior aplicării ecoschemei, elementelor noi de peisaj înființate li se aplică obligația menținerii conform cerinței 1 din GAEC 8.
Ecoschema PD-28 se poate combina cu ecoschemele PD-04 și PD-05.
Ecoschema PD-28 nu se poate combina cu ecoschema PD-05 în cazul alegerii cerinței specifice A privind plantarea arborilor.
Cuantumul unitar planificat în perioada 2025-2027 este de 58,18 euro/ha.
Cuantumul minim este de 49,45 euro/ha.
Cuantumul maxim estimat este de 75,63 euro/ha.