Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC) a solicitat Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informații despre exportul de ovine și lista țărilor unde se exportă ovine din fermele românești. Undă verde la exportul de ovine românești, confirmă ANSVSA. Mai mult, sunt deschise noi piețe pentru crescătorii de oi din România.
"Ca să scadă prețul, samsarii lansează tot felul de zvonuri, de știri false că exportul de ovine vii din fermele românești este închis. Am cerut ANSVSA să ne comunice dacă sunt probleme cu exportul de ovine vii și să ne dea lista țărilor unde putem exporta. Vreau să le spun oierilor, colegilor mei, că exportul de ovine vii nu este închis, suspendat. Nici vorbă de așa ceva. Samsarii fac zvonurile ca să ne dea prețuri mici, de bătaie de joc. Pentru că mulți dintre ciobani, când aud un zvon din ăsta, intră în panică și vând oile la prețul dat de samsar. Nu intrați în panică, exportul e deschis, ne-a confirmat președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, chiar se negociază noi piețe de desfacere unde vor putea exporta oierii din România", a declarat Gheorghe Dănulețiu, APC, cunoscutul Ghiță Ciobanul, exclusiv pentru Agroinfo.
Ghiță Ciobanul ne-a transmis documentul ANSVSA, exclusiv pentru Agroinfo, cu lista țărilor în care se exportă oi din fermele românești și negocierile pentru noi piețe de desfacere.
Iată ce spune ANSVSA:
În cursul anilor 2019 și 2020, precum și-n perioada 01.01 - 31.03.2021, România a exportat un număr total de 3.84.8929 de ovine, în 14 țări terțe: Bosnia&Herțegovina, Serbia, Albania, Iran, Kuweit, Israel, lordania, Libia, Liban, Arabia Saudită, Georgia, Oman, Emiratele Arabe, Qatar, conform datelor prezentate în tabelul de mai jos.
De asemenea, România a expediat în 11 state membre ale Uniunii Europene, în cadrul schimburilor comerciale intraunionale, în cursul anilor 2019, 2020 și-n perioada 01.01 - 27.05.2021, un număr total de 2.248.046 de ovine vii:
Austria, Bulgaria, Cipru, Croatia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Slovenia, Ungaria - 1.141.717 de ovine vii în anul 2019;
Austria, Bul garia, Croatia , Franta, Germania, Grecia, Italia, Ungaria - 737.689 de ovine vii în anul 2020;
Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Ungaria - 368.640 de ovine vii, în perioada 2021 (01.01 - 7.05.2021)
În urma negocierilor bilaterale oficiale au fost agreate certificate sanitare veterinare în baza cărora se derulează exporturile de came de ovine în: Emiratele Arabe Unite, lordania Qatar, Iran, Libia, Liban, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Moldova,
De asemenea, se pot derula exporturi de came de ovine în baza certificatelor sanitare veterinare obținute de operatorii economici, aprobate de către Autoritățile Veterinare Centrale ale țărilor terțe în: Oman, Kuwait, Bahrain, Singapore, Sri Lanka.
În vederea deschiderii de noi piețe pentru exportul cărnii de ovine, ANSVSA continuă negocierile cu autoritățile veterinare din țările terțe, pentru agrearea pe cale oficială a certificatelor sanitare veterinare de export carne de ovine, în principal cu cele din:
⦁ Regatul Arabiei Saudite - pentru exportul de came de ovine și produse din carne de ovine
⦁ Republica lslamică Iran - pentru exportul de carne congelată de ovine.
De asemenea, în luna martie 2021, în vederea inițierii oficiale a negocierilor privind exporturile de carne de ovine și produse din carne de ovine, ANSVSA a solicitat sprijinul Ambasadelor României în următoarele țări terțe:
Republica Arabă Egipt - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine
Regatul Bahrain - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine
Statul Kuwait - pentru exportul de came de ovine și produse din came de ovine
Sultanatul Oman - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine
Republica Araba Siriană - pentru exportul de carne de ovine și produse din carne de ovine."
Pentru ca exportul de ovine vii în țările arabe să se deruleze în condiții de bunăstare a animalelor, ANSVSA a încheiat un protocol de colaborare cu Autoritatea Navală Română, 1n vederea punerii 1n aplicare a dispozitiilor ordinului comun nr. 128/1.669/ 2020.
"În cursul anului trecut, a fost adoptată Legea nr. 150/2020 privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, fiind astfel mai strict reglementate condițiile de protecțiie a animalelor în cazul exporturilor către țări terțe, inclusiv pentru transportul animalelor vii pe cale maritimă.
Reprezentanții ANSVSA au făcut parte din subgrupul de lucru care și-a desfășurat activitatea la Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara și servicii specifice de la Camera Deputaților și au a contribuit la finalizarea Legii nr. 150/2020 privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe.
Prin această lege s-a reglementat prezența medicului veterinar abilitat de ANSVSA la bordul navelor care transportă animate vii, în cazul călătoriilor navale care depășesc 10 zile, efectuate în perioadele în care temperatura exterioară la îmbarcare este de 35 grade Celsius.
Mai mult, această lege prevede ca obligativitate creșterea cu cel putin 15% a suprafeței alocate fiecărui animal în cazul exporturilor realizate pe cale navală, în perioadele în care se 1nregistrează temperaturi exterioare ridicate.
ANSVSA a încheiat un protocol de colaborare cu Autoritatea Navală Română, în vederea punerii în aplicare a dispozițiilor ordinului comun nr. 128/1.669/ 2020.
În vederea aprobării normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 150/2020 privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, ANSVSA a emis Ordinul nr. 60/2021, prin care sunt reglementate și alte măsuri suplimentare , fiind luați în considerare factorii de risc care pot afecta bunăstarea animalelor pe durata transportului naval, inclusiv condițiile meteorologice.
De asemenea, prin modificările aduse la HG nr. 98412005 pdvind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare, au fost înăsprite și detaliate sancțiunile pentru încălcarea normelor sanitar-veterinare sub acest aspect", se arată în documentul ANSVSA.