Doi medici veterinari din județul Timiș au ajutat un crescător de ovine să-și crească cu sute de ovine turma ca să ia o sumă mare de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), susține Direcția Națională Anticorupție care a intrat pe fir, iar în urma anchetei, medicii și oierul sunt trimiși în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
D.V., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a trei infracțiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, din care una comisă în forma tentativei,
BULARCĂ COSMIN FLORIN, medic veterinar, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- fals intelectual (11 infracțiuni),
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri (trei fapte, din care una comisă în forma tentativei),
TISEANU PAUL ADRIAN, medic veterinar, consilier superior în cadrul Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la fals intelectual,
- fals intelectual (două fapte).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2020-2022, inculpatul D.V. ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente în care ar fi fost consemnate date false (referitoare la numărul de ovine pe care l-ar fi deținut) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată.
Inculpatul ar fi beneficiat de ajutorul celor doi medici veterinari care ar fi întocmit în fals mai multe documente din care ar fi reieșit că fermierul deținea un număr mai mare de ovine decât avea în realitate.
În cazul campaniei agricole din anul 2022, inculpatului D.V. i-ar fi fost refuzată de la plată cererea deoarece, în contextul unei acțiuni de control, funcționarii APIA ar fi descoperit că din cele 537 de ovine indicate de fermier în cererea unică de plată, înregistrate și în baza națională de date, la fața locului ar fi fost identificate doar 146 de ovine.
Prin aceste demersuri, inculpatul D.V. ar fi obținut fonduri nerambursabile în sumă totală de 96.777 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză, precizează comunicatul DNA.