Crescătorii de bovine care au discutat marți, 16 ianuarie 2024, cu ministrul agriculturii Florin Barbu au solicitat și modificarea legii privind distanța minimă dintre fermele de animale și casele locuite, în așa fel încât fermele să fie protejate și să nu ajungă în pragul falimentului cum s-a mai întâmplat.
"Am venit cu un set de propuneri, noi am tot trimis, am avut un dialog permanent cu Ministerul Agriculturii, dialog care a început să devină, cât de cât să aibă și rezultate, mai exact după ce la conducerea Ministerului Agriculturii a venit domnul Barbu și spun asta pentru că vaca de carne, anul trecut, a rămas fără sprijin, deci în acea lege care a acordat sprijin pentru criza datorată războiului din Ucraina, vaca de carne și bivolița au fost excluse. Avem deja ca și realizată, pusă în practică această măsură și cred că săptămâna viitoare va fi aprobată Ordonanța de Guvern. Am mai avut câteva soliciări punctuale și care au fost acceptate de către Ministerul Agriculturii, de către domnul ministru. (...)
Una dintre probleme ar fi aplicarea Legii 204, respectiv Legea protecției exploatațiilor agricole. Sunt probleme în țară, unde ferme care funcționează de ani sau zeci de ani sunt nevoite să închidă sau să-și restrângă activitatea din cauza unor cnstrucții care au apărut peste noapte sau în ultimii ani în zone unde nu ar fi trebuit să apară. Așa cum spunea și domnul ministru, vom continua dialogul. Toate punctele care au fost astăzi pe ordinea de zi la discuția de astăzi vor fi reluate în grupurile de lucru," a spus crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR), la conferința de presă, susținută ieri, imediat după încheierea discuțiilor cu crescătorii de bovine.
"Fermele care sunt construite și care se află într-o zonă apropiată de case, practic distanța a fost eliminată și vom încerca modificarea legii astfel încât, printr-un studiu de impact, să vedem că nu afectăm populația și casele în zona acestor ferme, pentru că sunt foarte multe ferme în conservare, așa cum erau și-n sectorul suin, am luat această decizie pentru realizarea unui studiu de impact, inclusiv am modificat norme și Ordinul DSP pentru că fermierii având acele ferme în conservare și acele ferme construite, cred că și unitățile adminsitrativ teritoriale nu trebuia să dea acele autorizații pentru a construi case în zona acestor ferme pe care noi ne dorim să le reactivăm, așa cum am făcut în sectorul suin, să le reactivăm și-n sectorul bovin," a completat ministrul agriculturii.