De anul viitor, fermierii, crescătorii de animale beneficiază de o nouă plată APIA pe hectar, PD-28 - Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile, o ecoschemă. Un proiect de Ordin MADR anunță condițiile pentru obținerea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Proiectul de Ordin MADR modifică Ordinul MADR 106/19.03.2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condițiilor și altor cerințe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic.
Astfel, este introdusă de anul viitor o nouă plată APIA pentru fermieri:
După articolul 59, se introduc șapte noi articole, art. 591-597, cu următorul cuprins:
„Art. 591 - Sprijinul aferent intervenţiei PD-28 - Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile, denumită în continuare ecoschema PD-28, se acordă ca plată anuală pe toate suprafeţele de terenuri arabile în baza angajamentelor asumate voluntar de beneficiari, conform art. 31 alin. (7) lit. a) din Regulamentul (UE) 2021/2.115, ca plată suplimentară faţă de plata BISS, ca urmare a respectării cerinţei specifice stabilite în fişa intervenţiei prevăzute la cap. 5.1 din PS 2023-2027.
Art. 592 - Condiţiile de eligibilitate, pe care fermierii trebuie să le îndeplinească în mod cumulativ, sunt:
a) să aibă calitatea de fermier activ şi de beneficiar al plății BISS;
b) să fie utilizatorul unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), din categoria teren arabil;
c) dimensiunea exploataţiei agricole să fie de minimum 1 ha, constituită din suprafeţele însumate ale tuturor parcelelor eligibile şi neeligibile, parcelele eligibile fiind cele cu dimensiunea minimă de 0,3 ha teren arabil;
d) să se angajeze, pe baze anuale, să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice și să țină o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de bază și specifice la nivelul suprafețelor aflate sub angajament.
Art. 593 - Condiţionalitatea prevăzută în Ordinul nr. 54/570/32/2023 se respectă la nivelul întregii exploataţii agricole pe întregul an calendaristic.
Art. 594- Angajamentul depăşeste nivelul obligatoriu neremunerat al cerinţei de bază, constituit din următoarea cerință GAEC relevantă: GAEC 8 – cerința 1, potrivit căreia trebuie asigurată menținerea elementelor de peisaj (rigole; garduri vii individuale și grup de rânduri de arbori, inclusiv fâșii
împădurite, arbori izolați, arbori în aliniament, grup de arbori și pâlcuri arbustive; terase; movile) existente pe terenul agricol.
Art. 595 – (1) Fermierii trebuie să aloce cel puțin 2% din suprafața arabilă a fermei în vederea menținerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj.
(2) Sunt considerate zone neproductive:
a) Margini de câmp, petice sau zone tampon pentru parcele;
b) Teren lăsat pârloagă;
c) Zone umede mici.
(3) Sunt considerate elemente noi de peisaj:
a) Garduri vii individuale, șiruri de arbori/ arbuști și arbori în aliniament;
b) Grup de rânduri de arbori, pâlcuri arbustive, arbori în grup, tufe sau pietre;
c) Arbori solitari/izolați;
d) Movile.
(4) Pentru respectarea cerinței de la alin. (1) fermierii pot combina în orice formă oricare dintre opțiunile de la alin. (2) și alin. (3).
(5) Înființarea de elementele noi de peisaj se realizează pe suprafațele de teren arabil și vor face obiectul verificării standardului GAEC 8.1, respectiv menţinerea elementelor de peisaj, în anii ulteriori aplicării cerinţei specifice ecoschemei PD-28.
(6) Pentru calcularea ponderii minime din suprafața de teren arabil se aplică factorii de conversie și de ponderare conform anexei nr. 2 la prezentul ordin.
Art. 596- (1) Fermierii care nu respectă condiţiile de eligibilitate stabilite la art. 592 nu sunt eligibili pentru ecoschema PD-28.
(2) Nerespectarea prevederilor art. 594 şi art. 595 se sancţionează conform dispoziţiilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancţiuni aplicabil intervenţiilor şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, aferente
cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024, cu modificările și completările ulterioar.
(3) Nerespectarea normelor privind condiţionalitatea se sancţionează în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 393/2023 privind aprobarea Sistemului de sancţiuni administrative pentru condiţionalitate începând cu anul de cerere 2023, cu modificările și
completările ulterioare.
Art. 597- (1) Fermierii care optează pentru ecoschema PD-28 pot accesa pe aceeași suprafață de teren arabil şi ecoschema PD-04 sau ecoschema PD-05, după caz.
(2) Fermierii care optează pentru ecoschema PD-28 nu pot accesa pe aceeași suprafață de teren arabil și ecoschema PD-05, în cazul în care optează pentru cerința specifică la alegere prevăzută la art. 50, alin. (1) pct. 1.”