Adama
Agreena
AGRICOVER

Despăgubiri 3.000 lei/hectarul afectat de secetă!

Publicat: 04 iulie 2024 - 13:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Despăgubiri de cel puţin 3.000 de lei la hectar îi vor salva pe fermierii români de la un an dezastruos din pricina secetei și chiar de la faliment, susține Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea (ACCPT) într-o scrisoare transmisă prim-ministrului României și ministrului agriculturii.

"GUVERNULUI ROMANIEI, Domnului Prim-Ministru Marcel CIOLACU

MINISTERULUI AGRICULTURII, Domnului Ministru al Agriculturii Florin-Ionut BARBU
INSTITUŢIEI PREFECTULUI JUDEŢULUI VRANCEA, Domnului Prefect Marius IORGA
MEMORIU- SECETA EXTREMĂ CU CARE SE CONFRUNTĂ ÎN 2024 FERMIERII DIN ACCPT VRANCEA

Stimate Domnule Prim-ministru/Stimate Domnule Ministru/Stimate Domnule Prefect,
Asociaţia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea (ACCPT VRANCEA) este oasociaţie profesională, afiliată Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România
(FORUMUL APPR), din februarie 2022, asociatie formată din producători agricoli care însumează peste 35 000 ha şi care actionează din 2001 în scopul reprezentării şi protejării intereselor membrilor ei.

Prin intermediul acestui memoriu vă reliefăm necesitatea declarării stării de calamitate în judeţul Vrancea datorită situaţiei de urgenţă generată de seceta pedologică extremă şi sprijinirea fermierilor din zonă prin acordarea de despăgubiri care să nu se raporteze la Ordinul 197 din 2023.
Totodată, integrăm şi reluăm toate argumentele expuse deja în adresa ACCPT VRANCEA nr. 22 din data de 13.06.2024 şi facem această revenire pe acest subiect întrucât situaţia campurilor datorită secetei s-a agravat îngrijorător şi în acest moment sunt afectate şi calamitate în proporţie de 80-100% şi culturile de primăvară din 2024.

Astfel, pentru sintetizare, va supunem atenţiei următoarele aspecte:
- Cantitatile de precipitatii din anii 2020, 2022, 2023 si 2024, înregistrate in judetul Vrancea au fost sub mediile multianuale, respectiv de 150-250mm/an, au creat un deficit cumulat foarte mare, ceea ce a determinat instalarea unei secete pedologice profunde.
-Gradul de afectare al culturilor, ca urmare a fenomenului de seceta, se situează între 60-100%, atat la culturile însămânţate in toamna anului 2023, la care se observă un grad de afectare de cel putin 60-80%, cât şi la culturile de primavara înfiinţate în 2024 care sunt chiar mai afectate, având un grad de calamitate de 80-100%. La fel ca şi în ultimii ani secetoşi anteriori, covărşitor de mulţi fermieri din zonă vor avea o producţie de 0 kg/ha la porumb.
- Aplicarea Ordinului MADR privind plata despagubirilor pentru culturile calamitate în anul 2024, nu ar fi posibilă deoarece producţiile medii pe ultimii cinci ani ar fi foarte mici(din cauza
fenomenului de seceta din anii 2020, 2022, 2023) si fermierii nu ar primi nimic, conform formulei de calcul din ordin.
- Acest din urmă aspect, ni se pare extrem de important de subliniat şi de detaliat, întrucât, cadrul legislativ actual nu este suficient pentru a oferi o protecţie adecvată fermierilor care au avut secetă în ultimii ani. Mai exact, în acest moment fermierii depun înştiinţările la Primării în conformitate cu Ordinul 197 din 2023, Ordin pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice , aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63 din 2020. In procesul verbal de constatare, încheiat conform Anexei 4, a acestui act normativ, una dintre rubrici, care intră în formula de calcul se referă la producţia medie pe 5 ani anteriori. Astfel, formula prin care se calculează procentul de calamitare a producţiei este următoarea: 100 minus evaluarea
nivelului de producţie, împărţit la producţia medie pe 5 ani anteriori şi înmulţit cu 100. În Vrancea, producţia medie pe cei 5 ani anteriori are o valoare foarte mică, astfel încât raportat la această valoare
şi această formulă este evident că procentul de calamitare va ieşi mai mic într-o zonă care s-a confruntat cu seceta, deşi acea cultură este calamitată cu un procent mult mai mare.
- Situatia dezastruoasa a fermelor care sunt in pragul falimentului, cu credite si datorii restante faţă de banci si furnizorii de input-uri, datorii acumulate pe parcursul ultimilor ani extrem de secetoşi.
În ultima perioadă, mai mulţi fermieri din zonă au intrat în insolvenţă sau chiar în faliment sau şi-au vândut fermele datorită faptului că nu au mai reuşit să continue activitatea agricolă. În repetate rânduri, Accpt Vrancea a tras un semnal de alarmă cu privire la acest lucru şi anul acesta o facem încă şi cu mai multă fermitate întrucât fermierii fie mari, fie mici, din această zonă, au reale dificultăţi financiare datorită faptului că seceta i-a împiedicat să mai aibă producţii, fapt care se repetă de prea mulţi ani.
-Nefuncţionalitatea infrastructurii de irigaţii din judetul Vrancea şi numărul redus de hectare agricole care se pot iriga, datorită lipsei de investiţii în această zonă. În ultimii 30 de ani, ANIF nu a alocat fonduri pentru investitii si reabilitari în zona Vrancei , deşi fermierii, prin intermediul OUAIurilor şi a asociaţiei noastre, au solicitat in nenumarate randuri reabilitarea infrastructurii de irigaţii.
Pentru toate aceste considerente, va rugăm sa acceptati, declararea judeţului Vrancea ca judeţ calamitat si sa aprobaţi alocarea de la buget a unor sume pe hectar, ca despagubire care să acopere cel puţin 50% din cheltuielile/ha efectuate de fermieri pentru înfiinţarea de culturi in anul agricol 2023/2024 şi care, în acest moment, sunt compromise. Pentru a fi şi mai expliciţi, dacă aceşti fermieri nu vor primi despăgubiri de cel puţin 3000 de RON la hectar, mulţi dintre ei nu vor putea să mai facă agricultură.

subventii-control_b

De asemenea, facem mentiunea ca, incercarile fermierilor de a se asigura pentru riscul de seceta au esuat, ca urmare a faptului ca societatile de asigurari au realizat cat de mare este acest risc in zona Vrancea. Practic, lăsând la o parte faptul că asigurările de secetă sunt extrem de scumpe, oricât de diligenţi sau de prevăzători ar fi producătorii agricoli care se confruntă cu secetă mai mulţi ani la rând, nu mai au nici măcar ca opţiune încheierea unei poliţe de asigurare pentru acest risc.
Este o situaţie de criză majoră a fermierilor din judeţele Vrancea şi Buzău şi nu întâmplător facem referire şi la judeţul Buzău pentru că, în interiorul asociaţiei avem membri care au amplasate fermele în raza teritorială a judeţului Buzău, la graniţa cu judeţul Vrancea şi care se confruntă cu aceleaşi probleme legate de secetă.
În lipsa precipitaţiilor, a cadrului legislativ adecvat pentru secetă, fără irigaţii şi fără asigurări, aceşti producători agricoli sunt privaţi de toate instrumentele care i-ar putea ajuta să supravieţuiască.
Vă rugăm să vă implicaţi cu toată responsabilitatea în soluţionarea acestei situaţii de criză datorată secetei şi în acest sens să veniţi şi în teren pentru a constata şi dvs realitatea crudă din câmpurile cultivate atât cu culturi de toamnă cât şi de primăvară."

Vizualizat: 6683 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Autoritatea Națională Fitosanitară continuă acțiunile de control pentru legumele și fructele proaspete de sezon

Autoritatea Națională Fitosanitară continuă acțiunile de control pentru legumele și fructele proaspete de sezon

07 iulie 2024 - 14:12

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale întreprinde toate măsurile necesare prin care să asigure aprovizionarea populației cu o gamă largă de legume și fructe de sezon, care să corespundă din punct de vedere al calității și conformității cu standardele de comercializare, cât și din punct de vedere al nivelurilor maxime admise de reziduuri de pesticide.

Subvenții APIA egale pentru toți!

Subvenții APIA egale pentru toți!

07 iulie 2024 - 13:52

Subvențiile pe hectar creează inechități între fermierii români și fermieri din alte state membre UE. Sumele pe hectar, plătite agricultorilor prin agențiile de plăți, trebuie aduse la același nivel, a solicitat europarlamentarul român Daniel Buda.

Notificați APIA ca să nu rămâneți fără subvențiile APIA!

Notificați APIA ca să nu rămâneți fără subvențiile APIA!

05 iulie 2024 - 09:42

Fermierii trebuie să notifice Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în cazul în care, din cauza vremii, nu pot înființa culturile agricole în termenul prevăzut de o normă de eco-condiționalitate GAEC 6 cerința 1. Notificarea le salvează fermierilor subvențiile APIA pe suprafață.

Veste bună ASTĂZI pentru crescătorii de oi și vaci!

Veste bună ASTĂZI pentru crescătorii de oi și vaci!

04 iulie 2024 - 18:22

Ministrul agriculturii Florin Barbu anunță astăzi o nouă piață pentru vânzarea oilor și vacilor din fermele românești, dar și pentru vânzarea cerealelor. S-a bătut palma cu Arabia Saudită.

Export din fermele românești de vaci în China!

Export din fermele românești de vaci în China!

04 iulie 2024 - 12:51

Două protocoale semnate pe 2 iulie 2024 la Beijing vor face posibile exporturile de produse lactate și produse piscicole din România pentru piata chineză.

Ferma de vaci cu 42 de litri lapte per vacă pe zi!

Ferma de vaci cu 42 de litri lapte per vacă pe zi!

04 iulie 2024 - 08:23

În medie, vacile din această fermă dau 42 de litri de lapte pe zi, aproximativ dublu față de media europeană, spune ministrul agriculturii Florin Barbu, care a vizitat o fermă integrată din Arabia Saudită.

Sprijin urgent de la Guvern!

Sprijin urgent de la Guvern!

03 iulie 2024 - 20:26

Seceta pedologică extremă a compromis culturile agricultorilor din zona de câmpie a județului Buzău, iar oamenii încearcă acum să găsească soluții de compensare a pierderilor.

Prime pentru fermieri și crescători de animale!

Prime pentru fermieri și crescători de animale!

03 iulie 2024 - 17:15

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță acum că a publicat Ghidul Submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”, varianta consultativă.

Export ovine în Arabia Saudită!

Export ovine în Arabia Saudită!

03 iulie 2024 - 15:50

O nouă piață pentru fermierii, crescătorii de animale din România. Ministrul agriculturii se află astăzi și mâine într-o vizită în Arabia Saudită unde negociază o nouă piață de desfacere pentru fermele românești. Cu siguranță, vor fi exportate și ovine în această țară arabă.

Crescător animale: Abia avem ce să le dăm de mâncare animalelor!

Crescător animale: Abia avem ce să le dăm de mâncare animalelor!

03 iulie 2024 - 14:49

Valurile de căldură și seceta severă afectează grav recoltele din această vară, lăsând fermierii români în dificultate. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt compromise, iar fermierii se luptă să găsească hrană pentru animalele lor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

SILOKING, pentru o furajare inteligentă

SILOKING, pentru o furajare inteligentă

SelfLine 4.0 Premium 2215 al producătorului german Siloking, brand aflat în portofoliul SIGMA România, un utilaj autopropulsat destinat atât realizării reţetelor de furaje cât şi transportului şi distribuirii acestora. Este un utilaj de top, care printr-o exploatare eficientă promite să aducă un plus de productivitate pentru crescătorii de vaci de lapte.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii