UN NOU FOCAR ACTIV DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ. Un nou focar de PPA a fost confirmat pe 8 februarie 2021 în județul Bistrița Năsăud pe raza comunei Nuşeni, iar măsurile de prevenţie se extind şi în comuna Chiochiş. Gospodăriile trebuie să declare numărul real de porci și este interzisă vânzarea și cumpărarea porcilor, anunță un comunicat al Prefecturii Bistrița-Năsăud.
Directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistrița Năsăud, Romulus Biţa, a anunțat că trebuie declarat de către crescători, gospodării, numărul real de porci crescuţi în gospodării, iar animalele să fie identificate cu crotalii pentru ca, în cazul apariţiei pestei porcine africane, crescătorii să poată fi despăgubiţi.
El a subliniat importanţa respectării cu rigurozitate de către proprietarii de animale a măsurilor minime de prevenţie şi biosecuritate (tăviţe dezinfectante, limitarea circulaţiei persoanelor în zonele afectate sau suspicionate cu PPA, interzicerea vânzării şi cumpărării suinelor), astfel ca, în cazul apariţiei PPA, în 45 de zile D.S.V.S.A. să poată stinge focarele; dacă, în schimb, măsurile sunt tratate superficial, riscul este foarte mare ca pesta să fie difuzată dintr-o gospodărie în alta, fiind vorba de un virus extrem de contagios.
Prefectul Stelian Dolha, în calitate de Preşedinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistriţa-Năsăud, însoţit de conducătorul Unităţii Operaţionale Locale, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, s-a deplasat marți, 9 februarie 2021, la Primăria Nuşeni şi Primăria Chiochiş (unitate administrativ-teritorială unde există un pericol imediat ca PPA să se răspândească, fiind zonă în care se face comerţ intens cu animale), pentru că se impune acordarea unei atenţii sporite atât înspre aplicarea riguroasă a măsurilor de prevenţie şi combatere specifice, dar şi din perspectiva asigurării faptului că măsurile sunt respectate pe plan local. La şedinţele din aceste două comune au fost prezenţi membrii Unităţilor locale de Sprijin, compuse din primarul localităţii, medic veterinar, şef de post şi reprezentanţii fondurilor de vânătoare adiacente.
În continuare, se va instista pe campaniile de informare a măsurilor de prevenţie, precum şi de conştientizare a contagiozităţii pestei porcine africane, intensificate de medicii veterinari, urmând ca autorităţile din zonă, precum şi membrii Unităţii Locale de Sprijin să monitorizeze respectarea acestora. De asemenea, vor continua patrulările zilnice pe raza fondurilor de vânătoare pentru a depista eventualele animale bolnave sau moarte din cauza pestei porcine şi a limita răspândirea, precizează comunicatul Prefecturii Bistrița-Năsăud.