RATA DE AJUSTARE A SUBVENȚIILOR APIA! Regulament UE aplicat de la 1 decembrie 2020! Pentru constituirea rezervei pentru situațiile de criză din sectorul agricol, plățile directe ale fermierilor, aferente anului 2020, care depășesc suma de 2.000 de euro se reduc cu o rată de de ajustare de 2,906192 %, anunță REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1801 AL COMISIEI din 30 noiembrie 2020 de adaptare a ratei de ajustare a plăților directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru anul calendaristic 2020.
Propunerea modificată de Regulament al Consiliului de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 nu a fost încă adoptată. Prin urmare, ca măsură de precauție și ținând seama de stadiul deja foarte avansat al procedurii decizionale legate de adoptarea regulamentului menționat, soldul net disponibil pentru cheltuielile din Fondul european de garantare agricolă pentru exercițiul financiar 2021, în cuantum de 40 368,0 milioane EURO (subplafonul stabilit în Concluziile Consiliului European din 21 iulie 2020, ajustat pentru transferurile notificate de statele membre în cadrul alocărilor între Fondul european de garantare agricolă și plățile directe), trebuie folosit la calcularea ratei de ajustare.
Ca regulă generală, fermierilor care depun o cerere de ajutor pentru plăți directe în ceea ce privește un an calendaristic (N) li se plătesc sumele aferente într-o anumită perioadă de plată din exercițiul financiar (N+1). Statele membre au însă posibilitatea de a efectua cu întârziere plățile către fermieri, după respectiva perioadă de plată, în anumite limite. Astfel de plăți efectuate cu întârziere se pot efectua într-un exercițiu financiar ulterior. Atunci când disciplina financiară este aplicată pentru un anumit an calendaristic, rata de ajustare nu trebuie să se aplice plăților pentru care cererile de ajutor au fost depuse în alți ani calendaristici decât cel pentru care se aplică disciplina financiară. Prin urmare, pentru a se garanta tratamentul egal al fermierilor, este adecvat să se prevadă că rata de ajustare trebuie să se aplice numai plăților pentru care s-au depus cereri de ajutor în anul calendaristic pentru care se aplică disciplina financiară, indiferent de momentul în care este efectuată plata către fermieri.
Articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4) prevede că rata de ajustare aplicată plăților directe stabilită în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 se aplică numai plăților directe care depășesc 2 000 EURO și care urmează să fie acordate fermierilor în anul calendaristic corespunzător.
Rata de ajustare adaptată trebuie luată în considerare la calcularea tuturor plăților care urmează să îi fie acordate unui fermier pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2020.
Cuantumurile plăților directe care urmează să le fie acordate fermierilor în cadrul schemelor de sprijin și care depășesc 2 000 EUR pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2020 se reduc cu o rată de ajustare de 2,906192 %.
Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Se aplică de la 1 decembrie 2020. Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre, precizează Regulamentul UE, publicat pe 30 noiembrie 2020 în Jurnalul Oficial UE.