Reclama header big full
Adama
Vinasa Rompak

Decizie ITM! Obligatoriu pentru cei care au mai mult de 10 angajați!

Publicat: 09 februarie 2025 - 09:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Angajatorii, inclusiv cei din agricultură, creșterea animalelor, care au mai mult de 10 angajați sunt obligați să încheie un contract colectiv de muncă, anunță Inspecția Muncii din mai multe județe.

„Informăm agenții economici, salariații și toate persoanele interesate în legătură cu obligativitatea negocierii colective potrivit Legii Dialogului Social – Legea nr. 367/2022. Astfel:

Conform art. 97 alin. 1, la nivelul angajatorilor care au mai mult de 10 salariați, este obligatorie încheierea unui contract colectiv de muncă între angajator și reprezentanții salariaților sau sindicatul reprezentativ, după caz, prin care se stabilesc clauze privind condițiile de muncă, salarizarea, precum și alte drepturi și obligații ce decurg din raporturile de muncă. Inițiativa negocierii colective aparține oricăruia dintre partenerii sociali.

Conform alin 4 al aceluiași articol din același act normativ : ” Durata negocierii colective nu poate depăşi 45 de zile decât prin acordul părţilor.”
Conform art. 57 alin 2 “reprezentanții angajaţilor/lucrătorilor sunt aleși cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul total al angajaților/lucrătorilor din unitatea respectivă”.

ferma-vaci-jurnal_b

Conform art. 58 se reglementează situația în care, dacă nu se realizează un acord între angajator și salariați, numărul de reprezentanți aleși ai salariaților nu poate fi mai mare de 2 reprezentanți la angajatorii care au sub 100 de angajați, ori 3 reprezentanți la angajatorii care au între 101 și 500 de angajați.
Informăm angajatorii, salariații și toate persoanele interesate că “Persoanele care ocupă funcţii de conducere care asigură reprezentarea administraţiei în raporturile cu angajaţii/lucrătorii sau care participă la decizia conducerii întreprinderii la nivelul unităţii, nu pot fi aleşi ca reprezentanţi ai angajaţilor/lucrătorilor”.

Au fost “relaxate” condițiile de înființare a unui sindicat, potrivit Legii nr. 367/2022, un sindicat poate fi înființat de cel puțin 10 salariați din aceeași unitate sau cel puțin 20 salariați din unități diferite, dar din cadrul aceluiași sector de activitate, iar posibilitatea de apartenență la un sindicat a fost extinsă inclusiv, de exemplu, către șomeri sau lucrători independenți.

În ceea ce privește sindicatele,54 lit. c din Legea dialogului social reduce procentajul necesar pentru ca un sindicat să devină reprezentativ, stabilind că un sindicat poate fi reprezentativ dacă cuprinde cel puțin 35% dintre angajații/lucrătorii aflați într-un raport juridic de muncă/serviciu cu societatea respectivă (față de cel puțin 50%+1, cum era până acum), generând astfel o posibilitate cel puțin teoretică interesantă, respectiv aceea de a avea în aceeași unitate două sindicate care reprezintă cel puțin 35% dintre salariați.

Nu în ultimul rând, atragem atenția asupra faptului că există reglementări cu privire la regimul sancționator prevăzut de noua Lege nr. 367/2022 (ce a fost înăsprit, atât din perspectivă contravențională, cât și penală)” – Inspector Șef, Gheorghe Chirvase, Comunicat Inspectoratul Teritorial în Muncă Vaslui, publicat de vasluianul.ro

 

Vizualizat: 10010 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

10 februarie 2025 - 19:32

Veste bună pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii pe cap animal, tonă de lapte și pe hectar, aferente anului de cerere 2024. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ministrul Barbu: Jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

Ministrul Barbu: Jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

10 februarie 2025 - 19:13

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite celor care fac politică în momentul da faţă să dea jos labele de pe fermierii şi procesatorii români şi îi invită în Comitetul de monitorizare a preţurilor, constituit la ministerul de resort, pentru anumite discuţii privind practicile comerciale neloiale.

Șapte miniștri ai agriculturii le-au promis asta fermierilor!

Șapte miniștri ai agriculturii le-au promis asta fermierilor!

10 februarie 2025 - 05:40

Ministrul Finanțelor spune că pierderile înregistrate în agricultură măresc deficitul comercial al țării. Degeaba sunt recolte bune, dacă merg la export ca materie primă în timp ce noi importăm tot mai multă mâncare procesată. Șapte miniștri ai Agriculturii au promis, în ultimii 13 ani, că vor înființa depozite și linii de procesare, însă planurile au rămas doar pe hârtie.

Subvenția APIA care intră la plată în perioada următoare!

Subvenția APIA care intră la plată în perioada următoare!

10 februarie 2025 - 05:21

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor care au întrebat când vor primi ajutorul de stat la motorină, subvenție APIA de care beneficiază atât fermierii din vegetal, cât și crescătorii de animale care sunt încadrați într-o formă juridică.

Anunțul făcut de Comisia Europeană! Intră în vigoare din 10 februarie 2025!

Anunțul făcut de Comisia Europeană! Intră în vigoare din 10 februarie 2025!

09 februarie 2025 - 08:32

Pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), este începând din 10 februarie un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piața alimentară europeană, conform unui regulament emis de Comisia Europeană la 20 ianuarie, sub semnătura președintei Ursula von der Leyen, și publicat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu.

APIA pentru crescătorii de vaci! Plata subvenției APIA de 230 euro/ha!

APIA pentru crescătorii de vaci! Plata subvenției APIA de 230 euro/ha!

09 februarie 2025 - 08:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a răspuns la întrebările crescătorilor de bovine care au solicitat plata PD 26 Sprijin cuplat pentru venit-Porumb pentru siloz, aferentă anului de cerere 2024, cu un cuantum unitar planificat de 230 euro/ha. APIA a anunțat când va fi făcută această plată așteptată de crescători.

Lovitură dată crescătorilor de animale!

Lovitură dată crescătorilor de animale!

06 februarie 2025 - 18:51

Președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, senatorul USR Sebastian Cernic, trage un semnal de alarmă în contextul adoptării bugetului pentru 2025, prin care Guvernul Ciolacu condamnă crescătorii de animale și producătorii români la faliment, iar pe români la riscuri de îmbolnăvire.

Cresc subvențiile APIA! Micii fermieri 155 euro/ha, tinerii fermieri 203 euro/ha!

Cresc subvențiile APIA! Micii fermieri 155 euro/ha, tinerii fermieri 203 euro/ha!

06 februarie 2025 - 18:16

Cuantumul subvențiilor în România crește treptat de la 96,47 euro/hectar în 2023 la 103,06 euro/hectar în 2027, a anunțat europarlamentarul român Dan Motreanu, pe pagina sa Facebook.

AFIR ASTĂZI: Verificați-vă conturile! Plăți AFIR de 226 milioane euro!

AFIR ASTĂZI: Verificați-vă conturile! Plăți AFIR de 226 milioane euro!

06 februarie 2025 - 13:31

226 milioane euro transferate în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților locale, anunță astăzi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ministrul agriculturii anunță un ajutor suplimentar de 249 milioane euro!

Ministrul agriculturii anunță un ajutor suplimentar de 249 milioane euro!

06 februarie 2025 - 06:45

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri, pe Facebook, după votarea Legii bugetului de stat 2025 în Parlament, o suplimentare a bugetului Ministerului Agriculturii cu 249 milioane euro.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Supărare

Supărare
Soţul, întorcându-se seara de la serviciu, este întâmpinat de soţie cu un afiş în mâini: Detalii