FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE! Berbecii cu certificate de origine nu mai sunt o condiție obligatorie anul acesta pentru obținerea subvenției APIA de 17,90 euro pe cap de ovină, sprijinul cuplat zootehnic! Este decizia luată astăzi la întâlnirea oierilor cu ministrul agriculturii, Adrian Oros. Banii trebuie să ajungă la cât mai mulți oieri, a declarat crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor din România, care a participat la întâlnire, exclusiv pentru AGROINFO.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a discutat astăzi cu reprezentanții crescătorilor de ovine și caprine despre acordarea sprijinului cuplat la ovine/caprine pentru acest an.Cuantumul acestei subvenții, despre care oierii spun că este subvenția mare, este de 17,90 de euro pe cap de ovină/caprină la nivelul anului 2020.
Lucrul sigur pe care-l știm este că nu se mai dă sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pe berbeci cu certificate de origine, adică un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine. Urmează ca reprezentanții crescătorilor de ovine și caprine să facă propuneri către ministrul agriculturii, astfel încât sprijinul cuplat să ajungă la cât mai mulți oieri și cât mai corect să fie împărțiți banii.
Propunerile pe care le-am discutat la întâlnirea de astăzi cu domnul ministru Oros au fost mai multe. Unii dintre reprezentanții oierilor au propus acordarea sprijinului cuplat în funcție de producție, să se dea banii doar pentru cei care au animalele în controlul oficial al perfomanțelor/producțiilor, alții au propus să se dea acești bani pe exploatație de 300 de oi, unii au venit cu propunere să se dea pentru toate oile din România, să fie împărțiți banii. Au fost discutate mai multe propuneri, dar singurul lucru stabilit este că berbecii cu origine nu mai sunt o condiție pentru obținerea banilor de la APIA. S-au făcut în trecut prea multe ilegalități cu acei berbeci cu origine, astfel că autoritățile din agricultură sunt decise să elimine orice suspiciune. Încă nu se știe concret care va fi condiția pentru SCZ ovine/caprine. Asociațiile vor trimite propunerile la minister. Toate discuțiile au vizat sprijinul cuplat zootehnic pentru acest an, pentru 2021.
În urma propunerilor reprezentanților crescătorilor de ovine, se va decide cum va fi acordat sprijinul cuplat. Repet, este scoasă obligativitatea deținerii berbecilor cu origine, un berbec cu certificat de origine la 35 de ovine femele, a declarat Ghiță Ciobanul, APC, exlusiv pentru AGROINFO.
Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu a mai spus că una dintre condițiile pentru obținerea banilor de la APIA, pentru acest an, va fi înscrierea animalelor în controlul oficial al performanțelor/producțiilor (COP).
Ne bucurăm că avem înțelegere la Ministerul Agriculturii, că autoritățile sunt deschise la propunerile noastre, și că se termină cu această afacere a berbecilor cu certificate de origine, a adăugat Ghiță Ciobanul.
Băieții deștepți din oierit nu mai pot să-și facă cărțile cum vor ei și sperăm să intre pe făgaș normal. Acum vedem ce se va decide, dar noi, Asociația Profesională a Ciobanilor, dorim și cerem ca banii să ajungă la cât mai mulți ciobani. Fiecare asociație va face o propunere și-n funcție de propunerile oierilor se vor stabili condițiile de acordare SCZ, a declarat, pentru AGROINFO, crescătorul de ovine Ioan Sterp. APC, care a participat la ședința cu ministrul agriculturii, alături de colegul lui, Gheorghe Dănulețiu.
Anul trecut, crescătorii de ovine care au cerut sprijinul cuplat zootehnic la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) erau obligați să dețină un berbec cu certificat de origine pentru 35 femele ovine înscrise sau neînscrise în registrul genealogic al rasei sau să dețină berbeci înscriși în secțiunea principală a registrului genealogic al rasei. Anul acesta, oierii care cer subvenția mare din oierit nu se vor mai lovi de această condiție. Tot anul trecut, numărul minim de ovine pentru care se acorda subvenția a fost de 150, excepție fiind zona montană, 60 de ovine, iar numărul maxim, 500 de ovine. Deocamdată nu s-a stabilit care va fi numărul minim de ovine pentru care APIA va achita anul acesta sprijinul cuplat și numărul maxim.
Pe 19 februarie 2021, Ministerul Agriculturii va trebui să notifice la Comisia Europeană noile condiții pentru acordarea SCZ pentru acest an.