Adama
Agreena
AGRICOVER

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

Publicat: 16 aprilie 2024 - 08:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un crescător de bovine care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte nu a vrut să renunțe la fermă când fiul său a urmat o altă carieră decât cea de fermier. La cei 65 de ani ai săi, crescătorul a  decis că nu renunță la fermă și a trecut la creșterea vacilor de carne.

Povestea acestui crescător o spune europarlamentarul român Daniel Buda, care l-a vizitat la ferma sa din Belgia.

"Doryke: după 40 ani de creștere a vacilor de lapte, în urmǎ cu 2 ani, a trecut la vaca de carne, Blonde d'Aquitaine! În drum spre aeroportul din Zaventem - Belgia, este o fermă de vaci de lapte ce părea un model pentru sector!

farm blgia_b

Mi-am dorit de mult să o vizitez, dar dușmanul nostru, al tuturor, „timpul“, mereu prea scurt până la avion, a făcut dificil acest lucru! Însă, astrele s-au aliniat astăzi poate și datorită „bunului mers al avioanelor“, dar și ca urmare a unor schimbări vizibile în fermă! Este destul de complicat să te dai jos dintr-un Duster cu număr de România într-o fermă unde câțiva câini nu par a fi bucuroși de oaspeți! Complicat de altfel, odată coborât și necapsat de câini, să-i explici fermierului, știți, sunt membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European și aș vrea să știu ce vă frământă de v-a ajuns cuțitul la os și până mai ieri erați în Place Luxembourg din fața Parlamentului European. Le spui că ești din România, „știți cei de lângă Ucraina“, mai schimbi 2-3 vorbe specifice sectorului și își dă seama omul că nu ești chiar „căzut de pe lună”!

vaci belgia doi_b

Doryke este un om cât un munte, la limita pensionării și cu fața biciuită de trecerea vremii. Cu cizmele verzi în picioare, pe care le găsești la orice fermier european, cu pantalonii agățați la genunchi, prin vreo sârmă de la gardul electric, îți dai seama că nu prea are ajutoare în fermă și doar pasiunea pentru animale îl ține „încă aici”. Ușor, ușor, ne explică că după 40 de ani în care a avut vacă de lapte, a trecut de 2 ani la vaca de carne deoarece fiul său i-a spus clar: „lasă-mă cu ferma ta, eu vreau o viață normalǎ!” și a apucat-o pe calea IT-ului!

“Nu am vrut să renunț deoarece sunt încă în putere la cei 65 de ani! Și sunt mulțumit de alegerea făcută! Am 255 de capete din rasa Blonde d'Aquitaine, taurii îi valorific la 850 de kg la 22 de luni și cu un preț de 3,5-4 euro. Supraviețuim…deocamdată!”

Intră fără probleme în mijlocul animalelor să ne arate taurul de peste 1.200 de kg care este regele fermei. Îl întreb de furajele proteice pe care le folosește, iar asta „îți spune fața animalelor“ că o face cu succes. Le produce în mare parte în propria fermă. Ne explică secretul pe degete: un amestec de trifoi alb cu talie înaltă, festucă, lolium, lucernă, toate regăsite într-un semifân de excepție. Șroturile de in sunt folosite deoarece sunt mai ieftine, dar doar în hrana taurilor. Îl întreb, bun, dar ce vă nemulțumește de ați ieșit în stradă? Mă întreabă cât timp am la dispoziție, și-i zic că am un avion peste o oră dar mă întorc dacă dorește. Lăcrimează ușor și îmi zice: pe guvernul belgian, nu îl interesează de noi, fermierii, ci doar de mediu! Iar noi nu ținem pasul cu modificările solicitate. Nu-l interesează că noi murim! Vor doar arbori, și ne arată copacii de lângă fermă, și importă toate mizeriile de prin supermarket de te miri de unde ni se îmbolnăvesc nepoții. După războiul cu Ucraina, am pierdut 60 de euro la tona de cereale. Este greu! Politica Agricolă Comună nu ar trebui să dea neapărat mulți bani, dar ar trebui să fie adaptată realităților din teren astfel încât fermierii să poată supraviețui! Sunt lucruri simple, elementare de la un fermier care și-a dedicat toată viața să ne pună pâinea, laptele și carnea pe masă. Ai un gol în stomac gândindu-te la ce oare ar trebui să faci în vremurile astea. Dacă te uiți și în România, unde nu a mai plouat serios de multă vreme, îți dai seama că vremea dar și vremurile se schimbă…și nu în bine!

vaci belgia_b

Fermierii se plâng pe bună dreptate că nu mai fac față, iar pâinea trebuie să o putem pune pe masă! Și noi ne înmulțim la nivel global cu două miliarde în următorii 20 de ani. Desigur, toate acestea ne obligă să mergem mai departe chiar dacă avem o gheață subțire sub picioare!"

foto Facebook europarlamentar Daniel Buda

Vizualizat: 4015 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor 50.000 euro/fermă timp de 3 ani!

Ajutor 50.000 euro/fermă timp de 3 ani!

01 mai 2024 - 19:45

Majorarea ajutoarelor de minimis de la 25.000 euro/fermă la 50.000 euro/fermă și acordarea lor timp de 3 ani.

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

01 mai 2024 - 19:19

Joia Mare este o zi extrem de importantă din Săptămâna Mare. Ce semnificație are aceasta, ce nu e bine să faci în această zi și ce tradiții și superstiții sunt cunoscute și urmate de creștini?

AFIR ACUM: Plăți directe către fermieri!

AFIR ACUM: Plăți directe către fermieri!

01 mai 2024 - 17:24

Beneficiarii FEADR au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranșă de plată în valoare totală de 119 milioane de euro (594,66 milioane de lei). Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și cele aferente măsurilor de mediu și climă.

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

01 mai 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, plățile făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale. 

Ghid APIA: Dacă aveți aceste animale în ferme luați anul ăsta bani în plus de la APIA!

Ghid APIA: Dacă aveți aceste animale în ferme luați anul ăsta bani în plus de la APIA!

01 mai 2024 - 07:36

Crescătorii de animale pot să-și suplimenteze anul acesta subvențiile APIA pe cap de animal dacă cresc rase autohtone de vaci, oi, capre sau porci în pericol de abandon. Agroinfo a obținut informații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Completarea declarației APIA sector zootehnic!

Completarea declarației APIA sector zootehnic!

01 mai 2024 - 06:50

Ce trebuie să știe crescătorii de animale care solicită anul acesta subvențiile pe cap animal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

Miercurea Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

Miercurea Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

30 aprilie 2024 - 19:56

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi importantă pentru creștini, dedicată postului și rugăciunii. La fel ca la oricare altă sărbătoare importantă, există tradiții și superstiții ce se respectă de sute de ani.

Plata subvențiilor APIA depinde de aceste lucruri! Mulți crescători de animale nu le știu!

Plata subvențiilor APIA depinde de aceste lucruri! Mulți crescători de animale nu le știu!

30 aprilie 2024 - 19:16

Ghidul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care prevede condiții de acordare a schemelor de plată din zootehnie pentru acest an lămurește termeni pe care mulți crescători de animale nu le știu. Aceste definiții au rol important în plata subvențiilor APIA.

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina

30 aprilie 2024 - 14:53

Fermierii polonezi anunță că toate pasajele rutiere de la frontiera dintre Polonia şi Ucraina au fost deblocate, ”pentru a nu face şi mai dificilă” situaţia ucrainenilor vizaţi în atacuri deosebit de intense ale armatei ruse.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 aprilie 2024 - 14:37

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu o lună a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-15 Investiții în exploatații pomicole, intervenție finanțată cu fonduri din Planul Strategic 2023 – 2027.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii