Cum pot aplica fermierii români derogarea GAEC 8 anul acesta! Reprezentanții fermierilor români s-au întâlnit pe 19 februarie cu ministrul Florin Barbu și echipa MADR pentru a discuta cum vor fi aplicate standardul GAEC 8 și Ecoschema PD-04 (înverzire) în acest an.
Fermierii membri ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare, au informat, după întâlnirea organizată la sediul MADR, cu ministrul Florin Barbu și echipa MADR responsabilă pentru GAEC și ecoscheme, propunerea MADR pentru aplicarea noilor reguli.
Mai exact, MADR a propus pentru anul 2024 acordarea derogării optând pentru varianta individuală sau cumulată a celor 3 opțiuni prevăzute în derogarea la GAEC 8 și propunerea de modificare a Ecoschemei PD-04.
La cultura secundară/intermediară nu va fi nevoie de dovadă sămânță certificată sau respectarea normei de semănat pentru cultura principală, dar trebuie să fie o cultură distinctă de cultura recoltată sau cultura următoare.
Totodată, 4% fără PPP înseamnă că sunt interzise produsele de protecția plantelor autorizate conform listei ANF. Se pot folosi produse care conform definiției nu se încadrează în categoria PPP – produse de protecția plantelor.
Așadar, pentru GAEC 8, procentul de 4% poate să fie cumulat din următoarele opțiuni, fie la alegere din una, fie un mix:
Pentru ecoschema PD-04, România va propune +1% peste ambiția din GAEC 8, așadar 5% va fi suficient pentru ca ecoshema să fie accesată.
De asemenea, minimum 85% din terenul la nivel de exploatație va rămâne acoperit în perioada 15 iunie - 15 octombrie a fiecărui an.
Propunerea MADR a fost notificată pe 19 februarie 2024 și Comisiei Europene, împreună cu propunerea de modificare a Ecoschemei PD-04.