Adama
AGRICOVER

De la 400 litri lapte pe zi la 20.000 litri lapte pe zi!

Publicat: 21 iunie 2023 - 09:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La început era un atelier care procesa între 200 și 400 de litri de lapte pe zi, apoi a crescut și s-a transformat într-o adevărată fabrică procesînd între 15.000 și 20.000 de litri pe zi. Laptele e colectat de la fermele românești din jur, iar fabrica aparține unei familii. Marți, fabrica a fost vizitată de membrii Comisiei AGRI, Parlament European.

"Prima oprire din această dimineață (marți n.r.) alături de membrii delegației AGRI în România a fost la fabrica de lapte Bonas. Firma de produse lactate a luat naștere al începutul anilor 90’, prin dorința și ambiția fratilor Emil si Vasile Naş, alaturi de cumnatul lor Brad Petru.

Încet, dar sigur compania a luat avânt, colectând lapte proaspăt provenit de la vacile crescute pe plaiurile ardelene, crescute cu tradiție. Scopul principal, încă de la început a fost acela de a utiliza lapte proaspăt, selectat cu grijă, ca unică materie primă pentru produse.

fabrica cj_b

Membrii Comisiei AGRI, în vizită la fabrica Bonas din Cluj

La început, ca atelier de prelucrare a laptelui, aceștia procesau 200-400 litri de lapte pe zi, iar acum prelucrează aproximativ 15-20 de mii de litri de lapte pe zi. Aceștia preiau lapte de la fermieri de pe o rază de maxim 50 de km pentru prelucrare. Cu această cantitate de lapte prelucrată în fabrica din Dezmir, se asigură peste 40 de tipuri de produse finite, create după rețete unice, dezvoltând astfel conceptul de producție locală.fabrica doi cj_b

Bonas se regăsește în marile magazine, însă 75% din vânzări se face în magazinele proprii, aflându-se acum în curs de certificare pentru produsele BIO. Porning de la o afacere de familie, după 30 de ani de dezvoltare pe piața locală, compania a decis să treacă la etapa următoare de dezvoltare prin listarea ca și societate pe acțiuni, la Bursa de Valori București.

Compania are 100 de angajați și o cifră de afaceri de peste 25 de mil de lei, cu o rețea proprie de 20 de magazine în Cluj și două în București.

De la sfârșitul anului 2022 compania derulează un proiect de finanțare nerambursabilă în valoare de 1,8 mil euro prin intermediul căruia urmăresc retehnologizarea unelor linii de producție, să implementeze un soft de management integrat al producției, un laborator modern de analize a calității laptelui și a produselor finite, precum si înnoirea flotei de distribuție proprie.

Compania a depus împreuna cu USAMV Cluj un proiect de finanțare având ca temă "Școala Duală", prin care își doresc facilitarea accesului elevilor si al studenților la practica de specialitate în industria alimentară. Prin intermediul acestui proiect aceștia speră să aibă acces la absolvenți mai bine pregătiți, cu aptitudini practice dezvoltate din care să recruteze viitori angajați, inca de la finalizarea studiilor.

Viziunea companiei Bonas este aceea de a menține tradițiile și cu toate că de-a lungul timpului s-au confruntat cu provocări, cu presiunea mare de pe piața laptelui de multe ori, și-au continuat în mod responsabil munca," a povestit eurodeputatul român Daniel Buda, gazdă pentru oaspeții de la Bruxelles.

Vizualizat: 1919 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii