La început era un atelier care procesa între 200 și 400 de litri de lapte pe zi, apoi a crescut și s-a transformat într-o adevărată fabrică procesînd între 15.000 și 20.000 de litri pe zi. Laptele e colectat de la fermele românești din jur, iar fabrica aparține unei familii. Marți, fabrica a fost vizitată de membrii Comisiei AGRI, Parlament European.
"Prima oprire din această dimineață (marți n.r.) alături de membrii delegației AGRI în România a fost la fabrica de lapte Bonas. Firma de produse lactate a luat naștere al începutul anilor 90’, prin dorința și ambiția fratilor Emil si Vasile Naş, alaturi de cumnatul lor Brad Petru.
Încet, dar sigur compania a luat avânt, colectând lapte proaspăt provenit de la vacile crescute pe plaiurile ardelene, crescute cu tradiție. Scopul principal, încă de la început a fost acela de a utiliza lapte proaspăt, selectat cu grijă, ca unică materie primă pentru produse.
Membrii Comisiei AGRI, în vizită la fabrica Bonas din Cluj
La început, ca atelier de prelucrare a laptelui, aceștia procesau 200-400 litri de lapte pe zi, iar acum prelucrează aproximativ 15-20 de mii de litri de lapte pe zi. Aceștia preiau lapte de la fermieri de pe o rază de maxim 50 de km pentru prelucrare. Cu această cantitate de lapte prelucrată în fabrica din Dezmir, se asigură peste 40 de tipuri de produse finite, create după rețete unice, dezvoltând astfel conceptul de producție locală.
Bonas se regăsește în marile magazine, însă 75% din vânzări se face în magazinele proprii, aflându-se acum în curs de certificare pentru produsele BIO. Porning de la o afacere de familie, după 30 de ani de dezvoltare pe piața locală, compania a decis să treacă la etapa următoare de dezvoltare prin listarea ca și societate pe acțiuni, la Bursa de Valori București.
Compania are 100 de angajați și o cifră de afaceri de peste 25 de mil de lei, cu o rețea proprie de 20 de magazine în Cluj și două în București.
De la sfârșitul anului 2022 compania derulează un proiect de finanțare nerambursabilă în valoare de 1,8 mil euro prin intermediul căruia urmăresc retehnologizarea unelor linii de producție, să implementeze un soft de management integrat al producției, un laborator modern de analize a calității laptelui și a produselor finite, precum si înnoirea flotei de distribuție proprie.
Compania a depus împreuna cu USAMV Cluj un proiect de finanțare având ca temă "Școala Duală", prin care își doresc facilitarea accesului elevilor si al studenților la practica de specialitate în industria alimentară. Prin intermediul acestui proiect aceștia speră să aibă acces la absolvenți mai bine pregătiți, cu aptitudini practice dezvoltate din care să recruteze viitori angajați, inca de la finalizarea studiilor.
Viziunea companiei Bonas este aceea de a menține tradițiile și cu toate că de-a lungul timpului s-au confruntat cu provocări, cu presiunea mare de pe piața laptelui de multe ori, și-au continuat în mod responsabil munca," a povestit eurodeputatul român Daniel Buda, gazdă pentru oaspeții de la Bruxelles.