Fermierii, crescătorii de animale sunt obligați să respecte o nouă cerință pentru a încasa subvențiile APIA pe hectar și cap animal, norma de condiționalitate socială. Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2025, conform Regulamentului UE 2021/2115 care reglementează condițiile pentru plățile directe, plăți compensatorii și alte intervenții și ajutoare din agricultură.
"Statele membre indică în planurile lor strategice PAC că, cel târziu de la 1 ianuarie 2025, fermierii și alţi beneficiari care primesc plăţi directe în temeiul capitolului II sau plăţi anuale în temeiul articolelor 70, 71 și 72 sunt supuși unei sancţiuni administrative dacă nu îndeplinesc cerinţele legate de condiţiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile sau nu respectă obligaţiile angajatorului care decurg din actele juridice menţionate în anexa IV.
Atunci când includ un sistem de sancţiuni administrative în planurile lor strategice PAC, astfel cum se menţionează la alineatul (1), statele membre consultă, în conformitate cu dispoziţiile lor instituţionale, partenerii sociali naţionali relevanţi reprezentând patronatul și sindicatele din sectorul agricol și respectă pe deplin autonomia acestora, precum și dreptul lor de a negocia și de a încheia acorduri colective.
Sistemul de sancţiuni administrative nu aduce atingere drepturilor și obligaţiilor partenerilor sociali în cazul în care, în conformitate cu cadrele juridice și de negociere colectivă naţionale, aceștia sunt responsabili pentru punerea în aplicare sau asigurarea respectării actelor juridice menţionate în anexa IV.
Planul strategic PAC include norme referitoare la un sistem eficace și proporţional de sancţiuni administrative. Normele respective respectă cerinţele relevante prevăzute în titlul IV capitolul V din Regulamentul (UE) 2021/2116.
Actele juridice menţionate în anexa IV (mai jos) care conţin dispoziţii care urmează să fie vizate de sistemul de sancţiuni administrative menţionat la alineatul (1) se aplică în versiunea aplicabilă și astfel cum a fost pusă în aplicare de statele membre, " se arată în Regulamentul UE.
Încadrare în muncă:
Condiţiile de muncă sunt comunicate în scris („contract de muncă”)
Asigurarea faptului că încadrarea în muncă în sectorul agricol se face prin contract de muncă
Contractul de muncă este transmis în primele șapte zile de activitate
Modificările raportului de muncă sunt comunicate sub formă de documente
Perioada de probă
Condiţii privind minima previzibilitate a muncii
Formare obligatorie
Sănătate și securitate:
Dispoziţie generală de stabilire a obligaţiei angajatorului de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor
Obligaţia generală a angajatorilor de a lua măsurile necesare pentru protecţia securităţii și sănătăţii, inclusiv prevenirea riscurilor și asigurarea informării și formării
Servicii de protecţie și prevenire: desemnarea unuia sau mai multor lucrători pentru a se ocupa de activităţile de sănătate și securitate sau contractarea unui serviciu extern competent
Angajatorul ia măsuri de prim ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor
Obligaţiile angajatorilor în ceea ce privește evaluarea riscurilor, măsurile și echipamentele de protecţie, înregistrarea și raportarea accidentelor de muncă
Informarea lucrătorilor privind riscurile pentru securitate și sănătate și măsurile de protecţie și prevenire
Consultarea și participarea lucrătorilor la discuţiile privind toate chestiunile referitoare la securitatea și sănătatea în muncă
Angajatorul se asigură că lucrătorii beneficiază de formare adecvată privind securitatea și sănătatea