Politicile guvernamentale trebuie să împingă către asociativitate, iar în agricultură, spre exemplu, ar trebui stabilit un anumit prag de la care se acordă subvenţiile, astfel încât fermierii cu trei-cinci hectare de teren să fie stimulaţi să se asocieze, a declarat joi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o conferinţă de specialitate.
Totodată, el a subliniat că Polonia, care are cu o treime mai mult decât România ca suprafaţă, are 90.000 de fermieri. În schimb, România are 796.000 de fermieri, din care 580.000 au între trei şi cinci hectare.
"Păi credeţi că putem fi competitivi? Dacă vreţi să mă duc până în 30 de hectare avem 750.000 - deci ăia competitivi mai rămân vreo 40.000. Cred că aceşti oameni trebuie forţaţi într-un fel, cei cu trei-cinci hectare, prin aceste subvenţii care, culmea, li se dau, să se asocieze, să se stabilească un prag de la care se dau subvenţii, pentru că la trei-cinci hectare nu vă aşteptaţi că cineva face export, că cineva face produse procesate. Să nu cumva să credeţi năzbâtia asta. Deci agricultura vorbeşte de la sine cât de atomizaţi suntem şi, paradoxal, până la 30 de hectare sunt fermierii. Cei 750.000 ocupă cam peste 4 milioane de hectare", a menţionat Mihai Daraban, la conferinţa "Business şi Antreprenoriat", organizată de Ziarul Bursa.
În opinia sa suntem "prea fragmentaţi", iar o măsură cum ar fi acordarea subvenţiilor "cu adresabilitate, cu un anumit prag", poate reprezenta o soluţie.
"Trebuie să ştim care sunt jucătorii din teren, totdeauna să ştim, să nu uităm niciodată ce ne spune Eurostat, că suntem pe ultimul loc la inovare-cercetare în UE, ceea ce înseamnă că un brand românesc cu valoare adăugată mare nu există. Să nu cumva să credeţi că o să pozitivăm balanţa comercială cu cerealele vândute direct de pe câmp, cu nişte gemuri, cu nişte soiuri de vin şi nişte cherestea", a mai spus preşedintele CCIR, citat de Agerpres.