Ajutorul național tranzitoriu acordat crescătorilor de bovine a stârnit numeroase discuții de-a lungul anilor din pricina datei de referință. Această dată stabilită și aprobată de Comisia Europeană a creat o aberație. Adică, ANT plătit crescătorilor de la bugetul de stat a ajuns și la cei care nu mai aveau de mult vaci, le vânduseră sau le tăiaseră, iar cei care chiar cresc vaci rămân fără acest ajutor.
Acum, de anul trecut, s-a actualizat data de referință, nu mai e 2013, e 2018, dar problema rămâne. Cum se va plăti ANT ca să se evite dirijarea banilor către cei care nu au vaci?
A anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu la conferința de presă, susținută imediat după încheierea discuțiilor cu crescătorii de bovine.
"Plata ANT 2024 să se facă sub formă de junincă pentru a crește efectivele de animale în ferme, lăsăm toate asociațiile, grupul de lucru din cadrul Ministerului Agriculturii, noi am mai discutat și cu crescătorii de bovine tot timpul despre acest lucru. Pe baza grupului de lucru, care până-n martie trebuie să aprobăm privind plata ANT-ului și SCZ-ului la vaca de lapte și vaca de carne. Bineînțeles, formele asociative vor decide acest lucru și, sigur, vom fi suport tot timpul pentru acest lucru.
În cazul în care, am spus-o și o repet, își doresc asociațiile ca ANT-ul, ajutorul național tranzitoriu care este de la bugetul de stat, să fie plătit pe junincă, poate ajunge o junincă și la 3.000 de euro subvenție în România," a spus ministrul agriculturii.
"Găsirea unei formule de alocare a ANT-ului pentru animalele existente în acest moment, la o dată de referință din anul 2024, în ferme. Știți foarte bine, până acum, data de referință 31 ianuarie 2013, începând de anul trecut, pentru că așa sunt reglementările Uniunii europene, nu putea fi mai recentă data de referință decât anul 2018. În acest caz s-a ales data de 31 ianuarie 2018 (se impune o corecție, este iunie 2018 n.r.) și ar fi trebuit să mergem așa până-n 2027 ceea ce nu era deloc în regulă și cred că vom găsi împreună soluții în aceste grupuri de lucru astfel încât să primească fermierii care au animalele în fermă în acest moment și nu pentru animalele care nu mai există. Avem mai multe propuneri, le vom discuta," a completat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România.