BANI EUROPENI. Ajutorul pentru tinerii fermieri rămâne la maxim 50.000 de euro/fermă. Suma poate să crească la 70.000 de euro, dar tânărul fermier trebuie să se încadreaze unor condiții greu de îndeplinit, a anunțat consultantul fonduri europene Florin Istrate, care participă în grupurile de lucru de la Ministerul Agriculturii pentru stabilirea măsurilor de dezvoltare rurală care se vor deschide anul acesta, în seara aceasta la Agricultura la raport TV.
Submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri este una dintre liniile de finanțare cele mai așteptate de către fermierii din vegetal, dar și din zootehnie. Anul trecut, suma acordată unui tânăr fermier care a solicitat acest ajutor la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a fost de 40.000 de euro/fermier sau 50.000 de euro/fermier în funcție de dimensiunea fermei. Anul acesta, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că ajutorul va fi majorat la 70.000 de euro/fermier. Lucrurile nu sunt însă atât de simple. Nu toți tinerii fermieri care vor accesa acest ajutor vor încasa o sumă mai mare prin comparație cu anul trecut. De fapt, suma va fi majorată doar dacă tânărul fermier se încadrează în anumite condiții stricte, obligatorii și greu de îndeplinit, condiții care ar putea să-l pună pe fermier în situația nedorită de a returna banii la AFIR, a spus consultantul fonduri europene Florin Istrate, referindu-se la anunțul făcut de ministrul agriculturii.
Sumele alocate pentru submăsura 6.1 rămân 40.000 de euro, la o fermă de 30.000 SO (standard output, dimensiunea fermei) și 50.000 de euro, până la 50.000 SO. Pot fi majorate sumele cu 20.000 de euro doar în niște condiții foarte bine stabilite. Adică, bugetele nu cresc așa că se modifică de la 40.000 de euro la 50.000 de euro. Fermierii sunt obligați să îndeplinească anumite condiții, pentru cultura agricolă pe care o are fermierul sau urmează să o aibă trebuie reconversie la cultura ecologică, condiție foarte serioasă și greu de îndeplinit sau care nu poate fi îndeplinită în unele ferme și o altă condiție, procesarea. Și procesarea este o măsură grea pe care ar trebui să o implementeze fermierii. Un tânăr fermier ar vrea să prevadă împreună cu consultantul cum să îndeplinească aceste condiții, dar pe perioada de implementare a proiectului se ivesc diverse probleme și până la urmă ajunge fermierul să restituie banii, a spus consultantul Florin Istrate, marți seara, la Agricultura la raport TV.
Pe scurt, tinerii fermieri vor putea să încaseze un ajutor mai mare dacă trec la agricultura ecologică sau dacă fac procesare.