Adama
AGRICOVER

Cuantum estimat! Subvenția APIA pe tona de lapte, de la 232 lei/tonă la circa 527 lei/tonă!

Publicat: 11 august 2021 - 10:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat astăzi că a încheiat campania de primire a cererilor pentru cele două scheme de ajutor de stat Covid 19 bovine, pentru efectivele de animale, respectiv, tona de lapte de vacă. APIA a primit cereri pentru jumătate din cantitatea de lapte precizată de Ministerul Agriculturii în Ordonanța de Urgență. Astfel, cuantumul subvenției pe tona de lapte ar putea crește la circa 527 lei/tonă de la 232,3 lei/tonă cât anunța MADR.

Ajutorul Covid 19 pentru lapte se acordă doar pentru cantitățile de lapte produse și comercializate în luna ianuarie 2021, subliniază APIA.

Potrivit comunicatului APIA transmis astăzi pentru Agronfo, au fost depuse un număr de 93.593 cereri pentru un număr total de 1.307.297 capete animale și o cantitate de lapte de 81.176,35 tone. Numărul de bovine pentru care se solicită ajutorul de stat este apropiat de cel anunțat de Ministerul Agriculturii în Nota de fundamentare la OUG 58/2021, act normativ care instituie acordarea acestor două scheme de ajutor. Ministerul Agriculturii menționa 1.285.977 capete de bovine, înscrise în RNE, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, iar APIA comunică astăzi că sunt solicitate la plata ajutorului Covid 1.307.297 capete bovine. Bugetul pentru plata ajutorului Covid pe cap de bovină, pentru acest an, este de 182.708.014,97 lei. Cuantumul anunțat de MADR este de 142,08 lei/bovină. Ar putea fi mai mică suma pe cap de bovină, pentru că sunt mai multe bovine solicitate la plată decât aprecia MADR. Astfel, dacă împărțim bugetul la numărul de bovine comunicat astăzi de APIA iese un cuantum pe cap de bovină de circa 139 de lei/bovină.

vaci-lapte-munte_b

Diferența mare între ce menționează MADR în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență și ce anunță astăzi APIA se observă la cantitatea de lapte de vacă.

Astfel, MADR menționa în Nota de fundamentare la Ordonanța de Urgență 58/2021 că-n luna ianuarie a acestui an, cantitatea de lapte livrată/vândută direct la nivel național este de 184.375 tone. Bugetul alocat pentru plata ajutorului de stat la lapte este de 42.829.698,82 lei. Prin împărțirea bugetului la cantitatea de lapte calculată de MADR, cuantumul subvenției APIA pe tona de lapte a ieșit de 232,3 lei/tonă.

"Cantitatea de lapte livrată/vândută direct la nivel național în luna ianuarie este de 184.375 tone, pe baza căreia s-a estimat o cantitate de lapte pentru întreg anul 2021 de 2.212.500 tone. Valoarea ajutorului de stat pe tona de lapte s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 42.829.698,82 lei la cantitatea de lapte livrat/vândut direct în luna ianuarie, rezultând 232, 3 lei/tonă, care acoperă pierderile pe cele 12 luni ale anului 2021", subliniază MADR în Ordonanța de Urgență.

Se pare însă că fermele de vaci nu au produs și nu au vândut această cantitate în luna ianuarie 2021 sau nu toți crescătorii solicită ajutorul Covid 19 pentru laptele de vacă.

Cantitatea înregistrată de APIA, în urma primirii cererilor, este mai puțin de jumătate din cantitatea de lapte menționată de MADR în actul normativ, și anume 81.176,35 tone.

Bugetul alocat pentru plata schemei de ajutor Covid 19 pentru lapte rămâne același, 42.829.698,82 lei, chiar dacă s-a înjumătățit cantitatea la plata ajutorului. Astfel, dacă împărțim suma la cantitatea de lapte pentru care se solicită acest ajutor, cuantumul subvenției crește la 527 de lei/tona de lapte. De două ori și aproape jumătate mai mare prin comparație cu suma pe tona de lapte, anunțată de MADR, de 232,3 lei. 

Precizare importantă! Cuantumul subvenției este unul estimat și trebuie luat sub această rezervă. APIA va comunica, după verificarea cererilor, sumele pentru cele două scheme de ajutor Covid, pe cap de bovină și pe tona de lapte.
 

Vizualizat: 8372 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii