Crescătorii de vaci de lapte din Franţa anunţă o creştere iminentă a preţului la lapte din cauza secetei care a redus sursele de hrană pentru animale. Fermierii cred că vor urma creşteri în cascadă pentru toate produsele lactate.
Crescătorii de vaci din Franţa spun că temperaturile ridicate din mai şi apoi valurile de caniculă din iulie şi din august au dus la o secetă istorică. Vegetaţia s-a uscat iar căldura prelungită a pârjolit iarba de pe multe suprafeţe. Fermierii spun că nu a mai fost aşa o secetă de 70 de ani şi că faţă de perioadele normale producţia de iarbă a scăzut cu 20%.
In faţa acestei realităţi îngrijorătoare, fermierii se văd nevoiţi să recurgă la stocurile de furaje pe care le au pentru această iarnă sau să vândă din animale. O altă soluţie la care ar putea apela este de a cumpăra hrană pentru vacile de lapte. Cheltuieile sunt din ce în ce mai mari iar rezultatul direct îl reprezintă majorarea preţului pentru litrul de lapte.
''Majorările de preţuri care există deja de câteva luni se vor menţine pentru produsele lactate, spune Benoît Rouyer, directorul economic al Centrului Naţional Interprofesional din industria lactatelor. Tot el mai spune că ''mai puţin lapte va însemna reducerea surselor pentru a produce brânză, smântână sau unt. Şi când un produs lipseşte, indiferent de filieră, există un impact asupra preţului.,'' citat de rfi.ro
Consecinţele economice determinate de criza sanitară, războiul din Ucraina şi inflaţia influenţează toate aceste scumpiri. Faţă de anul trecut, iaurtul şi laptele la sticlă au crescut cu 4,5%, untul cu 9,8% iar brânza cu 5,2%.
In primăvara acestui an, Federaţia naţională a producătorilor de lapte a cerut la negocierile cu marile lanţuri de magazine o creştere de preţ. Producătorii cer ca până la toamnă litrul de lapte vândut în raioanele din supermarchet să se apropie de un euro.
Anul trecut, în Franţa, laptele de vacă era 390 de euro pentru 1.000 de litri, preţ plătit producătorilor, în creştere cu 4,3% faţă de 2020. Chiar dacă în mai tona de lapte de vacă a ajuns la 420 de euro, crescătorii de vaci spun că tot nu-şi pot acoperi costurile de producţie şi cer alte majorări.
Prin comparaţie, în Germania, tona de lapte costă 480 de euro, în Belgia aproximativ 500 de euro iar în Olanda 540 de euro.
sursa: Radio France Internationale