VOCEA FERMIERILOR! Crescătorii de animale din România reacționează dur la adoptarea legii prin care medicii veterinari au monopolul în ce privește consultarea, diagnosticarea, efectuarea acţiunilor de imunoprofilaxie şi tratarea animalelor, controlul comercializării cu amănuntul şi utilizării produselor medicinale veterinare. Fermierii spun că le-au murit animalele, pentru că, de cele mai multe ori, medicul veterinar nu vine când e chemat. În plus, tratamentele, manopera sunt scumpe.
Crescătorii de animale au reacționat cu revoltă și supărare la legea adoptată ieri de Camera Deputaților, for decizional, care prevede că administrarea produselor medicinale se face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităţilor în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, după prescrierea şi sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz.
Zeci de mesaje au fost transmise către AGROINFO. Mulți dintre crescătorii de oi, dar și cei de vaci, din România au învățat să-și trateze singuri animalele. Pentru o injecție nu este chemat medicul veterinar sau pentru administrarea unor medicamente. Mai mult, crescătorii de animale sunt obișnuiți să cumpere, fără prescripția medicului veterinar, diferite medicamente pentru animale.
Acum, prin legea votată marți, 6 octombrie 2020, crescătorii de animale sunt obligați ca toate medicamentele cu care-și tratează animalele să fie prescrise de medicul veterinar. Legea menționează și o excepție, proprietarii de animale le pot administra acestora, pe cale orală, prin inhalaţii sau instilaţii sau prin aplicaţii locale, produse medicinale prescrise de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, în situaţia în care nu este necesară administrarea lor, exclusiv, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică. Dar și-n acest caz, animalele trebuie consultate de medicul veterinar, diagnosticate, pentru a se stabili tratamentul potrivit. Deci, nu pot crescătorii de capul lor să decidă ce medicamente să cumpere de la farmacia veterinară. Nici nu vor mai putea să cumpere fără prescripția medicului veterinar, pentru că noua lege prevede că medicul veterinar deține controlul și asupra comercializării și utilizării produselor medicinale veterinare.
Medicul veterinar nu răspunde de doi ani la telefon și nu vrea să vină la nicio intervenție la mine. Eu ce fac? Mi-au murit berbecii că nu a venit să-i vadă, la tratamente nu vine. Eu ce pot să fac?! ne întreabă disperat un crescător de oi.
Am tot respectul față de doctorii veterinari. Dar oamenii își tratează animalele din două motive: 1. doctorii veterinari nu vin când îi chemi (nu pot, nu vor, nu sunt în zonă) și animalul nu are timp de așteptare 2-3 zile! 2. din cauza prețurilor, deloc modeste! Dacă o simplă injecție la o oaie costă un leu, la 500 de oi e 500 de lei. Dacă le faci injecții de trei ori pe an, 1.500 de lei, nu e chiar ieftin. Dar până la urmă vor fi de toate, dar vor avea o surpriză uriașă că nu vor fi animale și vor face experiențe pe păpuși gonflabile. De exemplu, la noi în comună sunt vreo 11.000 de oi, vreo 500 de vaci, 150 de cai plus păsări, porci. Ce poate face un medic veterinar singur?? În câte părți poate veni în același timp? Sunt legi date din birouri, ne-a scris un alt crescător de ovine.
Vă pun întrebarea simplă, dacă medicul veterinar de care aparții nu este calitativ pregătit, tu, în ferma ta, deții animale cu valoare genetică foarte scumpă și ai neșansa vieții să-ți moară, ce poți face? Vă întreb ca fapt divers, nu ai o relație bună cu medicul și tu ești obligat să suporți actul medical prin lege și apar probleme, ce poți face? Îl dai în judecată sau are aceeași soartă ca și animalele mele tratate de niște incompetenți?! Doar se vede bine în ziua de azi de ce avem parte, cu excepția câtorva. La ce dracu să ne mai așteptăm?? Este revoltată Maria Lazăr, în mesajul transmis către AGROINFO.
Medicina veterinară e la pământ în România și studenții ăia pe care-i scoateți pe bandă din facultăți nu lucrează unul măcar cu animalul și majoritatea văd prin farmacii veterinare. Legea asta e împinsă de vreun hoț de doctor care are și farmacie veterinară, că așa se practică acum, ești medic veterinar sau uman, deschizi și o farmacie să împingi "vita" să cumpere de la tine din farmacie. Mă uimește rahatul ăsta de țară pe zi ce trece, e supărat fermierul Ionel Mogoș.
Legea adoptată marți, 6 octombrie, de Camera Deputaților va fi trimisă spre promulgare președintelui României.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.