TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.
Eu și alți colegi am depus amendamente care să contrabalanseze atacurile la adresa zootehniei, dar nu e suficient, cred că e dreptul dumneavoastră (al crescătorilor de animale n.r.) să fiți informați, să citiți neapărat aceste amendamente. Să luați legătura la asociațiile din care faceți parte, să faceți presiuni la minister, la Guvern și să generați în spațiul public dezbateri pe aceste teme. Atât cât e posibil, subiectele trebuie aduse în discuție, pentru că ele trebuie vorbite și explicate înainte de a se ajunge la final.
Altfel, subiectul va fi nou pe agendă dacă nu e pregătit din timp și oameni care au alte interese pot să-l confiște și să-l întoarcă astfel încât dumneavoastră să fiți considerați inamici Pactului Verde și inamicii țării, inamicii animalelor, și să se creeze iarăși o imagine foarte proastă a fermierului și să pierdeți. Deci, subiectele acestea trebuie aduse în discuție neapărat cât mai devreme. Pentru că în presa internațională există deja dezbateri zilnice, dar aceste dezbateri nu sunt neapărat în același ton, nu servesc intereselor noastre, pentru că fiecare are propriul interes și dacă noi nu luptăm pentru interesul nostru, pierdem. E nefiresc ca noi, în România, să aflăm ce se întâmplă abia după ce rapoartele au fost votate și legislația a fost adoptată. E momentul să schimbăm asta și dumneavoastră să generați o mișcare care nu va putea fi decât în câștigul sectorului, a avertizat europarlamentarul român Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlament European, miercuri, la dezbaterea organizată de ea, Zootehnia românească, sub asalt.
Crescătorul de ovine Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de ovine din Dobrogea, a anunțat, la aceeași dezbatere, că pregătește acum o scrisoare pentru Comisia Europeană. Crescătorii de oi, asociațiile crescătorilor de ovine trebuie să fie uniți, să facă, la rândul lor, presiuni la Bruxelles până nu e prea târziu.
Iancu Polifronie – Președinte – Asociația Crescătorilor de ovine ACO Dobrogea: Sunt crescător de oi, produc carne de oaie, asta m-a învățat să fac tata, bunicul și străbunicul meu, de cinci generații creștem oi și ne câștigăm existența din asta. De aici până la a ajunge să vii cu asemenea anomalii de interzicere a exportului de animale vii, mie mi se pare o aberație și nu este exclus, trebuie să-l luăm în calcul, războiul economic. Pentru că aceste discuții nu erau în momentul în care producătorul român vindea marfa pe care o producea sub prețul de producție. Deci, erau momente când produceam un kilogram de carne de miel cu 8 lei și vindeam cu 6-7 lei. Și atunci am făcut front comun cu autoritățile statului român din perioada aceea și cu colegii exportatori pentru a lua măsuri să vedm ce facem, că nu mai puteam să fim rentabili, nu mai puteam să ne câștigăm existența.
Au fost și vizitele celor din statele arabe care au fost foarte mulțumiți de de au văzut aici și ne-au confirmat foarte clar: am reintâlnit în România aceeași calitate, aceeași seriozitate, pe care noi deja o cunoșteam, dar a mai trebuit reconfirmat încă o dată. Din punctul meu de vedere, toate aceste presiuni sunt numai presiuni economice, pentru că dacă facem o analiză a zootehniei românești, singura specie care mai aduce bani în România și influențează direct PIB-ul României este creșterea ovinelor.
Este singura specie care exportă animale, porcul, importăm peste 70%-80%, pasărea și vaca este cum este, singurul segment care merge acesta este, cât va mai merge și el, pentru că politica actuală care nu vine să susțină cu adevărat crescătorul de animale din România, nu știu cât va mai merge. Noi deja avem din 2018, deci, 2019, 2020, au început să scadă efectivele de oi din România. Am avut în fiecare an scădere de 700-800 de mii de capete. Eu cred că se dorește la dezbinare, se dorește la distrugerea acestui sector, dar nu trebuie să uităm, pentru că și noi ca și crescători ne-am amanetat bunurile noastre pe care le-am moștenit sau le-am câștigat prin muncă, am făcut credite și am investit în fermele noastre.
Pentru ce am investit? Pentru această bunăstare a animalului, pentru a avea condiții bune, pentru a fi un flux tehnologic mult mai ușor și mult mai bun pentru animal. Nu mi se pare corect și nu cred că se va ajunge la acest lucru, pentru că nu vreau să instig, să fiu cel care spune lucruri mari, dar dacă se va ajunge la așa ceva, se va întâmpla în România ce s-a întâmplat în 1989, pentru că asta înseamnă distrugerea sectorului de animale, nu numai la oaie, și vaca, pentru că toți vorbim de abatoare, vorbim să se facă, sunt câteva abatoare, să mai construim abatoare, dar dacă eu nu am cerere astăzi pentru așa ceva și nu pot să mă apuc mâine să-mi creez o oaie în 5 luni de zile să facă 200 de kilograme. Dar dacă eu nu am cerere pentru oaia aceea, cui o vând?!
Sunt clienți tradiționali ai țării noastre, clienții din țările arabe, cu care am colaborat și înainte de 1989, pentru că le place gustul cărnii din România și am fost bunecuvântați de Dumnezeu cu pășunea p care o deținem în România și care influențează direct gustul cărnii. Eu susțin în continuare să rămână deschis exportul de animale vii, susțin că dacă este nevoie să se modifice anumite lucruri, să se îmbunătățească, să se modifice. Dar de aici până la a ajunge la interdicție este drum lung. Nu mi se pare normal și clar, tenta este tentă economică. Și cred că am repetat acest aspect de 3-4 ori în intervenția mea. Pentru că România a devenit un pion important în această piață, am scos Australia din Arabia Saudită care importă peste 900 de milioane de capete pe an și am luat activitatea de colaborare acolo și sunt persoane care nu le convine acest aspect, acest lucru, dar am făcut-o, în primul rând, pentru noi, pentru crescătorii de oi din România și pentru această țară.
O să propun colegilor mei să facem un material împreună pe care să-l înaintăm către Guvernul României și către Comisia Europeană, către dumneavoastră, doamna Carmen Avram, care ne susțineți și ne țineți la curent cu ce se discută acolo și sper ca-n următoarele 6 luni rezultatul final să fie un rezultat pozitiv pentru țara noastră și pentru toată Europa.