Crescătorul de ovine George Cățean din Brașov, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, spune, într-o postare Facebook, că sănătatea se menține printr-o alimentație de calitate, prin alegerea de a consuma un produs de calitate.
"Accesul cetățenilor la o alimentație sănătatosa trebuie să fie un drept garantat, asumat, însușit și supravegheat de fiecare stat. Dacă până acum mai bine de 100 de ani accesul la hrană era limitat, iar mâncatul era doar despre supraviețuire, în ultimul veac lucrurile s-au schimbat mult. Din păcate, industrializarea alimentară și agricultura intensivă ne-au adus și în situatia de a produce mult, prost și ieftin, ceea ce face o presiune financiară enormă asupra sistemului medical prin consumul produselor de calitate inferioară. Până acum, preocuparea a fost să se producă mult și ieftin, fără a se ține cont de impactul negativ asupra comunităților de consumatori.
Siguranța și securitatea alimentară nu trebuie să lipsească din agenda fiecărui politician, iar accesul la produse de calitate trebuie susținut prin inovare combinată cu investiții de consolidare a sectorul agroalimentar și prin resurse financiare care să ofere confortul consumatorilor de a alege calitatea in detrimentul prețului. Impactul negativ pe care produsele de slabă calitate îl are asupra mediului atât prin modul de obținere al acestora cât și prin risipa alimentară, trebuie să fie diminuat mai ales prin suprataxarea celor care contribuie la acest fenomen, astfel încât produsele proaste să nu mai fie și cele mai ieftine.
O țară care își respectă cetățenii le asigură acestora și un acces echitabil la hrană sănătoasă și diversificată. Diversificarea presupune încurajarea creșterii, cultivării și prelucrării de soiuri și rase locale, care nu sunt deloc puține, combinate cu inovare. Bogăția locului este dată de diversitatea planetelor tradiționale, a soiurilor, a raselor de animale și a metodelor de producție.
Atunci când vom înțelege că sănătatea se menține și prin consumul de produse de calitate, vom avea și un sistem medical ușurat de presiunea cazurilor pacienților cu boli provocate de un sistem alimentar greșit. Nu în ultimul rând, educația alimentară, indiferent de nivelul unde trebuie făcută, nu mai este un subiect mult prea pretențios, elitist și cu acces preferențial, ci o parte dintr-o strategie a unei națiuni sănătoase fizic și psihic, încrezătoare și fericite. Fericirea înseamnă și mâncare, iar pentru un stat, acest lucru implică tot efortul și resursele disponibile pentru o națiune fericită," a scris George Cățean.