SYNGENTA
Adama

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

Publicat: 20 ianuarie 2025 - 13:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ”, spune cu amărăciune crescătorul de vaci din Germania, citat de g4food.ro

Focarul de febră aftoasă generează pierderi majore în sectorul zootehnic în Germania. Un exemplu vine din districtul Barnim, unde un producător de lapte este nevoit să distrugă zilnic mii de litri de lapte, notează RBB24.

Două locații ale unei ferme de vaci de lapte din Werneuchen, Barnim, aruncă în fiecare zi aproximativ 33.000 de litri de lapte. Motivul este o dispoziție generală privind combaterea bolilor animalelor, asociată cu focarul de febră aftoasă, a explicat marți directorul Asociației Fermierilor din Brandenburg, Denny Tumlirsch, pentru postul RBB.

ferma-vaci-jurnal_b

Cele două locații ale fermei se află în zona de supraveghere, stabilită preventiv în urma focarului de febră aftoasă din Hönow (Märkisch-Oderland), vineri. Aceasta acoperă un perimetru de 10 kilometri. Fermierul Vincent Overmars, proprietarul fermei din Bernau, a subliniat impactul financiar sever al acestei situații: „Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ pentru febra aftoasă”.

Overmars estimează pierderi de aproximativ 16.000 – 18.000 de euro pe zi. „Am o problemă cu faptul că zona de supraveghere este stabilită pentru minimum 30 de zile. Chiar dacă nu apar noi cazuri, încă 30 de zile mi se interzice să livrez laptele”, a declarat fermierul. Laptele este aruncat în gropile de gunoi de grajd ale fermei, nu în canalizare, a precizat acesta, adăugând că, pe durata interdicției, nici gunoiul de grajd nu poate fi transportat în afara fermei.

Directorul Denny Tumlirsch a explicat pericolul virusului: „Acest virus persistă în produsele animale. De aceea, nu am voie să transport lapte crud. Totuși, dacă laptele este pasteurizat, virusul este eliminat complet. Chiar dacă în acea fermă nu există dovezi de contaminare, laptele crud este considerat potențial periculos”.

Tumlirsch avertizează că efectele febrei aftoase vor afecta activitatea fermierilor din zona de tranziție pentru o perioadă mai lungă. Chiar dacă restricțiile vor fi relaxate curând, problema produselor animale fără certificat de febră aftoasă va rămâne timp de trei luni: „Nu putem exporta produse din Brandenburg cu un astfel de certificat”, a subliniat directorul. (sursa g4food)

Vizualizat: 235 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

20 ianuarie 2025 - 12:36

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

20 ianuarie 2025 - 07:06

Fermierii din Italia se mobilizează să iasă în stradă pe data de 28 ianuarie 2025, scrie agricultura.it Fermierii cer Guvernului să declare stare de criză în agricultură și să vină cu măsuri extraordinare pentru abordarea dificultăților grave care afectează sectorul agricol.

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

20 ianuarie 2025 - 06:37

Fermierii beneficiază de sprijinul cuplat soia pentru anul 2024 dacă au solicitat această subvenție anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Plata sprijinului cuplat vegetal va fi demarată de APIA după data de 15 mai, ultimul termen pentru depunerea unor documente justificative la APIA. Așa cum a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, plata poate fi făcută mai repede cu condiția ca fermierii să ducă actele la APIA.

Cât costă un hectar de pășune!

Cât costă un hectar de pășune!

19 ianuarie 2025 - 06:10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Comparativ cu anul precedent, creșterea este de aproape cinci procente. O creștere mai mare a prețului este înregistrată la hectarul de pășune. 

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

19 ianuarie 2025 - 05:50

Fermierii români sunt îngrijorați de scumpirea îngrășămintelor chimice și de eliminarea plafonării prețului la energie din luna aprilie, la care se adaugă și datoriile pe care le mai au către bănci.

ACUM! Ajutor de urgență pentru crescătorii de oi/capre! Cuantum cap animal, termen plată, condiții!

ACUM! Ajutor de urgență pentru crescătorii de oi/capre! Cuantum cap animal, termen plată, condiții!

19 ianuarie 2025 - 04:43

Crescătorii de oi și/sau capre beneficiază de un ajutor de urgență, conform unui proiect de hotărâre de Guvern, anunțat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

17 ianuarie 2025 - 19:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024.

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

16 ianuarie 2025 - 15:45

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic (PS) PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de la bugetul de stat.

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

16 ianuarie 2025 - 15:37

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027.

ASTĂZI! Subvenții APIA hectar, cap animal plătite URGENT fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Subvenții APIA hectar, cap animal plătite URGENT fermierilor, crescătorilor de animale!

16 ianuarie 2025 - 13:34

Subvențiile APIA pe hectar și pe cap animal, aferente anului de cerere 2024, trebuie plătite urgent fermierilor, atrage atenția astăzi, 16 ianuarie 2025, Forumul APPR, într-o scrisoare deschisă, transmisă către Agroinfo.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii