„Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ”, spune cu amărăciune crescătorul de vaci din Germania, citat de g4food.ro
Focarul de febră aftoasă generează pierderi majore în sectorul zootehnic în Germania. Un exemplu vine din districtul Barnim, unde un producător de lapte este nevoit să distrugă zilnic mii de litri de lapte, notează RBB24.
Două locații ale unei ferme de vaci de lapte din Werneuchen, Barnim, aruncă în fiecare zi aproximativ 33.000 de litri de lapte. Motivul este o dispoziție generală privind combaterea bolilor animalelor, asociată cu focarul de febră aftoasă, a explicat marți directorul Asociației Fermierilor din Brandenburg, Denny Tumlirsch, pentru postul RBB.
Cele două locații ale fermei se află în zona de supraveghere, stabilită preventiv în urma focarului de febră aftoasă din Hönow (Märkisch-Oderland), vineri. Aceasta acoperă un perimetru de 10 kilometri. Fermierul Vincent Overmars, proprietarul fermei din Bernau, a subliniat impactul financiar sever al acestei situații: „Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ pentru febra aftoasă”.
Overmars estimează pierderi de aproximativ 16.000 – 18.000 de euro pe zi. „Am o problemă cu faptul că zona de supraveghere este stabilită pentru minimum 30 de zile. Chiar dacă nu apar noi cazuri, încă 30 de zile mi se interzice să livrez laptele”, a declarat fermierul. Laptele este aruncat în gropile de gunoi de grajd ale fermei, nu în canalizare, a precizat acesta, adăugând că, pe durata interdicției, nici gunoiul de grajd nu poate fi transportat în afara fermei.
Directorul Denny Tumlirsch a explicat pericolul virusului: „Acest virus persistă în produsele animale. De aceea, nu am voie să transport lapte crud. Totuși, dacă laptele este pasteurizat, virusul este eliminat complet. Chiar dacă în acea fermă nu există dovezi de contaminare, laptele crud este considerat potențial periculos”.
Tumlirsch avertizează că efectele febrei aftoase vor afecta activitatea fermierilor din zona de tranziție pentru o perioadă mai lungă. Chiar dacă restricțiile vor fi relaxate curând, problema produselor animale fără certificat de febră aftoasă va rămâne timp de trei luni: „Nu putem exporta produse din Brandenburg cu un astfel de certificat”, a subliniat directorul. (sursa g4food)