Fermierii vor pune lacătul pe porți deoarece nu vor avea cu ce să înceapă anul agricol 2023-2024. Sînt fermieri care și-au sacrificat familiile, și-au sacrificat banii investiți în ferme. Noi, poporul român, parcă sîntem blestemați, spune cu amărăciune inginerul zootehnist Mihai Flutur, crescător de vaci din Suceava, pentru Radio Top.
„2023 va fi un an foarte greu pentru fermieri. Sînt trei factori: precipitațiile, partea financiară și războiul din Ucraina. De precipitații este nevoie pe toată durată de vegetație a culturilor, e nevoie de regularitate. Acum doi ani, fermierii investeau banii proprii, acum 60-70% apelează la împrumuturi bancare cu plata la toamnă. Prețul grîului s-a redus de la 1,60 de lei pe kilogram în august-septembrie 2022 la 1,10-1,15 lei. Vine grîul din Ucraina, fiindcă s-au creat culoarele pentru a ajuta țări din Asia și Africa să aibă ce mînca. Însă, din toate cantitățile de grîu aduse nici un sfert nu au ajuns unde trebuia. Grîul s-a împînzit în toată Europa, s-a dus la samsari. Fermierii români nu au acces în Portul Constanța întrucît prioritare sînt transporturile din Ucraina, ceea ce nu este normal. TIR-ul cu grîu intrat prin Vama Siret trebuia să se oprească în port. Se pierd ori s-au pierdut transporturi. Dacă îmi intră 100 de TIR-uri azi nu trebuie să verific unde au ajuns? Pentru că avem o grămadă de instituții și nimeni nu a făcut verificări”, a spus inginerul zootehnist, pentru Radio Top.
Mihai Flutur, în ferma sa de bovine. Captură video Viața Satului, TVR 1, februarie 2023.
Nu doar cereale vin din Ucraina, și lapte, produse lactate, ceea ce a dus la o scădere a prețului laptelui la poarta fermei, spune crescătorul de vaci.
„Au alte reguli. Noi am respectat și respectăm regulile impuse de Uniunea Europeană. Nu știu cît vom putea să le mai respectăm. Ucrainenii nu plătesc nici o taxă la noi la exportul de cereale. Nu intră numai grîul, ci intră și produse lactate, dar nimeni nu vede. Acum doi ani și anul trecut pe vremea asta era pe laptele procesatorilor din zona Sucevei, cîți mai sînt și cîți or să mai reziste. Acum a scăzut prețul la 1,3-1,5 lei pe litru la poarta fabricii. Spun că ăsta-i prețul și dacă nu-i acceptat aduc lapte din Ucraina, Polonia și Ungaria. Tone de cașcaval și alte produse lactate din Ucraina intră în România. De aceea, procesatorii noștri întîmpină greutăți. Am în zona Humorului un procesator foarte mare, un prieten de-al meu, care are aproximativ 60-70 de tone de produse pe stoc. Marfa din Ucraina se comercializează în toate piețele și oboarele”.
Zootehnistul Flutur a adăugat că ministrul agriculturii, Petre Daea, cunoaște aceste aspecte.
„Ministrul încearcă să facă ceva în măsura în care poate, pentru că toate semnalele se dau de la Bruxelles. Ei sînt chemați, aliniați și li se spune că trebuie să înțeleagă. Sarcinile sînt trasate de la Bruxelles.
Fermierii vor pune lacătul pe porți deoarece nu vor avea cu ce să înceapă anul agricol 2023-2024. Sînt fermieri care și-au sacrificat familiile, și-au sacrificat banii investiți în ferme. Noi, poporul român, parcă sîntem blestemați. De 30 de ani toți încearcă să ne distrugă pe diverse căi, fie că vorbim de domeniul vegetal, fie că vorbim de domeniul zootehnic. În sectorul zootehnic, în ferme se găsește pestă porcină, gripă aviară, vacă nebună, limbă albastră… Noi tot timpul găsim ceva și cînd nu găsim, vine seceta sau vin inundațiile”. Zootehnistul deține o fermă de vaci la Ițcani, Suceava, 65 de vaci rasa Holstein și șase automate pentru vânzare lapte, din care cinci pe raza Sucevei și unul în comuna Ipotești.