Adama
AGRICOVER

Crescător de vaci: De 30 de ani toți încearcă să ne distrugă, ba e vaca nebună, ba gripa aviară sau pesta porcină!

Publicat: 06 martie 2023 - 20:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii vor pune lacătul pe porți deoarece nu vor avea cu ce să înceapă anul agricol 2023-2024. Sînt fermieri care și-au sacrificat familiile, și-au sacrificat banii investiți în ferme. Noi, poporul român, parcă sîntem blestemați, spune cu amărăciune inginerul zootehnist Mihai Flutur, crescător de vaci din Suceava, pentru Radio Top.

„2023 va fi un an foarte greu pentru fermieri. Sînt trei factori: precipitațiile, partea financiară și războiul din Ucraina. De precipitații este nevoie pe toată durată de vegetație a culturilor, e nevoie de regularitate. Acum doi ani, fermierii investeau banii proprii, acum 60-70% apelează la împrumuturi bancare cu plata la toamnă. Prețul grîului s-a redus de la 1,60 de lei pe kilogram în august-septembrie 2022 la 1,10-1,15 lei. Vine grîul din Ucraina, fiindcă s-au creat culoarele pentru a ajuta țări din Asia și Africa să aibă ce mînca. Însă, din toate cantitățile de grîu aduse nici un sfert nu au ajuns unde trebuia. Grîul s-a împînzit în toată Europa, s-a dus la samsari. Fermierii români nu au acces în Portul Constanța întrucît prioritare sînt transporturile din Ucraina, ceea ce nu este normal. TIR-ul cu grîu intrat prin Vama Siret trebuia să se oprească în port. Se pierd ori s-au pierdut transporturi. Dacă îmi intră 100 de TIR-uri azi nu trebuie să verific unde au ajuns? Pentru că avem o grămadă de instituții și nimeni nu a făcut verificări”, a spus inginerul zootehnist, pentru Radio Top.

mihai flutur_b

Mihai Flutur, în ferma sa de bovine. Captură video Viața Satului, TVR 1, februarie 2023. 

Nu doar cereale vin din Ucraina, și lapte, produse lactate, ceea ce a dus la o scădere a prețului laptelui la poarta fermei, spune crescătorul de vaci. 

„Au alte reguli. Noi am respectat și respectăm regulile impuse de Uniunea Europeană. Nu știu cît vom putea să le mai respectăm. Ucrainenii nu plătesc nici o taxă la noi la exportul de cereale. Nu intră numai grîul, ci intră și produse lactate, dar nimeni nu vede. Acum doi ani și anul trecut pe vremea asta era pe laptele procesatorilor din zona Sucevei, cîți mai sînt și cîți or să mai reziste. Acum a scăzut prețul la 1,3-1,5 lei pe litru la poarta fabricii. Spun că ăsta-i prețul și dacă nu-i acceptat aduc lapte din Ucraina, Polonia și Ungaria. Tone de cașcaval și alte produse lactate din Ucraina intră în România. De aceea, procesatorii noștri întîmpină greutăți. Am în zona Humorului un procesator foarte mare, un prieten de-al meu, care are aproximativ 60-70 de tone de produse pe stoc. Marfa din Ucraina se comercializează în toate piețele și oboarele”.

Zootehnistul Flutur a adăugat că ministrul agriculturii, Petre Daea, cunoaște aceste aspecte.

„Ministrul încearcă să facă ceva în măsura în care poate, pentru că toate semnalele se dau de la Bruxelles. Ei sînt chemați, aliniați și li se spune că trebuie să înțeleagă. Sarcinile sînt trasate de la Bruxelles.

Fermierii vor pune lacătul pe porți deoarece nu vor avea cu ce să înceapă anul agricol 2023-2024. Sînt fermieri care și-au sacrificat familiile, și-au sacrificat banii investiți în ferme. Noi, poporul român, parcă sîntem blestemați. De 30 de ani toți încearcă să ne distrugă pe diverse căi, fie că vorbim de domeniul vegetal, fie că vorbim de domeniul zootehnic. În sectorul zootehnic, în ferme se găsește pestă porcină, gripă aviară, vacă nebună, limbă albastră… Noi tot timpul găsim ceva și cînd nu găsim, vine seceta sau vin inundațiile”. Zootehnistul deține o fermă de vaci la Ițcani, Suceava, 65 de vaci rasa Holstein și șase automate pentru vânzare lapte, din care cinci pe raza Sucevei și unul în comuna Ipotești.

Vizualizat: 2161 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii