Adama
AGRICOVER

CRESCĂTOR DE VACI: AJUTOARELE DIN ZOOTEHNIE NU SE DAU PE REALITATE!

Publicat: 11 martie 2021 - 07:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA CRESCĂTORULUI DE VACI! De trei ori a încercat să obțină ajutor european pentru ferma sa deloc mică și de trei ori i-a fost respinsă solicitarea. Dacă ar fi renunțat la rasa de vaci Holstein și ar fi cumpărat rasa Bălțata Românească ar fi avut o șansă. Nu primesc sprijin pe realitate, pe ce am, dacă creez condiții artificiale, obțin, spune dezamăgit un mare crescător de vaci din județul Satu Mare.

Deține alături de fratele lui 260 de vaci de lapte și o fabrică de procesare a laptelui.

Gellert Porumbovics, fermier Odoreu, Satu Mare: Tata a pus suflet în ferma de vaci și s-a îmbolnăvit, a făcut hemoragie cerebrală și a murit. Și eu și fratele meu punem suflet în ferma rămasă moștenire de la tata. Dar dacă așa continuă lucrurile, mai bine renunț, vindem animalele și plecăm. Suntem obișnuiți cu munca, suntem obișnuiți să facem lucruri de calitate. Și-n țară nu o să avem șanse. Avem și cultură mare, dar dacă renunțăm la zootehnie, renunțăm și la cultură mare, a declarat fermierul pentru jurnalul România văzută din tractor.

Crescătorul de vaci este membru într-o cooperativă și spune că de când s-a înscris, nu se mai simte singur în lupta cu autoritățile și cu problemele pieței.

Nu sunt mulțumit, dar măcar nu lucrăm sub prețul de cost. Înainte lucram sub prețul de cost, am dus bani de acasă. Au fost ani în care am fost cu 35 de bani sub costul de producție. Cu atât a plătit laptele fabrica. Când am mers să discutăm cu ei, vedeți că trebuie să mai ridicați prețul, să fim cel puțin la prețul de cost, au zis că noi suntem de vină că nu gestionăm bine ferma, spune crescătorul de vaci.

Fermierul spune că acum mai are șanse cu cooperativa. Însă cu autoritățile treaba scârțâie, din păcate, sunt puse tot felul de condiții care-l împiedică pe crescătorul de animale să obțină banii europeni, subvențiile.

Alți fermieri care nu sunt în cooperative sunt pe cale de dispariție. Pe cale de dispariție sunt și fermele care funcționează. Aici, în Satu Mare, la producția de lapte noi suntem cei mai mari.

Dar și noi suntem în situația în care nu primim sprijin de la instituțiile statului, nici fonduri europene nu putem accesa, pentru că nu acceptăm prostii. Nu am curaj să pun în pericol tot ce am numai să accesez acum un proiect, modernizare fermă zootehnie cu niște condiții care mă defavorizează. Am încercat să accesez fonduri europene. De trei ori am depus un proiect și nu am primit punctaj din cauză că nu am acceptat condițiile. Noi avem fermă de vaci de lapte, rasa Holstein, iar o condiție era să accept rasa Bălțata Românească și aveam punctaj în plus. De fapt, mi-a propus și consultantul să schimb animalele, să vând Holstein și să cumpăr Bălțata Românească și obțin proiectul. Statul sprijină cu bani europeni niște afaceri care nu au șanse.  Nu primesc sprijin pe realitate, pe ce am, dacă creez condiții artificiale, obțin, spune dezamăgit crescătorul.

Tânărul crescător adaugă că-n momentul în care nu va mai reuși să mențină ferma, va vinde tot ce are la un străin și se mută în țara lui. Cinci ani mai încearcă.

Vând tot ce avem numai la străini, că asta merită România, asta facem și noi, și din ce țară vine străinul respctiv, acolo ne mutăm și noi. Eu nu aș vinde pentru că sunt patriot. 5 ani mai încercăm. Noi suntem optimiști, dar nu mai avem oameni cu care să lucrăm, de aia vrem modernizarea fermei, să dotăm fermele cu roboți.

Viitorul este al roboților și al tehnologiei. Nu mai putem ține un angajat 24 de ore la fermă, angajații au mai mult liber decât noi.

Avem prieteni fermieri în Ungaria care sunt sprijiniți de stat, de autorități, de bănci. De exemplu, un fermier din Ungaria care produce zilnic o cisternă de lapte, 25.000 de litri, el a primit bani pentru modernizarea fermei, nu e limitat ca la noi la suma de 2 milioane de euro și așa mai departe, acolo sprijină fermierii care chiar vor să facă. În Ungaria nu obține ajutor oricare dintre tinerii care au două hectare de teren și vor să facă acum punctaj mai mare decât unul care lucrează de 10 ani de zile și are experiență.

Statul maghiar chiar sprijină fermierii și crescătorii de animale. Sunt subvenții pe lapte, pe juninci, 1% dobânzi la credite, la investiții. Aș dori să fie și la noi la conducere oameni capabili și care cunosc zootehnia, subliniază crescătorul.
 

Vizualizat: 4587 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii