VOCEA CRESCĂTORULUI DE VACI! De trei ori a încercat să obțină ajutor european pentru ferma sa deloc mică și de trei ori i-a fost respinsă solicitarea. Dacă ar fi renunțat la rasa de vaci Holstein și ar fi cumpărat rasa Bălțata Românească ar fi avut o șansă. Nu primesc sprijin pe realitate, pe ce am, dacă creez condiții artificiale, obțin, spune dezamăgit un mare crescător de vaci din județul Satu Mare.
Deține alături de fratele lui 260 de vaci de lapte și o fabrică de procesare a laptelui.
Gellert Porumbovics, fermier Odoreu, Satu Mare: Tata a pus suflet în ferma de vaci și s-a îmbolnăvit, a făcut hemoragie cerebrală și a murit. Și eu și fratele meu punem suflet în ferma rămasă moștenire de la tata. Dar dacă așa continuă lucrurile, mai bine renunț, vindem animalele și plecăm. Suntem obișnuiți cu munca, suntem obișnuiți să facem lucruri de calitate. Și-n țară nu o să avem șanse. Avem și cultură mare, dar dacă renunțăm la zootehnie, renunțăm și la cultură mare, a declarat fermierul pentru jurnalul România văzută din tractor.
Crescătorul de vaci este membru într-o cooperativă și spune că de când s-a înscris, nu se mai simte singur în lupta cu autoritățile și cu problemele pieței.
Nu sunt mulțumit, dar măcar nu lucrăm sub prețul de cost. Înainte lucram sub prețul de cost, am dus bani de acasă. Au fost ani în care am fost cu 35 de bani sub costul de producție. Cu atât a plătit laptele fabrica. Când am mers să discutăm cu ei, vedeți că trebuie să mai ridicați prețul, să fim cel puțin la prețul de cost, au zis că noi suntem de vină că nu gestionăm bine ferma, spune crescătorul de vaci.
Fermierul spune că acum mai are șanse cu cooperativa. Însă cu autoritățile treaba scârțâie, din păcate, sunt puse tot felul de condiții care-l împiedică pe crescătorul de animale să obțină banii europeni, subvențiile.
Alți fermieri care nu sunt în cooperative sunt pe cale de dispariție. Pe cale de dispariție sunt și fermele care funcționează. Aici, în Satu Mare, la producția de lapte noi suntem cei mai mari.
Dar și noi suntem în situația în care nu primim sprijin de la instituțiile statului, nici fonduri europene nu putem accesa, pentru că nu acceptăm prostii. Nu am curaj să pun în pericol tot ce am numai să accesez acum un proiect, modernizare fermă zootehnie cu niște condiții care mă defavorizează. Am încercat să accesez fonduri europene. De trei ori am depus un proiect și nu am primit punctaj din cauză că nu am acceptat condițiile. Noi avem fermă de vaci de lapte, rasa Holstein, iar o condiție era să accept rasa Bălțata Românească și aveam punctaj în plus. De fapt, mi-a propus și consultantul să schimb animalele, să vând Holstein și să cumpăr Bălțata Românească și obțin proiectul. Statul sprijină cu bani europeni niște afaceri care nu au șanse. Nu primesc sprijin pe realitate, pe ce am, dacă creez condiții artificiale, obțin, spune dezamăgit crescătorul.
Tânărul crescător adaugă că-n momentul în care nu va mai reuși să mențină ferma, va vinde tot ce are la un străin și se mută în țara lui. Cinci ani mai încearcă.
Vând tot ce avem numai la străini, că asta merită România, asta facem și noi, și din ce țară vine străinul respctiv, acolo ne mutăm și noi. Eu nu aș vinde pentru că sunt patriot. 5 ani mai încercăm. Noi suntem optimiști, dar nu mai avem oameni cu care să lucrăm, de aia vrem modernizarea fermei, să dotăm fermele cu roboți.
Viitorul este al roboților și al tehnologiei. Nu mai putem ține un angajat 24 de ore la fermă, angajații au mai mult liber decât noi.
Avem prieteni fermieri în Ungaria care sunt sprijiniți de stat, de autorități, de bănci. De exemplu, un fermier din Ungaria care produce zilnic o cisternă de lapte, 25.000 de litri, el a primit bani pentru modernizarea fermei, nu e limitat ca la noi la suma de 2 milioane de euro și așa mai departe, acolo sprijină fermierii care chiar vor să facă. În Ungaria nu obține ajutor oricare dintre tinerii care au două hectare de teren și vor să facă acum punctaj mai mare decât unul care lucrează de 10 ani de zile și are experiență.
Statul maghiar chiar sprijină fermierii și crescătorii de animale. Sunt subvenții pe lapte, pe juninci, 1% dobânzi la credite, la investiții. Aș dori să fie și la noi la conducere oameni capabili și care cunosc zootehnia, subliniază crescătorul.