Scutirea de plata impozitului agricol pentru cooperatori se pare că este o vorbă-n vânt!
„De când ne-am înfiinţat ca formă asociativă cooperatistă, în anul 2009, statul nu ne-a ajutat aşa cum s-a angajat prin acte normative aflate încă în vigoare”, a declarat Constantin Mocanu, preşedintele Cooperativei Agricole BRAICOOP, în timpul recentei adunări generale a acţionarilor.
În esenţă, inginerul Constantin Mocanu s-a referit strict la nesocotirea şi neaplicarea de către Ministerul de Finanţe a unei legi care prevede în mod expres stimularea asocierii producătorilor agricoli în cooperative. „Când a fost dată Legea 566/2004 a cooperaţiei agricole, s-a avut în vedere sprijinirea asocierii fermierilor în cooperative agricole şi acordarea din partea statului a unor facilităţi de ordin fiscal. Bunăoară, la CAP. 13 - Sprijinul statului pentru cooperativele agricole, articolul 76 prevede destul de limpede faptul că: «Statul sprijină activitatea cooperativelor agricole, având în vedere următoarele măsuri: a) scutirea de la plata impozitului agricol a cooperativelor agricole pentru primii 5 ani de la constituire». Ei bine, toate cele câteva cooperative din România, care s-au înfiinţat în baza Legii 566/2004, au ridicat problema acestei facilităţi cu prilejul numeroaselor întâlniri cu oficialităţile statale, pentru că nici una din aceste cooperative nu a beneficiat de această prevedere legală”, a susţinut liderul cooperatorilor brăileni.
Din ciclul: „Sed lex, mă doare-n... plex!”
În aceste condiţii, Cooperativa BRAICOOP a făcut o adresă organelor fiscale judeţene brăilene prin care a cerut lămuriri în legătură cu acest aspect. „Vă rugăm să ne precizaţi ce înseamnă din punct de vedere fiscal impozitul agricol al cooperativelor agricole şi care este corespondenţa în Codul Fiscal. Menţionăm că în cadrul Cooperativei Agricole BRAICOOP Brăila, membrii cooperatori au fost înfiinţaţi sub următoarele forme juridice: PF, II, IF SRL şi SA”, se spune în actul la care am făcut referire.
Răspunsul ANAF Brăila a fost de-a dreptul halucinant: inspectorii fiscali, prin semnătura unuia dintre şefii instituţiei judeţene, nici nu au auzit de aşa ceva, cu siguranţă că nu citiseră legea - de parcă organele fiscale trăiesc în paradisul „Ţării lu’ Habarnam!”
Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15 – 30 aprilie 2015!