Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.
SPRIJIN CUPLAT PENTRU VENIT - LEGUME CULTIVATE ÎN – SERE ȘI SOLARII – TOMATE, CASTRAVEȚI, ARDEI, VINETE (PD-18)
Se acordă fermierilor care îndeplinesc următoarele condiții:
a) sunt beneficiari BISS;
b) sunt utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS);
c) exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,03 ha;
d) cultivă în sere și solarii tomate, castraveți, ardei, vinete.
Pentru legume cultivate în sere, sprijinul cuplat pentru venit se acordă pentru următoarele culturi:
a) tomate pentru consum în stare proaspătă;
b) castraveţi pentru consum în stare proaspătă;
c) ardei pentru consum în stare proaspătă;
d) vinete pentru consum în stare proaspătă.
Sprijinul cuplat pentru venit pentru culturile prevăzute anterior se acordă fermierilor care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectarul cultivat, în funcţie de legumele cultivate:
a) 85 de tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
b) 50 de tone la castraveţi pentru consum în stare proaspătă;
c) 29 de tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
d) 35 de tone la vinete pentru consum în stare proaspătă.
Pentru legume cultivate în solarii, sprijinul cuplat se acordă pentru următoarele culturi:
a) tomate pentru consum în stare proaspătă;
b) castraveţi pentru consum în stare proaspătă;
c) ardei pentru consum în stare proaspătă;
d) vinete pentru consum în stare proaspătă.
Sprijinul cuplat pentru culturile prevăzute anterior se acordă fermierilor activi care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectarul cultivat, în funcţie de legumele cultivate:
a) 32 tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
b) 30 tone la castraveţi pentru consum în stare proaspătă;
c) 16 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
d) 20 tone la vinete pentru consum în stare proaspătă
Dovada comercializării legumelor cultivate în spaţii protejate o constituie factura/facturile și/sau bon/bonurile fiscal/fiscale și/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol depusă/depuse la APIA până la data de 31 martie a anului următor anului de cerere.
Fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa certificată oficial, inclusiv categoria standard, în conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu Ordinul nr. 1.269/2005 şi cu Ordinul nr. 1.366/2005.
Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială cu menţiunea «Sămânţă admisă pentru însămânţare» sau buletinul de analiză oficială cu menţiunile «Necesar propriu» şi «Interzisă comercializarea» sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate şi documentul de achiziţie a seminţei se depun la APIA până la data de 31 martie a anului următor anului de cerere.
În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânţă.
Nu sunt eligibile la plată suprafeţele de sere sau solarii în care legumele nu sunt cultivate pe pământ.