ÎNGRIJORARE PRIVIND ÎNSTRĂINAREA TERENURILOR AGRICOLE. Între 40 şi 70 la sută dintre terenurile arabile ale României au fost vândute străinilor, fenomen ce ar preocupa inclusiv Comisia Europeană, a dezvăluit deputatul Marius Paşcan, într-o conferinţă de presă susţinută pe 19 octombrie la Târgu Mureş.
Paşcan susţine că vânzarea terenurilor către străini este văzut drept “îngrijorătoare” inclusiv de către Comisia Europeană, care ar fi comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare din Olanda.
L-am întrebat pe ministrul Agriculturii ce face Ministerul câtă vreme în media apar semnale îngrijorătoare: circa 40%, dar sunt surse care vorbesc şi de 70%, din terenurile agricole ale României sunt vândute către cetăţeni străini. Unele au fost deja vândute, iar altele vor fi în continuare, un fenomen care a devenit îngrijorător nu doar pentru cei care traduc spusele mele într-un patriotism de paradă, ci chiar pentru Uniunea Europeană, care ne-a şi atenţionat, iar Comisia Europeană a comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare olandez.
Ce zice Comisia Europeană, tradus simplist: „Nu vedeţi că vă vindeţi ţara şi nu faceţi nimic pentru a contracara acest fenomen?”. Şi eu îl întreb concret pe domnul ministru Daea, cu atât mai mult cu cât predecesorii ministrului Daea au anunţat pompos, dar demagogic, că sunt preocupaţi de suveranitatea alimentară a României şi că au în lucru un proiect legislativ pentru a proteja patrimoniul agricol al ţării, ce părere are despre de faptul că suntem undeva între 40 şi 70 la sută terenuri agricole fertile vândute către cetăţeni străini şi dacă are de gând să facă ceva în acest sens?, a afirmat deputatul PMP Paşcan.
"Daea e preocupat de metaforele oii, în timp ce terenurile agricole ale României sunt vândute străinilor!"
Paşcan a menţionat aceste cifre îngrijorătoare şi într-o interpelare adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care i-a solicitat să îi comunice dacă se are în vedere modificarea legislaţiei cu privire la vânzarea terenurilor agricole către străini, precum şi datele oficiale deţinute de MADR privind vânzarea terenurilor din România către cetăţenii străini.
În răspunsul transmis de către Ministerul Agriculturii pe 4 octombrie şi prezentat presei de către Marius Paşcan pe 19 octombrie, în cadrul conferinţei de presă de la Târgu Mureş, se arată că, începând din 2014, când a fost adoptată Legea 17/2014, care reglementează vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole, suprafaţa totală din oferte se ridică la 434.141 hectare, fără însă a se preciza câte oferte de cumpărare aparţin străinilor sau ce suprafaţă a fost cumpărată de către aceştia.