Rapoartele de piață sunt realizate de Cezar Gheorghe, consultant senior și analist piața de cereale, care se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.
Sumar raport
Piața grâului
Piața orzului
Piața porumbului
Piața semințelor de rapiță
Piața semințelor de floarea-soarelui
Piața boabelor de soia
Piața grâului
Indicațiile portului Constanța rămân ancorate în intervalul de preț cunoscut pentru calitatea de panificație, iar diferența între calitatea de panificație și cea furajeră se menține.
Piața internă generează competiție și vedem oferte care ating nivele semnficative în unele cazuri, pentru grâul cu calități deosebite de panificație. În continuare, fermierii practică retenția pentru grâu. Vestea bună este că este suficient grâu recoltat și stocat pentru a acoperi necesarul de consum intern, dar și pentru a genera export.
România este ancorată solid în comerțul global cu grâu și orice val de schimbare o impulsionează, dar o și impactează pe măsură.
Piața orzului
Indicațiile de preț ale orzului în paritatea CPT fluctuează, totul depinde de interesele de moment ale cumpărătorului. În piața locală, ca și în cazul grâului, vedem la orizont problemele legate de prelungirea ferestrei de însămânțare din cauza lipsei de precipitații.
Piața porumbului
Indicațiile portului Constanța sunt în continuare setate la nivelul anunțat anterior pentru porumbul recoltă nouă din România.
La nivelul Europei, se înregistrează suprafețe distruse de secetă, cu un potențial redus cu minim 13 mil. tone, în condițiile în care Europa importa 15-17 mil. tone de porumb în fiecare an. Aceste condiții vor impune o dublare a cifrelor de import. Există doi piloni de suport: cel din Ucraina, care va genera suficientă materie primă și cel nord-american care, de asemenea, va genera suport în peninsula Iberică.
Piața semințelor de rapiță
Indicațiile portului Constanța se înscriu pe aceeași traiectorie a săptămânii trecute. Avem variații de preț cauzate de nevoia de aprovizionare a cumpărătorului. În țară, procesatorii postează același nivel ca și până acum. Retenția însă există la nivel de fermieri.
Loturile nu sunt eliberate. Balanța globală este echilibrată și nu sunt motive de îngrijorare în acest moment pe acest palier. Luna noiembrie este un alt reper, dar mai este până atunci. Mai sunt efectiv 3 luni de zile, în care multe lucruri colaterale pot ajusta pozitiv sau negativ nivelul de preț al rapiței europene.
Piața semințelor de floarea-soarelui
Portul Constanța și procesatorii locali încep să coteze mult mai ridicat recolta de semințe de floarea-soarelui.
Se vede deja cu ochiul liber dimensiunea recoltei de floarea-soarelui și cumpărătorii înțeleg mai mult sau mai puțin reducerea dimensiunii de volum la care a fost supusă recolta românească. Unele zone din țară au început recoltarea din primele zile ale lunii august, iar first cuts indică umiditate între 6 și 8%, cu un procentaj de corpuri străine de 2 și 4,4%.
Competiția începe să se ascută și vedem cumpărătorii din Bulgaria cu indicații mult mai viguroase decât cele locale.
Piața boabelor de soia
Nu înregistrăm schimbări semnificative la nivel local în ceea ce privește recolta de soia românească. Cultura își urmează stadiul de vegetație, iar zonele irigate sunt cele mai câștigate în fața celor ce nu beneficiază de irigații. Acestea din urmă nu au șanse de a ajunge la maturitate.
SUA se află aproape în linia anului trecut în ceea ce privește vânzările de soia boabe, cu o diferență de 8%. În ceea ce privește noua recoltă americană, 80% a înflorit iar 60% se află în stare bună spre excelentă, în linie cu sezonul trecut în aceeași perioadă. BRAZILIA și ARGENTINA sunt în afara sezonului. Dar Brazilia are vânzări extrem de bune ale boabelor de soia. Argentina, după cum bine știm, procesează și vinde șrotul la export.
sursa: Clubul Fermierilor Români