Adama
AGRICOVER

Cioloş: Pentru a valorifica potenţialul agricol din România este necesară reformarea sistemului de învăţământ agricol

Publicat: 02 decembrie 2011 - 13:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cheia valorificării potenţialului agricol presupune reformarea sistemului de învăţământ agricol din România, susţine comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

„Valorificarea potenţialului agricol din România, pe termen mediu şi lung, nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învăţământ agricol, aici la Ministerul Educaţiei şi la Ministerul Agriculturii. Cred că ambele ministere şi profesia agricolă, în general, au interesul să împingă şi să susţină această reformă, pentru ca performanţa făcută de români să fie realizată şi în România, nu doar în afara ţării”, a spus Cioloş la finalul întâlnirii oficiale pe care a avut-o cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Cioloş a discutat cu Funeriu despre formarea profesională şi încurajarea tinerilor să lucreze în agricultură
Comisarul pentru Agricultură a spus că întâlnirea cu Daniel Funeriu a vizat, în primul rând, punerea în temă cu privire la perspectivele viitoarei politici agricole comune la nivelul UE, care va finanţa cercetarea aplicată, inovarea, formarea profesională şi încurajarea tinerilor să lucreze în agricultură şi să-şi dezvolte afaceri proprii în acest domeniu.

„Toate aceste instrumente financiare, care vor fi şi la dispoziţia României din 2014 încolo, nu vor putea fi puse în valoare dacă nu există o cercetare reformată, dacă nu există un sistem de învăţământ profesional adaptat nevoilor din practică, dacă nu există o legătură între tânărul care vrea să preia o fermă sau să lucreze într-o societate agricolă, sistemul de formare profesională de bază, sistemul de formare continuă”, a declarat Cioloş.

Forme de învăţământ bazate pe practică, ancorate în realitate
Cioloş este de părere că „este nevoie de licee mai bine ancorate în realitatea practică, în realitatea productivă. Şi dacă ar fi măcar un singur liceu legat de ce se cere în producţia agricolă ar fi un început bun. În momentul de faţă nu cred că putem spune că liceele agricole sunt strâns ancorate în realitatea de producţie de astăzi”, a afirmat oficialul european.

Comisarul european a atras atenţia asupra faptului că este nevoie de o revizuire a modului de lucru şi a dispozitivului de susţinere financiară, cu trimitere la situaţia actuală a unor institute de cercetare agricolă din România, cum sunt cele de la Băneasa şi Vidra.

„Aici este paradoxul, sunt institute sau staţiuni de cercetare în paragină, iar pe de altă parte, agricultorii din România fac contracte de performanţă cu institute de cercetare din Olanda, din Franţa, din Germania şi aşa mai departe. Deci, pur şi simplu, privind realitatea în faţă, trebuie să tragem concluzia că e problemă care trebuie rezolvată prin reformare, restructurare. Şi cred că nu trebuie să ne fie frică de reformă”, a afirmat Cioloş.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 1466 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Parlamentul European măreşte co-finanţarea acordată proiectelor de dezvoltare regională cu 10 procente

Parlamentul European măreşte co-finanţarea acordată proiectelor de dezvoltare regională cu 10 procente

Parlamentul European a votat în ședința plenară de ieri, 01 decembrie 2011, acordarea unui ajutor suplimentar pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE). Pe lista statelor care vor beneficia de noua măsură UE se află şi România, alături de Ungaria, Letonia, Portugalia, Grecia şi Irlanda.

Cioloş vine în România în perioada 1- 2 decembrie 2011

Cioloş vine în România în perioada 1- 2 decembrie 2011

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş va fi prezent în România în perioada 1- 2 decembrie 2011.

Cioloş: Contribuţia agriculturii în economia românească este încă imprevizibilă

Cioloş: Contribuţia agriculturii în economia românească este încă imprevizibilă

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş solicită autorităţilor române o abordare realistă şi o viziune clară asupra agriculturii, afirmând că recolta bună de anul acesta a fost doar rezultatul unei conjuncturi favorabile.

Tabără: Plăţile directe acordate în agricultură vor totaliza 7 miliarde euro, în februarie 2012

Tabără: Plăţile directe acordate în agricultură vor totaliza 7 miliarde euro, în februarie 2012

Plăţile directe acordate în agricultură se vor ridica la cinci miliarde euro în decembrie 2011, urmând ca în februarie 2012 acestea să totalizeze şapte miliarde euro, adâugându-se şi fodurile alocate din Planul Naţionale de Dezvoltare Rurală, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

APIA, APDRP şi AIPA au reînnoit Protocolul Tripartit de Cooperare Interinstituţională

APIA, APDRP şi AIPA au reînnoit Protocolul Tripartit de Cooperare Interinstituţională

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) din România şi Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) din Republica Moldova, au reînnoit vineri, 25 noiembrie 2011, la Chişinău, Republica Moldova, Protocolul Tripartit de Cooperare Interinstituţională.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii